Water is een kostbaar goed waar wij met zijn allen zuinig mee om moeten gaan. Toch is het voor tuineigenaren soms maar lastig; een tuin vol planten, eventue
Water is een kostbaar goed waar wij met zijn allen zuinig mee om moeten gaan. Toch is het voor tuineigenaren soms maar lastig; een tuin vol planten, eventueel met een vijver en soms zelfs een zwembad, heeft nou eenmaal veel water nodig. Gelukkig zijn er toch veel mogelijkheden om jouw tuinier hobby zo duurzaam en waterbesparend te beoefenen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een paar belangrijke tips op een rijtje gezet, die jou kunnen helpen bij het onderhouden van een duurzame tuin.
Strategisch planten
Veel tuinen staan vol verschillende planten, elk met hun eigen behoeftes. Goed letten op deze behoeftes, en op basis daarvan elke plant de juiste plek geven is een effectieve manier om water te besparen. Kan een plant goed tegen droogte? Geef deze dan een droge, zonnige plek in de tuin. Zo bewaar je de schaduwrijke, vochtige plekjes juist voor de dorstige planten, en hoef je die niet zoveel water te geven.
Weg met de tegels!
Hoewel tegels er volgens sommigen strak en elegant uitzien en bovendien onderhoudsarm zijn, hebben tegels geen goede invloed op het waterpeil in jouw tuin. Niet alleen kan de grond overtollig water niet goed wegvoeren, wat in regenachtige tijden voor wateroverlast kan zorgen, ook blijft het water niet goed in de grond zitten als je het dan toch wél nodig hebt. Om water te besparen is het daarom een goed idee het groen ruim baan te geven en het grijs uit jouw tuin te weren.
3. Handige hulpmiddelen
Water besparen hoef je niet in je eentje te doen; tegenwoordig zijn er allerlei handige staaltjes technologie verkrijgbaar die jou het werk uit handen nemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Gardena beregening? Het langwerpige buisvormige apparaat kan worden aangebracht tussen jouw planten en geeft elke plant precies de hoeveelheid water die hij nodig heeft. Daarnaast is een tuinpomp erg geschikt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van water uit een regenton. Plaats de regenton onder jouw dakgoot en bevestig de pomp eraan. De pomp pompt dan automatisch het opgevangen regenwater op zodat jij jouw planten van water kan voorzien. Zo sla je twee vliegen in één klap!
4.Gebruik compost
Voor efficiënt gebruik van water in jouw tuin is het gebruik van compost een echte must. Compost helpt losse grond zoals zandgrond water beter vast te houden, en helpt dichte gronden zoals veengronden juist wat losser te worden zodat planten met hun wortels makkelijker bij het water kunnen. Compost kan je kant en klaar kopen, maar ook zelf maken in een compostbak.
Hopelijk helpen deze tips jou op weg naar de perfecte waterbesparende tuin, en kun je snel jouw steentje bijdragen aan een betere, zuinigere wereld. Waterbesparend tuinieren helpt jou om jouw tuin écht groen te maken. Of je nou een weelderige siertuin wil aanleggen, of juist een gezellige moestuin, duurzaam tuinieren is belangrijk voor iedereen!