Een eigen moestuin is heerlijk, verser dan uit eigen tuin wordt het niet.
Om optimaal te kunnen genieten van alles dat in je moestuin groeit, vind je hierbij een paar tips om je moestuin te laten stralen! Deze tips zijn voor grote als kleine moestuinen en geschikt voor iedereen.
Voor het aanleggen van een moestuin heb je niet per se een grote tuin nodig. In een kleine tuin kun je overwegen om een zogenaamde vierkante meter tuin aan te leggen. Dat kun je gewoon zo doen, maar er zijn daarvoor ook speciale houten bakken te koop. Deze zijn ingedeeld in ongeveer 9 vakken waar je verschillende groenten zaden in kunt zaaien. Bij een kleine tuin is het van groot belang om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte. Dit kan door in de hoogte te gaan met onder andere klimmende groentes zoals klimcourgette, komkommer en bonen. Ook groenten die snel groeien en snel geoogst kunnen worden zoals verschillende soorten salades zijn een prima keuze als het aankomt op het aanleggen van een vierkante meter tuin. Wil je nog iets fleurigs in je kleine moestuin? Plant dat wat afrikaantjes tussen je tomaten. Afrikaantjes zijn niet alleen kleurrijk, ze beschermen ook tegen bepaalde ziekten en plagen.
Om je moestuin te laten stralen moet je de beste plek kiezen. De meeste planten geven de voorkeur aan een zonnige standplaats, soms met wat halfschaduw. Een plekje onder een boom kan, maar houd dan wel rekening met de lichtval en het feit dat ondergronds veel wortels zijn. Voor het aanleggen van een moestuin kan het beste gekozen worden voor een vrije plek op het zuiden of zuidwesten, waar veel zon komt.
Ook niet onbelangrijk: om alles te laten groeien en bloeien moet er water binnen handbereik zijn. Natuurlijk kun je sjouwen met gieters, maar makkelijker en sneller gaat het als er een tuinslang is waarmee je de tuin kunt bewateren. Houd bij het kiezen van de juiste plek ook rekening met de wind. Hoge gewassen zoals maïs en bijvoorbeeld stokbonen moeten uit de wind geplant worden. Een plekje langs een muur waar voldoende beschutting is, is in dit geval een absolute must.
Het beste resultaat krijg je als je werkt volgens een zaaikalender. Online zijn talloze zaaikalenders voor een moestuin te vinden. Op een zaaikalender zie je precies wanneer je de zaden van sla, bonen, tomaat, komkommer, broccoli enzovoorts moet zaaien en hoe je deze moet zaaien. In sommige gevallen kun je al vroeg binnenshuis voorzaaien, in andere gevallen kunnen de zaden direct in de volle grond gezaaid worden. Verder staat op de zaaikalender ook aangegeven wanneer zaailingen uitgeplant kunnen worden en wanneer je de groentes kunt oogsten.
Voordat je moestuin kan stralen moet je de juiste plek kiezen en de grond zaai klaar maken. Het gereedmaken van de grond begint niet in het voorjaar, maar eigenlijk al in het najaar. De grond wordt na de complete oogst omgespit en kan al voorzien worden van een beetje compost. In het vroege voorjaar kan de grond luchtig gemaakt worden en voorzien van mest. De exacte samenstelling van de grond heeft te maken met de behoeften van de gewassen die geplant worden. Sommige gewassen hebben kalk nodig, terwijl andere gewassen de voorkeur geven aan een luchtige en ietwat zanderige grond. Door de grond af te stemmen op de te planten groenten gaat de moestuin gegarandeerd uitbundig groeien en stralen.
Om je moestuin te laten stralen moet je de gewassen goed verzorgen. Dat begint in de eerste plaats met het onkruidvrij houden van de omgeving van de moestuin. Zorg er daarom bij de aanleg van de moestuin voor dat je overal makkelijk en snel bij kunt komen. De verdere verzorging is afhankelijk van de gewassen die geplant worden. Tijdens een droge en warme periode moeten de planten elke dag gegoten worden. Let er bij het gieten op dat dit in de vroege avond gebeurt, zodat de planten niet verbranden. Niet alle planten verdragen water op het blad of de bloemen, daarom is het beter om van onderen te gieten.
Behalve water hebben sommige gewassen ook extra mest nodig. Welke gewassen wat nodig hebben wordt in principe aangegeven op de achterkant van de verpakking van de zaden. Ook online is er volop informatie te vinden over wanneer je welke gewassen bij moet mesten. Hou dit goed bij op een kalender, zodat je optimaal kunt genieten van de opbrengst van je moestuin.