Veel mensen hebben een muurtje, heg of schutting rond hun tuin. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Waarom vinden we het zo belangrijk om de tuin af te scheiden van de rest van de omgeving? Er zijn veel redenen waarom een tuinafscheiding praktisch is.
De eerste reden om de tuin af te scheiden is dat je een duidelijke scheiding hebt tussen privé en openbaar terrein. Dat kan bijvoorbeeld in de voortuin een hekje of muurtje zijn. Een scheiding geeft bijvoorbeeld voor kinderen aan dat het niet de bedoeling is dat ze de tuin in lopen. Het houdt ook honden buiten de tuin, wat heel prettig kan zijn. Een duidelijke scheiding tussen privé en openbaar hoeft helemaal niet hoog te zijn: een hoogte van 20-40 cm is vaak al voldoende om duidelijkheid te geven.
Als je lekker buiten in het zonnetje zit te genieten, is wat privacy heel fijn. Je vindt het tenslotte niet zo nodig als al je buren je zomaar zien zitten. Of op de gekste momenten een praatje met je beginnen terwijl je daar geen zin in hebt. Daarom hebben veel mensen in de achtertuin een hoge heg of een schutting om de tuin af te schermen. Dit type tuinafscheidingen is gewoon prettig om te zorgen dat je er wat privacy hebt. In de achtertuin mag de afscheiding maximaal 2,5 meter hoog zijn.
Misschien heb je nu een hele goede band met de buren. En dan vind je een tuinafscheiding misschien niet nodig. Maar je zult merken dat dat niet altijd goed gaat. Er zijn niet voor niets zoveel gevallen die bij de Rijdende Rechter belanden. Discussies over wie welke grond in bezit heeft, komen vaak voor. Daarom is het goed om samen met de buren de grens te bepalen en deze te markeren. Een tuinafscheiding in het midden voorkomt discussie. Of het nu met deze buren is of met eventuele nieuwe bewoners: als er een tuinafscheiding staat is de grens duidelijk.
Een tuinafscheiding kan nog een duidelijk doel hebben: het binnen of buiten houden van dieren. Woon je op de Veluwe, dan is een tuinafscheiding noodzakelijk om dieren als herten en zwijnen te weren. Maar ook bij huisdieren is een tuinafscheiding fijn. Zo voorkomt je tuinafscheiding dat huisdieren van anderen in jouw tuin komen om hun behoefte te doen. Of je wilt juist de tuinafscheiding om jouw hond in de buurt te houden. Een tuinafscheiding werkt meestal minder effectief als het gaat om katten, omdat die er gemakkelijk overheen komen. Daar zijn deze tips tegen katten in de tuin effectiever voor.
Een tuinafscheiding kan heel handig zijn. Het is bijvoorbeeld best heel fijn als je een duidelijke erfgrens hebt aangegeven rondom jouw grond. Verder is het ook prettig als je genoeg privacy hebt om comfortabel buiten te zitten. Een tuinafscheiding heeft dus verschillende functies. Natuurlijk moet je er wel tegenaan kijken, dus is het goed om erop te letten dat je kiest voor een mooie afscheiding. Zo geniet je ook nog van een mooie uitstraling.