Het is een wens van veel tuinbezitters: een vijver in de tuin. Bij een vijver moet je met een aantal zaken rekening houden. Wij geven je tips.
Een vijver kan het stralende middelpunt van de tuin zijn, maar ook een leuk klein watertje bij het prieeltje achterin de tuin. Afhankelijk van wat je wil met je vijver maak je een keuze uit de vijverartikelen, de vissen en het type beplanting. Wat betreft vijverartikelen zijn er verschillende merken, een goed voorbeeld is oase vijverartikelen. Zorg dat je, voordat je water in je vijver doet, bodemsubstraat over de bodem van je vijver hebt gestrooid. Zodra je je vijver met leidingwater gevuld hebt, moet je een week wachten voordat je de vijver met planten kunt vullen. Denk goed na over de samenstelling van de planten in je vijver.
Waar je je vijver in de tuin plaatst is erg belangrijk. Zorg dat je vijver moet zo'n zes tot acht uur zonlicht per dag krijt, maar ook de nodige schaduw. Hiermee voorkom je problemen met onzuiver water en zuurstofplanten in je vijver. Uiteraard wil je ook dat je vijver niet te ver van je terras of woonkamer is, zo kun je namelijk zo vaak mogelijk van je vijver genieten. Is er geen andere optie dan je vijver op een plaats in de schaduw te leggen? Zorg dan voor waterplanten die weinig zonlicht behoeven.
Wil je graag een heldere vijver? Investeer dan in zuurstofplanten. Vaak zul je zien dat vijvers op termijn troebel worden. Dit kan komen door een te grote hoeveelheid vissen, overbemesting, rottende planten en resten visvoer. Een troebele vijver zorgt voor veel organisch voedsel. Organisch voedsel leidt weer tot verzuring van het water van je vijver en vissterfte. Belangrijk is daarom dat het water in je vijver dagelijks gereinigd wordt. Je hebt hier verschillende filters voor vijvers voor. Mechanische filters kun je het beste gelijk bij het plaatsen van je vijver installeren.
Een vijver in je tuin om in te zwemmen heeft vele voordelen: je beleeft er in het zuiver, chloorvrije water net zoveel plezier als in een meer. De vijver ziet er het hele jaar door netjes uit en vraagt weinig onderhoud. Dit type vijver is vooral bijzonder wanneer deze wordt geïntegreerd in het totale concept van je tuin. Een zwemvijver wordt op een biologische manier gefilterd: bacteriën en moerasplanten zorgen samen met de filter en pompen in de vijver dat je zwemvijver schoon blijft. Ook pompen vind je in alle soorten en maten, bijvoorbeeld oase vijverpompen.De planten in de vijver verbruiken de moleculen die de bacteriën produceren. Zo is de biologische kringloop rond. De pompen in een zwemvijver draaien de hele tijd op een langzaam tempo, dit scheelt je in de energierekening.