Je loungeset wil je logischerwijs het liefst zo lang mogelijk mooi houden. Goed onderhoud is hiervoor essentieel. Hoe je dit doet? Wij geven tips!
Heb je een mooie loungeset in de tuin staan, maar ben je bang dat dat ‘mooi’ van korte duur is door verschillende weersinvloeden? No worries, door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kun je je loungeset hier perfect tegen beschermen.
Idealiter zet je je tuinset na het seizoen ergens binnen, op zolder of in de garage. Maar niet iedereen heeft hier plek voor. Gelukkig kunnen de meeste tuinmeubelen tegenwoordig prima buiten blijven staan, eventueel met beschermhoes. Dit is echter wel afhankelijk van het materiaal waar de tuinset van is gemaakt. Hieronder lichten we per soort uit wat je het beste kunt doen.
Het fijne aan teakhouten tuinmeubelen is dat je ze het hele jaar door buiten kunt laten staan. Het is namelijk een hardhoutsoort die ook veel wordt gebruikt in de scheepsbouw. Barre en schommelende weersomstandigheden kan dit materiaal dus wel aan! Wat ook prettig is aan teakhouten meubelen is het feit dat het relatief zwaar is, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor rondvliegende meubelen tijdens een flinke storm.
Let op: de kleur van het meubel zal door de weersinvloeden wel vergrijzen. Vind je dat niet mooi? Dan kun je het meubel behandelen met een teak protector om ervoor te zorgen dat de oorspronkelijke kleur behouden blijft.
Tegenwoordig zien we steeds vaker aluminium verwerkt in tuinmeubelen. Dit geeft niet alleen een strakke look, maar het is ook nog eens erg praktisch in onderhoud, omdat het niet roest. Het aluminium moet echter wel bewerkt zijn met een dubbele poedercoat om goed beschermd te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast zorgt dit voor een mooie matte afwerking.
Rope tuinmeubelen zijn meestal gemaakt van polyestertouw. Het fijne hier aan is dat het comfortabel zit en dat het touw kleurvast is en dus niet zal verkleuren. Daarnaast droogt het materiaal vrij snel waardoor je de meubels gemakkelijk de hele lente en zomer buiten kunt laten staan. Een klein nadeel is dat het materiaal gevoelig is voor vlekken, maar gelukkig zijn deze heel gemakkelijk te verwijderen met wat water, een milde zeep en een borstel.
In de winter kun je ze echter wel het beste binnen of onder een overkapping neer te zetten om ze tegen extreme weersomstandigheden te beschermen.
Het nadeel aan (oudere) tuinmeubelen die geheel of deels uit kunststof bestaan is dat de kleur snel kan vervagen door UV-stralen. De kunststof tuinmeubelen van de laatste jaren zijn hier echter beter tegen bestand omdat ze door middel van een speciale coat wel UV-stralen tegen kunnen houden. Toch kun je ze in de winter voor het allermooiste resultaat het beste binnen zetten of afdekken met een beschermhoes.
Voor extra bescherming kun je je tuinset afdekken met een beschermhoes. Let echter wel goed op dat je de juiste maat koopt. Een te kleine hoes stelt je meubels namelijk alsnog deels bloot aan het weer, en een te grote hoes kan door de wind gaan klapperen waardoor deze kapot kan gaan!
Je kunt er ook voor kiezen om de kussens apart in een handige en waterdichte opbergbox te bewaren. Op die manier heb je ze altijd bij de hand en hoef je ze niet elke keer uit de schuur of zolder te sjouwen. Daarnaast kan de box ook nog eens functioneren als bijzettafeltje!
Let er overigens wel goed op dat de kist wel moet kunnen ademen. Wanneer de onderkant deels open is kan het eventuele vocht uit de kussens er makkelijk weer uit kunnen.