Wanneer je een nieuw huis koopt, ben je vaak zeer gefocust op de binnenkant en de inrichting ervan. Dit is heel logisch, binnenshuis is immers de plek waar je het meeste gaat zijn.
Maar wanneer de eerste zonnestralen door de ramen schijnen, komt vaak het besef dat buiten ook heel belangrijk is. Het inrichten van een tuin kan behoorlijke uitdagingen met zich meebrengen, zeker wanneer je van nature niet gezegend bent met groene vingers kan het gevoel ontstaan van; wáár begin ik? Nou, het antwoord hierop is vrij simpel; bij de grond. Wanneer je kiest voor een goede basis in je tuin, dan heb je al een prachtig begin van waaruit je verder kunt werken. Maar hoe kies je de juist bodem en grond voor je tuin? Hier vind je de opties op een rij waarna je ongetwijfeld een goede keuze kunt maken.
Om maar te beginnen met de meest bekende bodemsoort, dat is natuurlijk gras. Nu klinkt gras heel eenvoudig, maar dit vraagt nog wel de nodige aandacht. Gras kun je in diverse soorten en manieren in je tuin neerleggen, het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Ook maakt het verschil welk type ondergrond je hebt, niet iedere grassoort groeit overal evengoed. Heb je geduld? Dan is het aan te raden om gras te (laten) zaaien, hiermee krijg je het mooiste resultaat maar dit vraagt wel om wat geduld en aandacht. Want wanneer je zaait in een droge tijd, dan is af en toe sproeien zeker nodig. Je kan gras ook laten leggen in de vorm van matten. Dan heb je meteen een prachtig, groen gazon. Maar de kans dat het gras dan dood gaat is wel aanwezig. Dus twijfel je? Laat je dan adviseren door de expert zoals een hovenier. Bij gras spelen namelijk vele variabelen een rol. Van de zon en wind tot de soort grond die je hebt.
Er is tegenwoordig ook een vorm van gras waarbij je de garantie hebt dat je áltijd kunt genieten van een groen veld. Dat is kunstgras. Wellicht ben je hier in eerste instantie nog niet zo voor te porren, maar je zult na de eerste aanblikken al snel je conclusies trekken. Dit gras is veel mooier dan dat het een aantal jaren geleden was. Net als echt gras is kunstgras er in allerlei soorten en maten. Het is niet te vergelijken met het kunstgras op een voetbalveld, echt mooi kunstgras is haast niet meer van echt te onderscheiden. Zo heb je wel de lusten, maar niet de lasten. Dus wil jij wel een mooi groen gazon maar geen zin om ieder weekend te maaien? Verken dan eens de mogelijkheden van echt kunstgras. Je zult verrast zijn!
Om alleen gras in je tuin te hebben is natuurlijk ook niet praktisch. Je zult ook gedeelten moeten voorzien van een harde(re) ondergrond om auto’s te kunnen parkeren, je stoelen neer te zetten, en wandelpaadjes aan te leggen. Sierbestrating is al decennialang hier een favoriet voor. Sierbestrating zijn er tegenwoordig in alle soorten, maten en van allerlei materialen. Van heel goedkoop tot zeer prijzig. Vaak begint het bij een prijs van rond de 45 euro per vierkante meter, hierbij heb je dan eenvoudige sierbestrating. Maar de prijzen kunnen oplopen tot wel 150 euro per vierkante meter, daar bij moet je meer denken aan keramische bestrating. Het is wel belangrijk dat sierbestrating is aangelegd door iemand die hier ervaring mee heeft. De ondergrond zal geëgaliseerd moeten worden en er is voegzand nodig. Wanneer dit niet goed en grondig gebeurt, zal er al snel water op blijven staan en komt er veel aanslag op de tegels.
Naast bestrating wat door een stratenmaker wordt aangelegd, kun je ook kiezen voor grotere tegels. Buitentegels -in de praktijk vaak terrastegels genoemd- zijn er ook weer in diverse prijsklassen. Van marmeren tegels tot keramische tegels. Het is goed om je vooraf te verdiepen in de verschillende varianten en te kijken welke aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren. Zo zijn er tegels die zeer heet kunnen worden in de zomer, iets wat niet aangenaam is wanneer je regelmatig op blote voeten buiten loopt. Maar er zijn ook tegels die heel glad worden, eveneens niet fijn. Kies daarom altijd voor de tegels die aansluiten bij jouw voorkeur. Ook de ondergrond van tegels moet zeer stevig en stabiel zijn, anders krijg je al snel te maken met verzakking van tegels. Een ander punt is de voeg, deze moet stevig zijn en goed aangebracht. Dat is namelijk wat tegels onderscheidt van andere ondergronden. Tegels zijn aan elkaar vastgemaakt door middel van een voeg.
Naast de tegels, bestrating en gras zijn er nog veel andere manieren van ondergrond in de tuin. Twee mogelijkheden op natuurlijke basis zijn houtsnippers en een houten vlonder. Beide goede voor het milieu, mits je ze van verantwoord hout maakt. Het kan wel voor een mooi effect zorgen in de tuin en daarnaast is het beter voor het klimaat dan allerlei steen in je tuin. Ook kun je nog voor grind kiezen, grind heeft het voordeel dat het fijn is qua het doorlaten van water. Er ontstaan niet snel plassen en is tijdens een flinke plensbui geen veroorzaker van grote plassen. Met kleine kinderen en fietsen is grind niet altijd even handig.
Kortom, er zijn nogal wat opties qua ondergrond in je tuin. Naast natuurlijk de welbekende potgrond en compost voor de bloemperken die je aan gaat leggen. Combineren van verschillende ondergronden is aan te raden, zorg er in ieder geval voor dat niet alles alleen maar steen is. Dit is voor het milieu en de omgeving namelijk niet de meest wenselijke manier. Heb je toch geen zin om een heel groen veld te onderhouden maar wil je wel bijdragen aan een fijn, ecologisch klimaat in je tuin? Dan is het ook goed om met plantenbakken en potten te werken. Want denk bij het inrichten van je tuin niet alleen aan jezelf, maar maak ook de bloemen en de bijtjes blij!