Kunstgras leggen

Kunstgras kunt u zelf installeren, of laten installeren door één van onze dealers/installateurs die gespecialiseerd is in het aanleggen van kunstgras.

Wat heeft u nodig voor de kunstgrasinstallatie?

  • Kunstgras
  • Eventueel valdemping
  • Geotextiel / drukverdelend onderdoek
  • Lijmband
  • Lijm - Kitspuit
  • Breekmes
  • Infillzand
  • Bezem

Kunstgras leggen

Bij het uitrollen van het gras moet u rekening houden met de vezelrichting (de vleug) van de grassprieten. Kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer u het zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het gras zo uit dat u aan het begin en aan het einde van de oppervlakte 5 á 6 cm overhoudt. Hierdoor heeft u ruimte om te corrigeren. Overtollige randen, kunt u later gemakkelijk eraf snijden.

Let op! Nieuwe rollen kunstgras worden geleverd met aan de uiteinden ervan stukken onderdoek waarop geen kunstgrasvezels getuft zijn. Deze overtollige stukken moeten verwijderd worden. Snij dus de eerste tuftlijn van het kunstgras af.

Op maat snijden

De achterkant van de kunstgrasrollen bestaan uit bergen (daar waar de vezels ingetuft zijn) en dalen (daar waar geen vezels zitten). Probeer zo nauwkeurig mogelijk in de dalen te snijden zodat de vezels in tact blijven. Snij vanaf de onderkant zodat u de vezels aan de bovenkant niet beschadigt.

Lijmen

Wanneer er meerdere rollen kunstgras aan elkaar verlijmd moeten worden dient u als volgt te werken: De buitenkanten van de twee stroken die aan elkaar verlijmd moeten worden moeten ‘schoongesneden’ worden. In de eerder genoemde ‘dalen’ snijdt u beide stroken zo dicht mogelijk bij de eerder genoemde ‘berg’ af. Daar waar de twee stroken aan elkaar verlijmd moeten worden, brengt u onder de naad lijmband aan. Klap hiervoor beide kunstgrasstroken die aan elkaar verlijmd moeten worden om en leg de lijmband onder de naad. Zorg dat de band gelijkmatig verdeeld is tussen de twee kunstgrasstroken.

Wanneer de lijmband goed ligt slaat u beide delen kunstgras weer terug op de lijmband en controleert u of de de naad tussen de twee kunstgrasdelen onzichtbaar is. Voer eventuele correcties uit. Sla nu 1 deel weer open waardoor er een helft van de onderliggende lijmband in beeld komt. Het gewicht van het stuk kunstgras dat niet opengevouwen is, houdt de lijmband op zijn plaats. Als de in beeld gekomen lijmband ‘vuilvrij’ is bent u klaar om te lijmen. Voorzie de lijmband van lijm en druk het kunstgras direct na het aanbrengen van de lijm goed aan.

Zodra de ene kunstgrasstrook gelijmd is volgt u dezelfde procedure met de strook die nog los ligt. Lijmresten die door het aanschuiven van de kunstgrasstroken tussen de naad omhoog komen en op de grasvezels terecht komen direct verwijderen met warm water. Droogtijd 3 uur.

Inzanden

(ca 3 uur na het lijmen) Verdeel het instrooizand over het kunstgras. De hoeveelheid is afhankelijk van het type kunstgras. “Invegen”van het zand doet u met een harde bezem of met een borstelmachine. Veeg tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi recht staan. Blijven vegen tot er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. De functionele waarde van het zand is het verzwaren van de kunstgrasmat en het insluiten en overeind houden van de kunstgrasvezels. Het verhoogt de duurzaamheid van het kunstgras. Gebruik het door ons voorgeschreven zand!

Kunstgras Fixeren

Druk de 40 cm lange U-vormige bevestigingspinnen aan de buitenkant van het gazon door het kunstgras de ondergrond in. Doe dit ca 2 cm vanaf de buitenrand en plaats om de 50 cm een pin.

Tip!

Om het natuurlijke gevoel dat u beleeft wanneer u op kunstgras loopt te vergroten, zijn foamplaten in verschillende diktes beschikbaar die rechtstreeks onder het kunstgras kunnen worden aangebracht. Dit zorgt voor een zacht verend en comfortabel gevoel wanneer u over het gras loopt.

Meer informatie

Voor meer informatie bezoek ook eens onze website