Het opknappen van de schuur hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.
Is het tijd om de schuur (weer eens) grondig op te knappen? Hoewel dit niet direct het belangrijkste onderdeel van je woning is, is het toch prettig als de schuur in een goede staat verkeert. En het opknappen van de schuur hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Lees je mee voor tips?
We beginnen aan de bovenkant van de schuur: het dak! Hier is een opknapbeurt misschien wel wenselijk. Zo voorkom je met een goed dak dat er schade ontstaat door regenval. Ook kun je de schuur zo beter isoleren. Grote kans dat er een plat dak op de schuur zit. Hier is speciale dakbedekking voor te vinden. Kies je voor EPDM of bitumen? EPDM gaat zo’n twee keer langer mee dan bitumen, want het materiaal heeft een hele lange levensduur. Je kunt daarbij zeker uitgaan van zo’n vijftig jaar! Je hebt er nauwelijks onderhoud aan, wat nog een voordeel is ten opzichte van bitumen. Verder is EPDM wortelwerend, en daarmee geschikt voor groendak. Bij epdmxl.nl vind je topkwaliteit dakbedekking en zie je ook meteen hoe je zelf EPDM kunt leggen. Het is namelijk een eenvoudige klus om mee aan de slag te gaan.
Een schuur heeft flink wat te doorstaan, qua weersomstandigheden bijvoorbeeld. Een grondige schoonmaak aan de buitenkant is daarom een aanrader. Doe dit eens in de zoveel tijd, maar zeker bij het renoveren van de schuur. Ga aan de slag met de hogedrukspuit: zo haal je al veel vuil weg van onder andere de muren en de deur. Ook aan de binnenkant kun je de schuur hiermee schoonmaken. Verwijder verder al het vuil en stof. Spinnenwebben kom je ook vast en zeker tegen in je schuur. Om voor een fris begin te zorgen, haal je dus eens goed de bezem erdoor.
Stel vast wat je plan is met de schuur. Dit maakt vervolgens namelijk dat je de schuur op een goede manier kunt indelen. Wil je de schuur voornamelijk als opbergruimte gebruiken? Denk dan na waar je de spullen een plekje wilt geven. Hier kun je speciale kasten, lades of planken voor uitkiezen, zodat al je spullen in de schuur passen. Dat is best even een puzzel! Hoe georganiseerder je schuur straks is, hoe beter. Hier zijn zelfs complete opbergsystemen voor te vinden. Werk ook goed in de hoogte, om de ruimte optimaal te gebruiken. Je kunt ook een hele andere functie toekennen aan de schuur. Maak er bijvoorbeeld een thuiskantoor of atelier van. Of richt er zelfs een extra slaapkamer in. Het kan allemaal! Een andere bekende functie van de schuur? Richt hier een praktische werkplaats in, om te klussen of je hobby uit te voeren. Je weet zelf het beste waar je de schuur voor kunt gebruiken.
Het kan een slimme optie zijn om de schuur te isoleren. Al helemaal als je er bijvoorbeeld een werkplaats of thuiskantoor van gaat maken. Dan wil je immers dat het klimaat hier behaaglijk is. Isoleer het dak, de muren en de vloer: je kunt dit op meerdere onderdelen toepassen. Zelfs als je de schuur alleen als opslagplek gebruikt, is dit aan te raden. Je beschermt je spullen zo namelijk beter. Voorkom dat de schuur te vochtig of koud wordt, want dit kan je materialen beschadigen.
Tot slot heb je verlichting en elektriciteit nodig in je schuur. Denk qua verlichting in ieder geval aan een grote lamp aan het plafond. Bij een werkbank kun je ook een lichtbron installeren, voor beter zicht. Aan de buitenkant van de schuur kan verlichting tevens nuttig zijn. Hang een lampje op naast de deur! Daarnaast wil je gebruikmaken van elektriciteit en stopcontacten in je schuur. Plaats de stopcontacten niet zomaar op random plekken, maar denk na over de ideale locaties. Zo maak je het plaatje compleet!
Je maakt je schuur een stuk nuttiger als je ‘m opknapt – en daarbij nadenkt over de ideale invulling van de ruimte. We hopen dat je iets hebt opgestoken van deze tips en tricks!