Mollenbestrijding: wijze raad
Zult u net zien: u heeft met veel moeite uw inheemse struiken aangelegd, het gazon glad gekregen en volgens uw tuinontwerp prachtige plateau's van gras aangelegd; dan gebeurt het. Een hoopje aarde dat de tuin ontsiert. En zo begint de nachtmerrie: mollen in de tuin.
Mollen zijn dieren die met een gegenereerde kracht die veertig keer hun eigen lichaamsgewicht bedraagt aarde voortstuwen. Het zijn graafmachines met bewegingen die een zwemmer jaloers zouden maken. Mollen zorgen dat de aarde kan ademen en zorgen bovendien voor een betere drainage. Ook zijn mollen nuttig omdat ze insecten eten die wortels van sierplanten aanvreten. Ze zijn dus dienstbaar voor de tuin, omdat ze bodemverbeteraars en insectenverdelgers zijn. In België zijn ze zelfs sinds 1991 beschermd. Toch zijn ze in veel tuinen niet welkom.
Veel mensen slaat de schrik om het hart bij het zien van molshopen. Mollen bestrijding is het woord dat u binnenvalt. Voornaam is eerst na te gaan met wie u te maken heeft. Mollen zijn solitaire dieren. Ze verdedigen hun territorium en naar aanleiding van voedselomstandigheden graven ze complexe gangen. Soms gaat het maar om één mol, die een gangenstelsel heeft gegraven. Het verwijderen van deze ene mol zorgt voor een volledig opgeleverde thuishaven voor een nieuw exemplaar. Mollen bestrijden behoeft dus verstandige beslissingen.
Voor mollen bestrijding zijn er een aantal mogelijkheden. De meest praktische is die van een onaantrekkelijke tuin - voor de mol welteverstaan. Een gevarieerde tuin is bijvoorbeeld veel minder interessant dan een groot gazon. Bomen voorkomen mollen, omdat ze niet sterk genoeg zijn om door boomwortels heen te graven.
Met een diepte van ongeveer een meter graaft u de gehele tuin met een net in. Het heeft naar buiten geplooide randen. Keerzijde van de medaille is dat het een lastig en duur karwei is. Het meest praktische te doen bij een nieuw aan te leggen tuin.
Mollen in de tuin kun je vangen. Een vangkooi is een optie. Loopt de mol ertegenaan, dan resulteert het in een dichtgaand deurtje. Maar handige tuinmannen kunnen de mol ook op heterdaad betrappen. Tijdens het wroeten - dat meestal op gezette tijden is - kunnen ze worden 'opgeschept'. Deze methode vraagt wel om geduld. Ook vergt het enige techniek om de spade achter de mol te scheppen en deze omhoog te wippen.
Met geluid of trillingen is het mogelijk mollen uit de buurt te houden. De dieren zijn namelijk erg gevoelig voor vibraties. Wat u bijvoorbeeld kunt doen is lege flessen of glazen potten met de opening naar boven ingraven. De wind doet de rest, want het gefluit zet zich voort in het gangenstelsel. Nadeel is dat uw tuin nu volstaat met ingegraven flessen. Speelgoedmolentjes schijnen soms ook te werken. Er bestaan ook trilplaten die vibraties voortbrengen om ongedierte (zoals ook muizen of de woelrat) af te weren. Mogelijk kan het zijn dat de mollen wennen aan dit fenomeen.
Een ontmoedigingsbeleid in plaats van heuse mollen bestrijding. Anders dan wordt aangenomen; mollen hebben geen sterk reukvermogen. Mensen trekken - vaak uit wanhoop - van alles uit de kast: mottenballen, vis, teer. Wellicht ontmoedigt het de mollen, maar u kunt zich voorstellen dat een rotte vislucht in de tuin ook geen optimale situatie is. Sterk geurende planten bieden een uitkomst of zijn tenminste een beter alternatief. Denkt u aan wilde knoflook of een narcis. Ook nieskruid of kruisbladwolfsmelk weert af en tegelijkertijd siert het u tuin. Echter vragen deze planten uiteraard ook om de nodige verzorging. U kunt ook etherische oliën of geurstaafjes in de buurt van de gangen ingraven.
Doorgaans bieden mollenklemmen een oplossing. Een onverbiddelijke manier van mollen bestrijden, maar indien u geen oplossing vindt om het probleem van mollen in de tuin kunt vinden, is dit een effectieve manier. Mollenklemmen zijn, bij goed afstellen, uitermate doeltreffend om mollen te doden. Slecht afgestelde mollenklemmen zorgen dat het dier onnodig lijdt. Er zijn verschillende producten en methodes als het gaat om een mollenklem. Gangenzoekers, voedingssupplementen, basis klemmen en de wat grootsere uitvoeringen. Doorgaans is het raak binnen 24 uur. Een mollenklem is dus doeltreffend te noemen. Daarnaast is het ook een relatief goedkopere oplossing. Wel vergt het enige voorbereiding om de mollenklem goed toe te passen.
Een andere mogelijkheid is om uw gazon effen te houden. Simpelweg de aarde met een hark verspreiden en het gat is niet meer zichtbaar. Een plensbui kan de molshoop doen verdwijnen. Het enige effect van de mol is verluchting van de bodem. Dit komt de gezondheid alleen maar ten goede. Ook kunt u ervoor kiezen om lang gras te laten groeien. Overigens doet een bloemrijk grasveld wonderen voor biodiversiteit.
Tolerantie ten aanzien van mollen in de tuin is dus een laatste optie. Geen mollen bestrijden, maar het dier proberen weg te houden van kwetsbare stukken van uw tuin is een optie. Wel een lastig gegeven, zo blijkt uit de praktijk. Mollen in de tuin kan dus met wat geduld een verstandshuwelijk opleveren, maar ook de nodige ergernis.