Beton, het wordt al eeuwenlang gebruikt in de constructie van bruggen, wegen, gebouwen en nog veel meer.
Het is een goedkope en efficiënte manier van bouwen, omdat de grondstoffen niet duur zijn en lang mee gaan. Mede hierdoor werd dit materiaal zelfs al door de oude Egyptenaren en Romeinen toegepast.
Als je om je heen kijkt, zie je dat beton tegenwoordig meer dan ooit wordt toegepast in moderne gebouwen en infrastructuur. Toch is het beton van tegenwoordig anders dan vroeger. Zo wordt er volop geïnnoveerd op het gebied van 3D-geprint beton en warmtegeleidende en flexibele grondstoffen.
De laatste jaren is er veel geïnnoveerd op het gebied van warmtegeleidend beton. Eco2floor is een van deze betonsamenstellingen die ideaal is voor het geleiden van warmte. Hierdoor biedt dit product een perfecte basis om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.
Doordat dit betonmortel warmte erg goed geleid, bespaar je kosten op de energierekening. Hiernaast komen bij het storten van dit beton nog meer voordelen kijken. Zo is één van de kenmerken van Eco2floor dat het snel beloopbaar, snel belastbaar en een kortere droogperiode heeft. Hierdoor kan de bouwtijd worden verkort zodat particulieren en bedrijven aanzienlijke kosten besparen.
Bovendien is dit materiaal een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor een traditionele zandcement dekvloer. Dit product is namelijk afkomstig van gemalen gegranuleerd hoogovenslak (GGBS), een zuiver restproduct uit de staalindustrie. Dit product vervangt het traditionele beton wat tot dusver gebruikt werd voor vloerverwarming.
Een grote innovatie op het gebied van beton is het 3D-printen van gebouwen en objecten. Het 3D-printen van beton wordt tegenwoordig alleen nog maar kleinschalig ingezet. Tot deze vorm van constructie de standaard is, wordt er nog volop geëxperimenteerd. De resultaten van deze innovatieve vorm van bouwen zijn uitzonderlijk. Zo is het gelukt om een compleet huis te bouwen in slechts 24 uur.
Hiernaast zijn de productiekosten van 3D-geprinte woningen aanzienlijk lager dan gewone gebouwen. Doordat het gehele constructieproces uit handen wordt genomen door een machine zijn constructiewerkers amper nodig.
Wanneer deze vorm van bouwen de nieuwe standaard wordt, is momenteel nog niet duidelijk. Ook in Nederland zijn er meerdere projecten in de maak waarbij deze technologie wordt toegepast. In Nijmegen wordt momenteel de langste 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld gerealiseerd. Deze brug zal een overspanning van bijna 29 meter krijgen, met een breedte van 3,6 meter.
Naast het breder inzetten van toepassingen rondom beton, zoals 3D-printen, wordt er ook volop geïnnoveerd en geëxperimenteerd met verschillende grondstoffen. Zo is naast het warmtegeleidende Eco2floor ook het gebruik van lichtgewicht schuimbeton enorm populair geworden.
Een andere variant, welke nog niet veel in Nederland wordt gebruikt, is de toepassing van flexibel beton. Het is de universiteit van Michigan namelijk gelukt om flexibel beton te ontwikkelen door het bijmengen van silica zand en polyvinyl alcoholvezels. Hierdoor ontstaat er een flexibele betonmix die tot wel 500 keer minder snel scheurt dan regulier beton.
Dit type beton is revolutionair voor gebieden die regelmatig te kampen hebben met aardbevingen. Door deze betonmix te gebruiken in de constructie van bruggen en wegen kan schade na seismische activiteiten beperkt worden.
Ook verlengt deze vorm van beton de levensduur van constructies. Wanneer er scheuren in beton ontstaan, komt er regen en vocht naar binnen. De constructie kan hierdoor aangetast worden en een kortere levensduur hebben. Door gebruik te maken van flexibel beton voorkom je scheuren in de constructie en verleng je zodoende de levensduur.
De ontwikkelingen op het gebied van beton staan nooit stil. Er wordt namelijk volop gekeken naar manieren om het 3D-printen van constructies en het toepassen van nieuwe materialen bij het storten van beton breder in te zetten.
Met klimaatverandering en de woningcrisis in het achterhoofd worden innovaties op het gebied van woningbouw volop gesteund door onder andere de overheid en dit vinden wij niet zo gek. Deze innovaties kunnen de manier hoe we naar de bouw kijken geheel revolutioneren op het gebied van tijd, geld, duurzaamheid en efficiëntie.
Ondanks deze revolutionaire technieken en ontwikkelingen zijn er ook nog heel veel mensen zijn die zelf aan de slag gaan met beton storten omdat het een eenvoudige en goedkope manier van bouwen is om zelf uit te voeren. Ben jij klaar om te verhuizen naar een 3D-geprinte woning? Het is misschien wel dichterbij dan je denkt.