Je hoort het steeds vaker; we moeten slim omgaan met water in de tuin. Maar waarom zou je dat doen?
De tuin is het verlengstuk van ons huis. Het liefst hebben we een tuin met een veranda of terrasoverkapping zodat we het hele jaar buiten kunnen zitten. Sfeer, een beetje groen en natuurlijk die grote loungeset om lekker te genieten. Maar door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hevige regenbuien en lange droge zomers. Om te voorkomen dat het weer jouw genietmomentje verstoort kun je zorgen voor een beter watermanagement in je tuin.
Watermanagement, dat klinkt heel erg luxe maar daarmee bedoelen we dat je het regenwater in je tuin laat en het niet meer afvoert via het riool en dat je planten daar gebruik van gaan maken. En dat kan tegenwoordig heel goed en op een mooie manier. Je kunt het doen met beplanting, je kunt het opvangen in een regenton, maar je kunt regenwater ook opvangen in ruimtebesparende ondergrondse systemen. Het mooiste is een lijngoot in combinatie met een ondergronds infiltratiesysteem. Voordeel hiervan is dat het veel ruimte bespaart in je tuin, waardoor je de ruimte in je tuin optimaal kunt benutten. Want tegenwoordig wil toch iedereen genieten op een lekkere grote loungebank in de tuin?
ACO heeft met haar programma House&Garden moderne en aantrekkelijke oplossingen voor het duurzaam omgaan met regenwater in jouw tuin. Ook met een grotendeels betegelde tuin kun je regenwater in je tuin houden. Vang bijvoorbeeld het regenwater van je terras op met de Slimline lijngoot. Of laat het regenwater van je overkapping via de regenpijp weglopen in de lijngoot. Sluit vervolgens de Slimline lijngoot aan op een ingegraven infiltratiesysteem dat Rainbloxx heet. Deze RainBloxx werkt eigenlijk als een spons. Het vangt het regenwater op, houdt het vast en geeft het op een later moment weer geleidelijk aan de tuin terug. Op deze manier belast je het riool niet.
Het ondergrondse infiltratiesysteem Rainbloxx kun je op verschillende manieren afwerken, zodat je er bovengronds niets van ziet. En weet je wat het leukste is? Bomen, heesters en andere planten in je tuin hebben langer de tijd om het opgevangen water tot zich te nemen en zelf hoef je dus minder vaak leidingwater te geven. Wist je dat er al veel gemeentes zijn die stimuleren met afkoppel- of klimaatsubsidies? Hierdoor hoeft het opvangen van regenwater in je tuin niet duur te zijn. Bekijk hier meer tips voor het watermanagement in je tuin en op je terras.