Rolluiken voor je ramen en deuren zijn multifunctioneel. Ze bieden zonwering en privacy en veiligheid.
Voordat je begint met je zoektocht naar de juiste rolluiken is het belangrijk om te weten dat rolluiken bestaan in verschillende soorten en uitvoeringen.
Een voorzetrolluik wordt gemonteerd aan de buitenkant van de gevel, in een kast boven of op het raam. Bij voorzetrolluiken verloopt de installatie eenvoudig en er is geen breekwerk nodig, waardoor een voorzetrolluik makkelijk te integreren is in een bestaande woning. Hierdoor zijn voorzetrolluiken erg populair.
Dit type rolluiken wordt voornamelijk gebruikt bij renovatieprojecten en staat bekend als het traditionele rolluik. Bij deze rolluiken draait het rolluik om de as in een holle ruimte die boven het raam wordt geplaatst. Deze rolluiken kunnen elektrisch naar beneden en naar boven, maar ze bestaan ook nog in varianten die handmatig werken.
Bij een opbouwrolluik vormen het raam en de kast van het rolluik een geheel, doordat het rolluik bovenop het raamkozijn wordt gemonteerd. Dit gebeurt vaak al voor de ramen worden geplaatst.
Een van de belangrijkste voordelen van rolluiken is misschien wel zonwering. Doordat de rolluiken naadloos aansluiten op de zijkanten van de ramen komt er geen zonnestraal binnen. Hierdoor houd je je woning een stuk koeler in de zomer. Daarnaast is deze vorm van zonwering er makkelijk in gebruik. De meeste rolluiken zijn namelijk op afstand bedienbaar met een afstandsbediening of via een app op je smartphone.
Rolluiken zijn ook te gebruiken als raambekleding. Rolluiken voor de ramen bij de slaapkamer komen je nachtrust enorm ten goede. Doordat je je slaapkamer nog beter kunt verduisteren dan met gordijnen slaap je dieper en vaster. Hierdoor word je uitgerust wakker.
Rolluiken hebben ook een veiligheidsfunctie. Met rolluiken houd je namelijk inbrekers op afstand. Rolluiken sluiten je ramen en deuren haarfijn af en voorkomen zo dat inbrekers deuren of ramen kunnen forceren.
Daarnaast hebben rolluiken een isolerende werking. Zo houd je niet alleen de warmte buiten de deur, maar ook de kou. Met rolluiken verliest je huis namelijk minder warmte via de ramen. Hierdoor kun je in de winter de verwarming al snel een paar graden lager zetten. Zo kun je besparen op je energierekening.
Ga je op zoek naar rolluiken dan is het belangrijk om op de kwaliteit van de rolluiken te letten. Van rolluiken wil je ook op langere termijn plezier hebben. Daarom kun je beter kiezen voor goede kwaliteit. Rolluiken van goede kwaliteit zijn duurder, maar gaan langer mee. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over het materiaal van de rolluiken. De meest gebruikte materialen voor rolluiken zijn aluminium, staal en kunststof.
Aluminium is sterk en kleurvast. Koop je aluminium rolluiken dan profiteer je van de beste isolatie en inbraakwerende eigenschappen. Aluminium rolluiken zijn te verkrijgen in allerlei kleuren.
Rolluiken van kunststof zijn licht in gewicht en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Deze rolluiken zijn wel gevoeliger voor weersomstandigheden en verkleuren sneller dan aluminium rolluiken. Kunststof rolluiken isoleren wel, maar minder dan aluminium rolluiken.
Stalen rolluiken worden vanwege het gewicht in mindere mate gebruikt. Deze rolluiken hebben wel perfect inbraakwerende eigenschappen. Stalen rolluiken zie je vaker terug bij winkelpanden en bedrijven dan bij huizen.
Niet alleen het materiaal van de rolluiken is belangrijk, ook de dikte is van belang. Je kunt als richtlijn aanhouden dat lamellen van zo’n 7,5 millimeter van voldoende kwaliteit zijn. De dikte van de lamellen is afhankelijk van de breedte van het rolluik. Hoe breder het rolluik, hoe dikker de lamellen moeten zijn om niet te breken of te buigen. Kies daarom voor een dikte die past bij de breedte van het rolluik, dan weet je zeker dat je kiest voor een rolluik dat jarenlang mee kan.