Kies solar tuinlampen, op zonne-energie, of ledverlichting voor je tuin. Ontdek de voor- en nadelen van duurzame tuinverlichting.
Dus laat de zon maar ondergaan en geniet van je eigen verlichte paradijsje.
Genieten van je tuin doe je overdag, maar natuurlijk ook 's avonds. De tuin is een prima plek om te vertoeven wanneer de zon onder gegaan is. Tuinverlichting is hierbij onmisbaar. Planten worden in de avonduren in het zonnetje gezet als je hun mooiste kanten nog eens uitlicht. Maken we voor binnen steeds vaker een verlichtingsplan, ook voor buiten is het verstandig om goed na te denken over de positie van de diverse lampen. Grondspots, verlichting van het looppad, zelfs staande lampen zien we tegenwoordig terug in de tuin. Meer over buitenverlichting vind je onder meer bij de Buitenverlichtingzaak.
Tuinverlichting is er in vele soorten, modellen en uitvoeringen. De twee hoofdgroepen zijn solarverlichting (op zonne-energie en batterijen) en elektrische verlichting. Het voordeel van solarverlichting is natuurlijk dat je geen elektriciteitsdraden hoeft aan te leggen. Het nadeel is dat je de zonnecellen van de solarverlichting niet in de schaduw kunnen zetten. Ook is de lichtsterkte en duur van verlichting afhankelijk van het aantal uren zonneschijn. Elektrische verlichting geeft altijd dezelfde hoeveelheid aan licht en dat is ook meteen het grootste voordeel: je bent niet afhankelijk van de weersomstandigheden.
Nieuw op het gebied van elektrische tuinverlichting is de ledverlichting in de tuin. Led’s hebben inmiddels ook hun intrede gedaan binnen de tuinverlichting. Deze lichtbronnen kennen een zeer lange levensduur en zijn zuinig in gebruik. Waar voorheen een 10W halogeen lichtbron nodig was, voldoet nu een 1 tot 3 W led. Door zijn energiezuinige verbruik kun je ledverlichting zonder al te hoge kosten ook ’s winters laten branden.
Verlichting in de tuin zorgt ervoor dat je langer op een dag van je tuin kunt genieten. Nadat de zon is ondergegaan beleef je nog steeds plezier van je tuin, zowel in de tuin zelf als vanuit huis, wanneer je naar buiten kijkt. Met verschillende soorten lampen kun je een bepaalde sfeer creëren in je tuin. Allereerst is er het verschil tussen functionele en esthetische verlichting: verlichting waar je wat aan hebt en verlichting die je een kunstzinnig genoegen geeft. Bij functionele verlichting gaat het om puntverlichting met een hoge mate van verstrooiing van de lichtbundel. Een esthetische verlichting legt nadruk op zaken die de moeite waard zijn om gezien te worden.
1. Naar boven schijnend licht. 'Uplight' zorgt voor een mysterieus effect.
2. Naar beneden schijnend licht. 'Downlight' zorgt voor een versterkt maanlichteffect.
3. Gericht licht op een voorwerp. Een spotlicht accentueert een bijzonder voorwerp.
4. Verlichting met een brede stralenbundel. Een flink spotlicht zorgt voor een dramatische verlichting van een silhouet.
5. Laag bij de grond aangebracht licht. Deze vorm van aanlichten zorgt voor schaduwen op muren van ervoor staande planten of struiken.
(Bron: NEERLANDstuin.)
Er zijn veel verschillende lampen om je tuin mee te verlichten, elk met hun unieke eigenschappen. Kies bijvoorbeeld voor spots om een detail te accentueren, of plaats een designlamp op je terras.
Wandlampen Deze lampen zijn ideaal om op een klassieke, maar efficiënte wijze de voordeur te verlichten, of de deur die naar de tuin leidt. Wat dacht je van het hoekje van het terras waar je van de maaltijd geniet.
Lantaarns en voetlampen Deze lampen zijn bijzonder efficiënt om bepaalde zones van de tuin te bebakenen (paden, banken, fonteinen, …) en het wandelen of rijden makkelijker te maken. Ook kunnen deze lampen de begroeiing mooi uit laten komen.
Schijnwerpers Deze worden vooral gebruikt wanneer er absoluut veel licht nodig is, bij de oprit van een garage bijvoorbeeld, maar ook op de grond op indirecte manier, om grote loofbomen of een gevel te verlichten.
Solarlampen Deze zijn makkelijk te plaatsen en te verplaatsen, maar geven toch een breed licht, terwijl ze de tuin op een esthetische, economische en ecologische manier afbakenen.
Inbouwspots Je kunt deze lampen gebruiken om een terras of lage plantengroei te benadrukken, maar ook om een pad af te bakenen en te verlichten, zodat je veilig door de tuin kunt wandelen.
Losse lampen Zoals voor binnen, vinden we tegenwoordig ook veel designverlichting voor buiten die decoratief en praktisch is en die je ook naar wens kunt verplaatsen.
Lantaarns en fakkels Deze soorten verlichting zijn makkelijk te verplaatsen, maken een mooie aanvulling op je elektrische verlichting en geven een vleugje charme en warmte aan je terras of veranda.
Er is een aantal innovaties dat tuinverlichting een extra dimensie geeft. Bijvoorbeeld automatische verlichting en bewegingsmelders. Bij automatische verlichting neemt een oog op het verlichtingselement of de schakelaar het omgevingslicht gewaar. Op die manier gaan je verlichtingselementen automatisch aan en uit bij het vallen van de avond en het krieken van de dag. Bij bewegingsmelders neemt een infrarood oog bewegingen waar en zet voor een bepaalde tijd de buitenverlichting aan. Dat is praktisch bij het thuiskomen, of om de auto in de garage te zetten. Dit kan potentiële indringers verjagen en is dus naast handig ook nog eens veilig!
Let er op dat je geen al te sterke lampen kiest en dat je ze goed richt, zodat je je buren er niet mee lastigvalt!
Gave blog over buitenverlichting. Ben ook bezig met het aanmaken van een lichtplan voor mijn buitenverlichting. Ik denk erover om tuinverlichting aan te laten leggen via Zoofy
5 jaar geleden