Foto: Zo-maakt-een-hedera-schutting-je-tuin-af

Zo maakt een hedera schutting je tuin af

Als je privacy in je tuintje wilt beschermen of als een doorn onder het oog wilt verbergen, dan kan je kiezen voor een Hedera schutting.

Als je privacy in je tuintje wilt beschermen of als een doorn onder het oog wilt verbergen, dan kan je kiezen voor een Hedera schutting en klimop trainen om erover op te groeien. Er zijn verschillende soorten klimop die aan jouw tuinwerkers vele voordelige diensten aanbieden. Tuiniers die op zoek zijn naar echte klimop, denken aan Perzische Klimop (Hedera colchica "Arborescens") dat niet veel water gebruikt en wintergroen is.

Planten die in plaats van klimop kunnen worden gebruikt om dit zijn bijvoorbeeld de kruipende vijg (Ficus pumila) of de Hedera Hibernica. Welke plant je ook kiest, zorg ervoor dat de omheining sterk genoeg is om het gewicht van de volgroeide plant te dragen en gemaakt is van onderscheidene materialen.

Zorg ervoor dat de plant die je gebruikt niet wordt beschouwd als invasief in je gebied voordat je aan de slag gaat. Wanneer je je nieuwe latwerk bouwt of koopt, zorg er dan voor dat je weerbestendige materialen gebruikt om het zo lang mogelijk mee te laten gaan.

  1. Werk de grond onder het traliehekwerk zo grondig mogelijk om stenen, onkruid en ongewenste planten te verwijderen. Als je met een klimop wilt beginnen, werk verbetert dan het terrein voor je op.
  2. Kies de omheining die het beste bij je klimop past en graaf een plantgat voor hij op 12 centimeter onder de omheining komt. Eén klimop bedekt meestal één schuttingdeel van een halve meter. Maak het plantgat diep genoeg voor de hele kluit van de klimop.
  3. Hoe kun je een klimop uitpakken? Wees voorzichtig met het uitpakken van de plant. Allereerst moet je dode en beschadigde delen verwijderen tijdens het werk. 
  4. Plant de wijnstok in het plantgat. Voeg de rest van het gat aan met grond. Trap zachtjes terwijl je werkt en laat het topje van de kluit op de grond rondom het gat liggen.
  5. Span de klimop van de pas geplante wijnstok langs de grond onder de omheining, plaats sommige aan de linkerkant van het plantgat en andere aan de rechterkant. Laat de bladeren vrij, maar bedek delen van de stengel met aarde om ze te bevorderen. Bevestig nu nog niet aan de omheining, want dan groeit hij te snel hoog, waardoor die plant bovenaan bladerrijk en vol is.
  6. Bewater de net geplaatste plant grondig, zodat het gat en de grond rondom de wortels onder het hekwerk nat zijn.
  7. Geef de plant water wanneer dit nodig is, en houd de groei in de gaten. Wanneer de ranken van een plant wortelen, zullen zij zijscheuten ontwikkelen. Weef deze scheuten voorzichtig rond het traliewerk aan de onderkant van de omheining, of bind ze vast aan het traliewerk met stukjes oude nylonpanty. Zet de jonge scheuten horizontaal vast langs
  8. Het vastzetten van de wijnstok, door de jonge bladeren te gebruiken om verticale scheuten in te voldoen, is vergelijkbaar met het trainen van wijngaarden, als ze op een Kniffin-systeem zijn geplaatst. In dit proces is de wijnstok voorzien van een weg omhoog langs de omheining, waardoor die jong bladeren uitwisselt met kale en die eruit komt.

Als je een wijnstok op zijn bast vastbindt, controleer dan regelmatig of de bindingen niet in de bast van de groeiende wijnstok snijden. Verwijder de bindingen of maak ze los als dat nodig is om schade aan de plant te voorkomen.

  1. Begeleid de ranken van de klimop van de bovenkant van de omheining terug naar beneden om zo de lege plekjes op te vullen.

Rasterhekken zijn geschikt voor planten die een verticale structuur. Als u er liever vastplakte wijnranken normaal of geraniums over hebt, zullen ze zich aan de constructie niet vastplakken of doorwortelen. Knip ranken af wanneer ze 6 tot 12 centimeter lang zijn om echt veel bladerige groei te bevorderen in plaats van ze horizontaal over de omheining te weven.

 

Reacties