Foto: tuinhout-onderhouden-doe-je-zo

Tuinhout onderhouden en behandelen

De kans is groot dat er meerdere houten elementen in je tuin aanwezig zijn. Denk aan de schutting, een houten schuurtje en de tuinmeubelen.

Guido van Loon

Om al dit tuinhout mooi te houden, is goed onderhoud essentieel. Daarnaast is het verstandig om het hout te behandelen voor een langere levensduur. Ben je benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan snel verder.

1. Reinig het hout goed

 

Voordat je een houtsoort gaat behandelen, moet je het grondig schoonmaken. Maak het oppervlak stof-, vuil- en vetvrij met een sopje en een doek. Staat het hout al langer in je achtertuin en is er groene aanslag ontstaan? Reinig het dan met een speciaal schoonmaakmiddel en een harde borstel. Je kunt het eventueel ook behandelen met ontgrijzer als het hout vergrijsd is. Zo haal je de originele kleur weer naar boven.

2. Repareer beschadigingen zo snel mogelijk

 

Zie je scheuren, gaten of andere beschadigingen in het hout? Repareer dit dan zo snel mogelijk. Zelfs een sterk houtsoort als Douglas hout zal anders eerder verouderen. Door gaten en grote scheuren kan het hout lang vochtig blijven en uiteindelijk gaan rotten. Behandel beschadigingen daarom ook altijd voordat je het gaat behandelen.

3. Gebruik een geschikt product

 

Er zijn verschillende producten om tuinhout mee te behandelen. Van beits en olie tot waterafstotende verf. Transparant of juist met een kleurtje. Het belangrijkste is dat je een product kiest dat geschikt is voor het desbetreffende materiaal. Je kunt bijvoorbeeld Douglas hout behandelen met een professionele buitenbeits. Hiermee bescherm je het hout tegen vocht, uv-straling, houtrot en schimmel. Beits zal (in tegenstelling tot verf) niet gaan scheuren en dringt diep door in het hout voor een langere levensduur.

4. Houd rekening met de weersomstandigheden

 

Ga niet zomaar aan de slag voordat je het weerbericht hebt gecheckt. Niet alle weersomstandigheden zijn geschikt om te gaan beitsen. Als het erg droog, zonnig en warm is, zal de beits te snel opdrogen. Hierdoor ontstaan er lelijke vlekken op het hout. Op een te natte dag krijgt de beits juist niet de kans om goed in te trekken en op te drogen. Houd hier dus zeker rekening mee.

5. Probeer het hout droog te houden

Als je ervoor kiest om het hout in de tuin niet te behandelen (bijvoorbeeld omdat je de verweerde en vergrijsde look van Douglas hout juist mooi vindt), is het belangrijk dat het hout de kans krijgt om op te drogen. Zet het daarom niet direct op een vochtige ondergrond. Als het te lang vochtig blijft, zal het snel gaan rotten.

Reacties