Foto: onkruid krabben aangepast

Heel Holland krabt in de paasdagen

Lentekriebels? Veel mensen gaan dit paasweekend hun tuin of balkon lenteklaar maken.

Dat betekent: weg met onkruid en groene aanslag! Onkruid krabben en wieden kunnen we wel, maar bij groene aanslag grijpen teveel mensen naar onnodige middelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Bijna iedereen realiseert zich dat bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Tachtig procent van de mensen verwijdert onkruid met de hand en zonder gif. Maar bij groene aanslag grijpt meer dan de helft van de mensen naar middelen die nadelig zijn voor het milieu en die niet bedoeld zijn voor de tuin. Ze zijn schadelijk voor bodem en water, zoals azijn, houtas, zout, soda, groene zeep of chloor.

Hogedrukspuit vergroot het probleem
Voorkomen is beter dan genezen, zegt Milieu Centraal bij groene aanslag en onkruid. Door minder tegels in je tuin te leggen en voor bodembedekkende planten te kiezen. “Gelukkig zijn veel Nederlanders al goed bezig door onkruid te krabben en te wieden”, zegt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “Ook bij groene aanslag zijn bestrijdings- of schoonmaakmiddelen niet nodig. Door te schrobben met heet water ben je het meest groen bezig.” Een hogedrukspuit is misschien verleidelijk, maar maakt tegels ruw, waardoor nieuwe aanslag juist opnieuw sneller aangroeit.

Tips om onkruid en groene aanslag duurzaam aan te pakken vind je op de website van Milieu Centraal:

Reacties