Foto: Zo-maak-je-zelf-een-vlonder-voor-in-de-tuin

Zo maak je zelf een vlonder voor in de tuin

Ben je van plan iets meer aandacht te besteden aan je tuin? Goed idee! Heb je al enig idee waar je wilt gaan beginnen?

Guido van Loon

Mocht je antwoord op die vraag ‘nee’ zijn, dan doen we graag een suggestie. Wat dacht je van een gave vlonder in de tuin? Hier kun je een gezellige zithoek op plaatsen of natuurlijk een ruime eettafel om lekker buiten te kunnen dineren. De opties zijn eindeloos en het hoeft je geen flinke duit te kosten. Daarnaast kan je deze prima zelf leggen en we vertellen je graag hoe je dat het beste kunt doen.

De plek en de benodigdheden

Als eerste zal je ruimte moeten maken om de vlonder te plaatsen. Je kunt dit gedeelte afzetten met wat palen en draad, zodat je er tijdens het bouwen niet vanaf zult wijken. Houd met de keuze van de plek rekening met de zon, want als je hier altijd maar in de schaduw zit doe je al dit werk misschien voor niets. Vervolgens is het tijd om alle materialen in huis te halen. Denk aan de vlonderplanken, maar ook de afwerking van de planken zelf zoals een beits of een olie. Je kunt dit bij een bouwmarkt halen, maar je kunt ook hout online kopen. Je hebt schroeven nodig, een schroefmachine, wellicht een houtzaag en spullen voor de fundering. De fundering bestaat voornamelijk uit wat stoeptegels, houten balken om de vlonder op te schroeven en een antiworteldoek. Tot slot kunnen wat handige tools van pas komen, zoals een schep, een waterpas, een hamer en wat touw. Aan de slag!

Starten maar!

Je zal moeten beginnen met het uitgraven van het afgezette gedeelte. Dit moet je doen om te voorkomen dat de vlonder enorm hoog wordt ten opzichte van de rest van je tuin. Hierna moet je wat stoeptegels leggen, welke dienen als fundering. Leg deze goed waterpas, zodat de houten balken die je erop legt niet kunnen verschuiven. Dit geheel is dus de fundering, dus zorg dat dit stevig ligt. Met een hamer kun je dit eventueel nog goed vastzetten in de grond. Hierna pak je het antiworteldoek en leg je dit over de fundering heen. Dit voorkomt dat je straks uren bezig bent om onkruid te wieden tussen je gloednieuwe vlonder.

De vlonderplanken

Wanneer de volledige basis ligt, kun je de vlonderplanken erbij pakken. Je kunt de vlonderplanken aan de bovenkant op de eerder gelegde balken schroeven. Zo zitten ze goed vast en kunnen ze niet wegglijden. Laat een paar millimeter vrij tussen de verschillende vlonderplanken, want door warm weer of nattigheid kunnen ze nog iets uitzetten. Hierdoor geef je de planken voldoende ruimte en zullen ze niet beschadigen. Bouw zo de volledige vlonder op totdat je het einde van de afzetting hebt bereikt. Tot slot kun je de vlonder nog afwerken met een onderbalk zodat je er niet onderdoor kunt kijken. Zet het geheel in de olie of een beits, en klaar is jouw vlonder! Hoe je deze het beste kunt stijlen? Bekijk deze ideeën eens ter inspiratie!

Reacties