Een tuinhuisje, steeds meer mensen denken eraan om er eentje aan te schaffen. Veel bouwcenters bieden de optie om geprefabriceerde tuinhuisjes te kopen.
Natuurlijk is het een grote uitdaging om zelf de zaag en meetlat te pakken en alles vanaf het begin te doen. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je dit zelf aan kan pakken.
Er kunnen veel redenen zijn om een tuinhuisje erbij te bouwen. Ben je misschien op zoek naar een opslagruimte voor al je tuinartikelen of wil je een eigen atelier hebben. Een tuinhuisje bouwen hoeft niet moeilijk te zijn. Het is echter wel belangrijk dat je een goed stappenplan hebt waar je je aan houdt tijdens de bouw. Het is ook van groot belang om de goede materialen te gebruiken. Zorg dat er altijd een degelijke fundering is van bijvoorbeeld een paalfundering of bestrating/tegels. Ook zijn de schroeven die gebruikt worden in de bouw van het tuinhuisje erg belangrijk. Met schroeven zoals torx schroeven heb je garantie dat je degelijke schroeven hebt voor in de bouw.
Tuinhuisjes worden gemaakt in tig van verschillende soorten en maten. Echter, wanneer je ervoor kiest om een tuinhuisje helemaal zelf te maken is hout het beste materiaal. Indien je een tuinhuisje van een ander materiaal wilt zoals: pvc of plastic, is het verstandig om een gefabriceerd huisje te kopen. Dit kan je veel kosten noch moeite besparen.
Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor je eigen tuinhuis. Het hout speelt een grote rol in de looks van het blokhut. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een bepaald houtsoort. Bijvoorbeeld: bij eikenhout kunnen sommige schroeven gaan roesten. Hierdoor is het verstandig om vlonderschroeven van roestvrij staal te gebruiken bij dit type hout. Zo zijn er nog meer tips over de houtsoorten voor een tuinhuis.
Wij zetten de meest gebruikte houtsoorten voor jou op een rijtje.
Eikenhout is een veelgebruikte houtsoort in de bouw. Doordat het gemakkelijk te bewerken is kan het toegepast worden voor constructies zoals blokhutten en veranda's. Het is belangrijk om dit eikenhout te bewerken zodat het langer mee gaat. Eikenhout kan gebruikt worden voor zowel de constructie voor de muren als het houten skelet.
Vurenhout is een veelgebruikte houtsoort doordat het gemakkelijk te bewerken is en de prijs vaak lager ligt als andere houtsoorten. Vurenhout heeft een lichtere kleur in vergelijking met eikenhout. Ook bij dit type hout is het verstandig om het te bewerken met een vorm van beits of verf om de levensduur te verlengen.
De fundering is een belangrijke stap. Zonder een goede ondergrond kunnen er grote problemen ontstaan tijdens slecht weer. Afhankelijk van het gewicht, de grootte en het materiaal moet er een fundering gelegd worden. Het leggen van een fundering kan aardig wat tijd kosten. Je kan hierbij gebruik maken van een prefab betonpoer. Dit kan je erg veel tijd en moeite schelen.
Bij de bouw is het erg belangrijk om altijd te werken via een stappenplan. Je kan natuurlijk geen deur plaatsen wanneer de dakconstructie nog niet af is.
Een goede fundering is het halve werk! Zorg dat deze altijd geheel waterpas is voordat je gaat beginnen aan de daadwerkelijke bouw van de hut
Wanneer de fundering staat kun je beginnen met het plaatsen van het houten skelet. Dit houten skelet fungeert als het frame voor het uiteindelijke hutje. Zorg er hierbij dus ook voor dat deze constructie waterpas is om zo tot een sterke constructie te komen. Maak het dakconstructie pas wanneer u klaar bent met de reguliere constructie.
Maak de dakconstructie af zodat het grootste gedeelte van de hut beschermd is tegen de elementen.
Hierna kun je je focussen op de muren, ramen, deuren of andere elementen die je graag wilt hebben in het tuinhuis.
De kosten van een tuinhuisje maken kunnen erg verschillen. Je kunt het zo duur maken als je het zelf wilt. Er zijn meerdere aspecten die meespelen bij het bepalen van de kosten van het tuinhuisje. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:
? de grootte van het tuinhuisje;
? de soorten hout die gebruikt worden in het tuinhuisje;
? is er een fundering? Zo ja laat je dit uitbesteden of doe je dit zelf;
? is het tuinhuisje leeg van binnen of moet er een zolder in;
? moet er elektriciteit aangesloten worden.
Al deze aspecten kunnen een grote rol spelen in de opmaak van het kostenplaatje van het tuinhuisje. Er is natuurlijk geen goed of fout, aangezien het compleet naar eigen wensen gemaakt kan worden. De kosten kunnen hierdoor ook erg uiteen lopen. Je kunt zelf al een tuinhuisje maken voor een bedrag van € 200 wanneer je kiest voor tweedehands elementen. De maximumprijs kan zo hoog liggen als je zelf wilt!