Heb jij geen groene vingers, maar wel een tuin? Dan kun je je tuin zo inrichten dat deze weinig onderhoud vergt. Met deze tips gaat dat zeker lukken
Het beste resultaat krijg je als je vooraf een plan maakt waarin je uiteenzet hoe je de tuin wilt inrichten. Een plan dwingt je om goed na te denken over je beslissingen en het onderhoud wat daarbij komt kijken. Door een duidelijke indeling te maken, behoud je het overzicht over je tuin. Er zijn online handige tools beschikbaar waarmee je redelijk eenvoudig een ontwerp voor je tuin kunt maken.
Voor wie streeft naar een volledig onderhoudsvrije tuin hebben we overigens slecht nieuws: die bestaat niet. Een schoonmaak op z’n tijd is in ieder geval altijd wenselijk. Je kunt een tuin echter wel zo inrichten dat je er weinig aan hoeft te doen.
Als je zo min mogelijk onderhoud aan je tuin wilt, doe je er goed aan om gras te vermijden. Gras blijft alleen mooi als je er veel liefde en tijd instopt. Wil je dat liever niet, dan kun je gras beter in z’n geheel vermijden. ‘
Zoek liever je heil in tegels als je voorkeur uitgaat naar een onderhoudsvriendelijke tuin. Wil je tuintegels kopen? Dan kun je bij een bestrating webshop terecht. Kleinere tuintegels zorgt er namelijk voor dat je alsnog veel onderhoud hebt, omdat je dan veel meer kleine voegen hebt en dus ook meer onkruid. Hoe groter, hoe beter dus. Je houdt bredere voegen tussen de tegels onkruidvrij (en daarmee onderhoudsarm) door deze op te vullen met cement.
Het is aan te raden om voor keramische tegels te gaan, Dit type tuintegel beschadigt niet snel en is eenvoudig schoon te maken. Koop minstens tuintegels 60x60, dat versterkte het ruimtelijke gevoel van het terras. Al met al vergen deze tegels het minste onderhoud. Omdat ze wel tegen een stootje kunnen, gaan ze jarenlang mee.
Wil je toch graag gras in je tuin? Dan kun je kunstgras overwegen. Het kunstgras van tegenwoordig is nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Je hoeft niet meer aan zaken als maaien en sproeien te denken en je hebt het hele jaar door een mooi en groen gazon. Het prijskaartje is iets hoger dan bij echt gras, maar het gaat lang mee en je hoeft geen kosten aan het onderhoud uit te geven. Dat geld haal je er dus op den duur wel uit.
Ook grind verdient absoluut een plaatsje in een onderhoudsarme tuin. Toegegeven: het kost tijd en moeite om grind aan te leggen. Maar als het er ligt, hoef je er weinig aan te doen. Grind is bovendien waterdoorlatend, dus je hoeft niet te vrezen voor wateroverlast. Hoewel een tuin vol met grind makkelijk is qua onderhoud, is dat niet het mooist en het oog wil ook wat. Het kan juist sfeervol staan om alleen delen van de tuin met grind te vullen.
Wie weinig werk aan zijn of haar tuin wilt, zal zich bij het kiezen van planten niet alleen moeten laten leiden door smaak. Planten kunnen enorm verschillen in het onderhoud wat ze nodig hebben, dus laat dat meespelen in je beslissing. Kies voor planten die langzaam groeien, zodat je ze niet vaak hoeft te snoeien. Zoek daarnaast naar planten die passen bij de situatie in jouw tuin. Heb je veel of juist weinig zon? De ene plant gedijt beter bij veel, de ander bij weinig.
Om je te wapenen tegen onkruid, maak je gebruik van bodembedekkers. Dit zijn vaste planten die horizontaal groeien en ervoor zorgen dat onkruid geen of weinig kans krijgt. Onkruid groeit alleen op plaatsen waar geen planten zijn. Bovendien staat het mooi en heb je meteen veel groen in je tuin. Let op! Voordat je de bodembedekkers plant is het belangrijk dat je het onkruid weghaalt.
Een haag kost over het algemeen veel onderhoud. Je kunt beter voor een houten schutting kiezen. Als je toch een haag wilt, ga dan voor de Hedera-haag, die kost het minste snoeiwerk.
Ook de keuze voor het materiaal van je tuinmeubelen speelt mee. Aluminium is bijvoorbeeld een prima keuze. Dit materiaal is weerbestendig en kun je dus het hele jaar buiten laten staan. Houten meubelen vergen daarentegen juist veel onderhoud.