Profielfoto van Gras en Groen, uw tuin in goede handen!
Gras en Groen, uw tuin in goede handen!
Hedikhuizerweg 21, 5222 BC DEN BOSCH
maandag
09:00 - 17:00
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
09:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
Op afspraak -
zondag
Gesloten

Zaai succesvol jouw eigen gazon in!

Gras zaaien is een populaire tuinklus. Maar waar moet je op letten bij graszaad en hoe zaai je gras? Wij zetten de belangrijkste adviezen op een rij!

Zaai succesvol jouw eigen gazon in!

Het begin van het voorjaar is traditioneel het startpunt van het tuinseizoen. De tuindeuren gaan wagenwijd open en al snel wordt er geïnventariseerd wat er nodig is voor weer een prachtig tuinseizoen. Graszaad staat dan al snel bovenaan het boodschappenlijstje, want het inzaaien van een nieuwe grasmat is een populaire tuinklus. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van het graszaad en hoe zaai je het gazon in? Wij zetten de belangrijkste adviezen op een rij!

Koop graszaad met NAK keurmerk

Op tal van plekken kun je graszaad kopen. Online, in het tuincentrum en zelfs bij de Action. Hoe weet je nou zeker dat je goed graszaad koopt?
In Nederland is er voor zaden een NAK keurmerk opgericht. Dit verzekerd de aankoper van kwaliteit. Het graszaad is zuiver, heeft voldoende kiemkracht en komt dus aan de verwachting tegemoet.

Naast het NAK keurmerk is er nog een belangrijk weetje. Verpakkingen van gerenommeerde merken worden gevuld met kwalitatief het beste graszaad. Prijsknallers komen letterlijk onderuit de zak. Daardoor is het graszaad minder zuiver en zit er vaak meer gruis in een verpakking. Koop dus bij voorkeur graszaad van een bekend merken zoals Barenbrug of AZstyle.

Welke soort graszaad kopen?

In de tuin wordt er meestal graszaad ingezaaid dat dienst doet als een speelgazon. Barenbrug Bar Power of Speel en Sport voor de kleinere verpakkingen zijn daarbij al jaren favoriet. Voor specifieke doeleinden of groeiomstandigheden zijn er ook speciale verpakkingen. Vaak verraad de naam al waarvoor het graszaad is bestemd.

  • Herstel
  • Inzaai
  • Schaduw
  • Water Saver

Stappenplan gras zaaien

  1. Ondergrond zuiveren
  2. Bodem verbetering
  3. Egaliseren
  4. Gras zaaien

Stap 1: Ondergrond zuiveren

Verwijder alle oneffenheden uit de bodem. Puin, wortels onkruiden en dergelijke. Dit zit de ontwikkeling van een nieuw gazon later in de weg. Als er geen tijdsdruk is overweeg dan om een vals zaaibed te creëren. Laat de onkruiden eerst nog een keer opkomen en verwijder deze voordat je verder gaat.

Stap 2: Bodemverbetering

Nu het gazon helemaal open ligt is dit het ideale moment om de bodem te verbeteren. Organische stof is onmisbaar voor het gras. Dode plantenresten in de vorm van compost zorgen voor voeding, structuur in de bodem en houden vocht langer vast. In een arme bodem raden wij 500L niet-zurende compost aan per 100 m².

Ent vervolgens ook nieuw bodemleven. Dit houdt de bodem luchtig en maakt voedingsstoffen beschikbaar voor het gras. Strooi als laatste een organische gazonmest uit. Deze kan dan vast inwerken en is direct beschikbaar als het graszaad is ontkiemd.

Stap 3: Egaliseren

Is de bodem gezuiverd en verbeterd. Start dan met het egaliseren van de bodem. Verdicht de bodem en bepaal het grondniveau ter hoogte van het terras en tuinpaden. Egaliseer vanuit dit punt het gazon met een hark of eventueel met een waterpas.

Stap 4: Gras zaaien

En dan is het tijd om het gras te zaaien. Dit kan met een strooiwagen of met de hand. Gebruik 1 kg graszaad per 25-30 m². Splits de afgewogen hoeveelheid op in twee delen en zaai dit in kruisende richtingen. De helft strooi je uit in de lengterichting van het gazon en de andere helft haaks hierop. Op deze manier krijg je een keurige verdeling.

Graszaad laten ontkiemen

Heb je gras gezaaid? Dan is het wachten totdat het graszaad is ontkiemend en langzaam uitgegroeid tot een jaloersmakend gazon. Maar hoe lang duurt dat eigenlijk?

Graszaden speciaal voor herstel en bijzaaien zijn gevuld met snelkiemende graszaden. Bij een lage bodemtemperatuur vanaf 6 graden kiemen deze zaden. De meeste andere mengsels hebben een minimale temperatuur nodig van 8 graden. Dat kan in het voorjaar zomaar een enkele weken tijdwinst opleveren.

Heeft het graszaad voldoende warmte en vocht dan is een oude regel dat er in totaal 100 graden nodig zijn voor het graszaad. Bij een bodemtemperatuur van 10 graden duurt het ontkiemen dus 10 dagen. Bij oplopende temperaturen verloopt het kiemproces van graszaad dus steeds sneller.

Door het graszaad met de juiste zorg uit te kiezen is het voor iedereen mogelijk een mooi gazon te zaaien. Een tuinklus in het voorjaar die enorm veel voldoening geeft!