Foto: Plaatsen_vijver

Wat heb je allemaal nodig om een vijver te plaatsen in je tuin?

Als je gezegend met een tuin, is het een gemiste kans om die niet helemaal vorm te geven naar jouw smaak en wensen.

Theo Vliegop 20 Oktober 2024

Misschien heb je altijd al de wens gehad om een tuin met een vijver te hebben. Wat let je dan om die te gaan aanleggen? We leggen uit wat je allemaal nodig hebt om een vijver te plaatsen in je tuin.

Vijverfolie of voorgevormde vijver

Nadat je een gat gemaakt hebt in je tuin waar je vijver moet komen, kun je beginnen met het realiseren van de vijver. Daarvoor moet je ervoor zorgen dat het water niet de grond in kan. Dat doe je met behulp van vijverfolie of eventueel een voorgevormde vijver als basis. Vijverfolie is een flexibel materiaal dat verkrijgbaar is in verschillende soorten, zoals PVC, EPDM of rubber. Het is geschikt voor het maken van vijvers in allerlei vormen en maten. Wil je een duurzame en uv-bestendige optie, kies dan voor EPDM-folie. Zo zorg je voor een lange levensduur voor je vijver. Zoek je een vijver met een vaste vorm, dan is een voorgevormde vijver handig. Deze zijn eenvoudig te installeren en bieden vaak verschillende diepteniveaus voor planten en vissen.

Vijverpomp

Onmisbaar voor een gezonde vijver is een vijverpomp. Deze speelt een cruciale rol in het circuleren van het water, wat nodig is om het zuurstofniveau in het water op peil te houden én voorkomt dat je stilstaand water krijgt dat gaan stinken. Dan is het nog wel de vraag welke vijverpomp je nodig hebt, want er bestaan verschillende typen. Filtratiepompen drijven een vijverfilter aan, waardoor vuil en afvalstoffen uit het water verwijderd kunnen worden. Maar daarnaast kun je ook nog een fonteinpomp voor decoratieve doeleinden installeren, zodat je een waterfontein kunt creëren. Wil je een waterval of stroompje creëren, dan is een grotere waterverplaatsing nodig. Daarvoor bestaan er speciale watervalpompen.

Vijverfilter

We noemden de vijverfilter al even. Deze is onmisbaar om het water schoon en helder te houden. Filters zorgen ervoor dat naast vuil ook algen en schadelijke stoffen uit het water worden gefilterd. Daardoor ontstaat een gezond ecosysteem waarin planten en vissen goed kunnen leven. Er bestaan verschillende typen vijverfilter: biologische, mechanische en UV-filters. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je vijver en het type vissen dat je in je vijver wilt houden.

Planten

De hiervoor genoemde planten zijn eigenlijk niet optioneel. Vijverplanten zijn namelijk essentieel voor de balans in je vijver en dragen veel bij aan de gezondheid van het water. Dat is niet alleen belangrijk voor het aangezicht, maar ook voor de vissen in de vijver. Vijverplanten zorgen voor zuurstof, bieden schuilplaatsen voor vissen en helpen overtollige voedingsstoffen uit het water te halen, wat de groei van algen vermindert. Uiteraard bestaan er verschillende soorten vijverplanten. Zo zijn er bijvoorbeeld zuurstofplanten die helpen het water zuurstofrijk te houden. Voorbeelden hiervan zijn waterpest en hoornblad. Dan zijn er ook nog moerasplanten, die specifiek geschikt zijn voor de ondiepere gedeelten. Het gaat dan om bijvoorbeeld lisdodde of dotterbloemen. Dan kun je ook nog drijvende planten toevoegen, zoals waterlelies. Deze zorgen voor schaduw en gaan de groei van algen tegen.

Vijversubstraat

Een ander belangrijk element voor de totstandkoming van je vijver is vijversubstraat. Daar heb je wellicht nog nooit van gehoord, maar het is de basis van een stabiel vijvermilieu. De micro-organismen die voor helder vijverwater zorgen hebben namelijk een ondergrond nodig om zich aan te hechten. Vijversubstraat is belangrijk voor het vasthouden van sedimenten voor die micro-organismen en voedingsstoffen voor planten. Ook creëert het een natuurlijke bodem. Vijversubstraat bestaat vaak uit kleikorrels of lavagruis.

Randafwerking

Zeker als je gekozen hebt voor vijverfolie is randafwerking een belangrijke zaak die verder gaat dan enkel het creëren van een mooie uitstraling. Naast dat het voorkomt dat de vijverfolie zichtbaar is, beschermt het de vijver tegen instorting van de randen. Je kunt voor verschillende opties kiezen qua randafwerking voor je vijver. Een voor de hand liggende keuze is natuurstenen of keien, maar je kunt ook hout gebruiken en het wat meer rustieke look creëren. Maar ook moerasplanten of bodembedekers kunnen de rand bedekken en zo voor een natuurlijke overloop zorgen.

Vissen en benodigdheden daarvoor

Wat is een vijver zonder vissen? Het kan natuurlijk wel, maar het is lang niet zo leuk. Het is toch gezellig om naar voorbij zwemmende koi of goudvissen te kunnen kijken? Daarvoor moet je dus de gewenste vissen aanschaffen, maar je moet ook zorgen voor een geschikte omgeving. Dat betekent het creëren van schuilplaatsen voor de vissen met behulp van vijverplanten, potten of speciale schuilhuisjes. Deze zijn nodig om vissen bescherming te bieden tegen roofdieren (een net spannen over je vijver helpt hier ook bij) en extreme weersomstandigheden. Een vijverthermometer is ook wenselijk, zeker als je vissen hebt die gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Zo kun je op tijd maatregelen nemen, zoals het toevoegen van een vijververwarmer in de winter. Uiteraard heb je ook voer voor vijvervissen nodig die specifiek aangepast is aan het type vis en de seizoenen.

Onderhoudsmaterialen

Een vijver heeft natuurlijk ook onderhoud nodig om gezond te kunnen blijven. Het blijft toch een ecosysteem. Om te beginnen is het handig om een vijvernet aan te schaffen om te voorkomen bladeren en ander vuil in je vijver in je vijver blijven drijven. Om overtollig vuil, bladeren en slib van de bodem van de vijver te verwijderen, komt een vijverstofzuiger van pas. Zeker als je een grote vijver hebt. Voor de gezondheid van het vijverwater zijn soms ook waterbehandelingsmiddelen nodig. Deze middelen helpen bijvoorbeeld om het water van chloor te ontdoen als je kraanwater hebt gebruikt om hem te vullen, maar ook om de waterhardheid te verhogen of algengroei te bestrijden. Ook kun je bacterieculturen toevoegen om de biologische balans te ondersteunen.

Bij het aanleggen van een vijver komt natuurlijk ook creativiteit kijken. Je hebt immers de kans om het zo vorm te geven zoals jij het zou willen en het beste in jouw tuin past. Daarbij kun je ook nog overwegen om decoratieve elementen toe te voegen, zoals waterornamenten of de eerder genoemde fonteinen of watervallen. Verlichting is ook het overwegen waard om een mooie sfeer te creëren in de avonduren. Ledverlichting onder water of langs de randen van de vijver kan de vijver op een stijlvolle manier accentueren en helpen om de vijver 's nachts veiliger te maken. Bovendien kun je zo je vijver ook na zonsondergang bewonderen.

Reacties