Goede sloten zijn dus geen luxe, maar noodzaak
Je huis is je veilige haven. De plek waar je tot rust komt, waar je dierbaren zijn en waar je waardevolle spullen bewaart. Toch blijkt uit cijfers dat veel woningen in Nederland nog niet optimaal beveiligd zijn. En dat terwijl inbrekers in minder dan een minuut een slecht slot open kunnen maken. Goede sloten zijn dus geen luxe, maar noodzaak. In dit artikel geven we je 10 concrete tips om de sloten in en rondom je huis te verbeteren – zodat jij met een gerust hart kunt wonen.
De eerste stap naar een veilig huis begint bij het type slot. Kies altijd voor sloten met een SKG-keurmerk. Dit keurmerk – Stichting Kwaliteit Gevelbouw – geeft aan hoe inbraakwerend het slot is. SKG**-sloten (twee sterren) bieden al goede beveiliging, maar SKG***-sloten (drie sterren) zijn nóg beter en bestand tegen zwaardere inbraakmethoden. Als je huidige sloten geen keurmerk hebben, of zichtbaar verouderd zijn, is het tijd om te upgraden.
Kerntrekken is een van de meest gebruikte methoden door inbrekers. Hierbij wordt de cilinder uit het slot getrokken met een speciale schroef en trekker. Binnen een paar seconden staat iemand binnen. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen met cilinders die voorzien zijn van kerntrekbeveiliging. Een klein schildje blokkeert de toegang tot de cilinder en maakt kerntrekken onmogelijk. Elke moderne slotenmaker – zoals wij in Breda en omgeving – kan dit snel en professioneel installeren.
In plaats van één slot op je deur, biedt een meerpuntssluiting meerdere vergrendelingspunten over de volledige lengte van de deur. Bij het omdraaien van je sleutel worden deze allemaal tegelijk gesloten. Hierdoor wordt het veel moeilijker om de deur open te breken of forceren. Vooral voor voor- en achterdeuren is dit een slimme keuze, zeker in vrijstaande woningen of huizen aan de rand van de stad.
Inbrekers kiezen niet altijd de voordeur – ramen zijn minstens zo interessant. Vooral bovenramen of ramen aan de zijkant van het huis worden vaak vergeten. Zorg daarom dat ook deze ramen voorzien zijn van raamsloten of kierstandhouders met slot. Inbraak via een klein kiepraam is makkelijker dan je denkt, zeker als er geen beveiliging aanwezig is.
Sloten slijten. Net als elk ander onderdeel van je woning. Na verloop van tijd kunnen sloten stroef worden, gaan klemmen of gewoon minder veilig zijn doordat inbraakmethoden zich ontwikkelen. Een erkende slotenmaker kan je sloten inspecteren en direct aangeven of vervanging nodig is. Als slotenmaker Tilburg en de ruime omgeving bieden wij bijvoorbeeld een vrijblijvende veiligheidscheck aan voor particulieren die willen weten hoe hun woning ervoor staat.
Beveiliging draait niet alleen om het slot, maar ook om wat eromheen zit. Als je scharnieren aan de buitenkant van je deur of raam zitten, zijn die vaak een zwakke plek. Inbrekers kunnen de pin eruit slaan en zo je deur of raam openen – ook al is het slot dicht. Beveilig daarom je scharnieren met dievenklauwen of scharnierbeveiliging, zodat dit onmogelijk wordt.
Slimme sloten worden steeds populairder, en terecht. Ze combineren gemak met veiligheid. Je opent de deur met je telefoon, pincode of tag, en bepaalt zelf wie er toegang krijgt en wanneer. Ook handig voor Airbnb, thuiszorg of kinderen die regelmatig hun sleutel vergeten. Let er wel op dat je kiest voor een betrouwbaar merk met goede beveiliging tegen digitale inbraak.
Het klinkt als een detail, maar het is een serieus risico: een sleutel aan de binnenkant laten zitten. Inbrekers gebruiken soms een gaatje in het raam of een brievenbushaakje om die sleutel te draaien. Gebruik liever een knopcilinder als je snel naar buiten wilt kunnen, of leg je sleutels uit het zicht.
Schuifpuien zijn vaak het zwakste punt in de woning. Veel oudere modellen hebben sloten die eenvoudig te forceren zijn. Gelukkig kun je ook deze deuren upgraden met speciale schuifpuisloten of extra grendels aan boven- en onderzijde. Combineer dit met anti-inbraakstrips, en je maakt het inbrekers bijzonder lastig.
Goede beveiliging bestaat niet uit één enkel slot, maar uit een totaalpakket. Denk aan verlichting met bewegingssensoren, slimme deurbelcamera’s, duidelijke zichtlijnen en vooral bewust gedrag. Laat nooit ramen openstaan bij afwezigheid, vergrendel achterdeuren altijd met een sleutel, en zorg voor een goed overzicht van wie allemaal een reservesleutel heeft.
Beveiliging is maatwerk. Ieder huis is anders, iedere woonwijk heeft zijn eigen risico’s. Daarom is het slim om je te laten adviseren door een lokale slotenmaker Brabant met kennis van zaken. Woon je in Breda of omgeving? Dan staan wij voor je klaar. We komen langs, beoordelen je situatie, en geven je een eerlijk advies – zonder verplichtingen. Of je nu één slot wilt vervangen of je hele woning veiliger wilt maken: wij zorgen dat het goed gebeurt.