Kunstgras in de tuin betekend kiezen voor een natuurgetrouw grastapijt en nooit meer gras maaien. Bij de grootste en voordeligste leverancier van Nederland
De hele zomer aankijken tegen een gazon met steeds terugkerende kale plekken is verre van aangenaam. Dit gebeurt vaak als er hoge bomen in de buurt staan waardoor je tuin een echte schaduwtuin is en blijft. Al het ingezaaide gras verandert meteen weer in een mosveldje. Sommige mensen vinden dat prachtig, maar we houden niet allemaal van een Japanse tuin. De meesten onder ons zien liever een fris gazonnetje. Er zijn ook veel mensen die gewoonweg niet houden van grasmaaien, of gewoon een zeer strakke tuin willen zonder onderhoud.
Dan is het interessant om eens een kunstgrasgazon te overwegen. Elke tuin kan er fantastisch uitzien als je het ervoor over hebt om er een kunstgras in de tuin aan te leggen. Zet je over de ouderwetse vooroordelen van kunstgazon heen. Ga snel langs bij een speciaalzaak en je zult gegarandeerd versteld staan van de huidige kwaliteit van kunstgras.
De lelijke kunstgraskleuren van vroeger zijn verleden tijd. Alle kunststofmaterialen zijn nu stukken beter geworden. Een goede plastic kerstboom is tegenwoordig ook niet meer van een echte te onderscheiden zolang je hem niet aanraakt. Met kunstgras is het precies hetzelfde. Naast de natuurgetrouwe kleuren van de kunstgrassen, zijn er andere kenmerken waardoor het materiaal gewoonweg veel beter is dan vroeger. Er zijn nu ook grasmatten met verschillen in kleur. Ook de lengte van de grassprietjes varieert en ook qua zachtheid of stugheid voel je het onderscheid. Hierdoor ontstaat een flink aantal keuzemogelijkheden afhankelijk van jouw behoefte. Wat je kiest hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak af. Laat je in ieder geval goed voorlichten over deze verschillende grassoorten en hun eigenschappen.
Wanneer er kunstgras in de tuin gelegd moet worden dient, eerst het oude gras verwijderd te worden. Probeer het gras zo egaal mogelijk te verwijderen. Neem voldoende van het onderliggende zand weg. Mocht je bij je huis al een terras hebben liggen houd dan rekening met het volgende. De onderlaag van het kunstgras (de fundering) bestaat uit een ongeveer 5cm dikke laag rivierzand met wat steenpuin ertussen. Egaliseer dit alles goed. Daarna kun je met een trilplaat alles verstevigen en aandrukken. Het is echter niet de bedoeling dat de grond te vast wordt want dan loopt het water niet meer weg na een flinke regenbui.
Hierna kun je eventueel nog een rubberlaagje leggen. Als een kunstgras op een betonnen ondergrond wordt aangelegd, is dit noodzakelijk omdat het gras anders veel te hard aanvoelt. Door een rubberlaag te leggen krijg je een wat zachtere grasmat waar je als het ware wat in wegzakt. Dit komt wat natuurlijker over. Vergelijk het maar met een ondertapijt zoals bij de vloerbedekking in de woonkamer.
Hoe lang het totale project duurt en wat het kost is moeilijk te zeggen. Het hangt natuurlijk sterk af van de voorbereidingen die in jouw tuin nodig zijn, wat je zelf al gedaan hebt, en hoeveel tijd daarvoor nodig is. Voor een tuin van 1000 m² moet je gauw rekenen op een paar dagen werk voor twee mensen. Dit geldt alleen als een oud bestaande gazon vervangen wordt door kunstgras.
Als je van een stukje bos een gazon wilt maken is dat natuurlijk anders. Dat is een serieuze klus die wellicht meer dan een week kan gaan duren. Deze kosten zijn erg moeilijk in te schatten en kunnen alleen ter plaatse worden vastgesteld. We denken dan aan materialen en uren. Hierna kun je een offerte laten opmaken. De voorbereidingen zijn het belangrijkste. Als die goed zijn uitgevoerd is het leggen en vastlijmen van de kunstgrasstroken relatief snel gebeurd.
Verder hangt de totale kostprijs natuurlijk af van de kwaliteit kunstgras voor in de tuin. Er zijn namelijk erg veel soorten kunstgras die kwalitatief sterk kunnen verschillen. Laat je dus goed informeren voordat je materiaal besteld. Een oppervlakte van 1000 m² kan in een dag gelegd en gelijmd kunnen worden. Dan moet de ondergrond goed vlak zijn en het leggen van de grasstroken meteen kunnen starten.
De aanleg betreft het uitrollen van de grasstroken en aan elkaar lijmen ervan met een speciale lijm. Het kunstgras is eenvoudig op maat te knippen en zit op rollen die doorgaans 4 meter breed zijn.
Veel mensen vinden het leuk om een dergelijk project zelf te doen. Gelukkig is dat perfect mogelijk. Je vindt bij de levering van de grasrollen een uitgebreide handleiding hoe je het gras moet aanbrengen en ook op internet vindt je veel informatie. Lees deze informatie goed door als je besluit om er zelf aan te beginnen.
Daarnaast is het ook mogelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Als je het dan toch uitbesteedt, laat het dan in ieder geval doen door mensen die dit soort werk elke dag doen. Er bestaan behoorlijk wat bedrijven dit het aanleggen van kunstgrasvelden perfect kunnen uitvoeren. De speciaalzaak waar je het kunstgras koopt, werkt vaak samen met bedrijven die het gras plaatsen.
Kunstgras is nagenoeg onderhoudsvrij. Je moet er zo weinig mogelijk aan doen. Je hoeft het niet te reinigen met schoonmaakmiddelen. In de herfst is het misschien nodig om bladeren en takjes te verwijderen, maar dat heeft weinig te maken met het gras zelf. Als het geregend heeft zal het water gewoon door de grasmat heen dringen en afwateren via kleine gaatjes aan de onderkant.
Na enige jaren zal het wellicht nodig zijn om het gras te reinigen. Stuifmeel, stof en zand beginnen zich op te hopen en het gras moet geborsteld worden. Er bestaan speciale machines, te vergelijken met een grasmaaier, die het gras reinigen en meteen borstelen zodat alle sprietjes weer netjes rechtop staan. Begin niet met een hogedrukreiniger of een gewone stofzuiger het gras te reinigen. Het gras kan losgetrokken worden van zijn lijmrand.
Het is nu tijd om in je luie stoel te gaan zitten en gewoon te genieten! Veel plezier met je nieuwe grasmat. Ook het beste kunstgras voor in de tuin kopen? Ga dan naar de website van kunstgrasveluwe.nl en laat je verassen door het brede assortiment, kwaliteit en voordeligste prijzen!
Geopend van woensdag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Buiten openingstijden op afspraak mogelijk. Bel of mail ons hiervoor.