Een openstaand raampje, een slecht sluitende achterdeur, ouderwetse of te eenvoudige sloten en sluitingen van ramen en deuren. Allemaal geven ze inbrekers vrij toegang aan. De drie L’s waar inbrekers een enorme hekel aan hebben zijn: Lang werk, Licht en Lawaai. Je geeft inbrekers 'Lang werk' met goed hang- en sluitwerk. Naast de doorsnee deursloten zijn er tal van andere sloten om je woning veilig te stellen. Om te beginnen zijn er de hoofdsloten, die gecombineerd kunnen worden met bijzetsloten. Deze keuze is afhankelijk van hoe zwaar je je huis wilt beveiligen. Licht: een woning die rondom goed verlicht is helpt ongewenste bezoekers op afstand te houden. Denk ook aan buitenlampen, eventueel voorzien van sensors die reageren op bewegingen of warmte van een naderend persoon. Bij 'Lawaai' kan gedacht worden aan een alarminstallatie of misschien wel een angstaanjagende hond.
Feiten
Iedere minuut 'bezoekt' ergens in Nederland een inbreker een woning. Een aantal verbazingwekkende statistieken over inbraak in een woning:
- Een gemiddelde inbraak duurt 30 seconden.
- Slechts 1% van alle inbraken vindt plaats door het breken van een ruit.
- Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip gelegenheidsinbraak.
Soorten sloten
Cilinder
Sloten zijn veelal voorzien van een cilinder. Een cilinderslot is een slotmechanisme dat middels een groep stalen pinnen voorkomt dat het slot geopend wordt zonder bijpassende sleutel.
Klavierslot
Naast het cilinderslot is er ook het klavierslot. Het klavierslot wordt geopend en gesloten door middel van een bijbehorende sleutel waarvan de baard, met zijn verschillende uitsparingen, de klavieren in de goede positie duwt en zo de grendel vrijgeeft.
Geavanceerde sloten
Vervolgens verschijnen steeds vaker de meest geavanceerde raamsloten, geschikt voor diverse ramen waaronder klepramen, draairamen, kantel/kiepramen en lichtkoepels. Deze sloten zijn met of zonder kierstand verkrijgbaar.
Schuifpui en garage
Tot slot zijn er nog de schuifpuisloten en garagedeursloten.
Hightech
We kennen inmiddels de hightech snufjes uit misdaadseries maar al te goed. Fingerprint sloten zijn veilig en gemakkelijk. Dankzij deze techniek hoef je geen enkele angst te hebben voor verloren of vergeten sleutels en toegangscodes. Het systeem werkt door middel van het opdrukken van jouw vingertop. De scanner leest jouw kenmerken en vergelijkt die met wat eerder, door een simpele handeling van jezelf, is vastgelegd. Enkel jouw wijsvinger is jouw sleutel.
Hekwerken
De keuze in hekwerken is onbeperkt. Hekken die je huis sieren, hekken als afscheiding, hekken voor jouw veiligheid. Kortom, genoeg redenen om te kiezen voor hekwerk. Maar welk hek past het beste bij jouw woonwens?
Veilig
Er zijn diverse hekwerken gebaseerd op veiligheid, waaronder gaashekwerk, staafmathekwerk en spijlenhekwerk. De stalen hekwerken zijn niet altijd even sierlijk, maar dat doet niets af aan de functionaliteit.
Sierlijk hekwerk
Natuurlijk is er naast functioneel hekwerk ook een scala aan sierhekwerken. Sierhekwerk biedt een enorme esthetische meerwaarde. Of je nu op zoek bent naar een modern, klassiek of traditioneel hek, alles is mogelijk. Het echte vakmanschap vind je volop terug in sierhekwerk. Zo voel je je veiliger en het aanzicht van jouw woning is een lust voor het oog.
Elektrisch bedienbaar
Wil je tevens genieten van de luxe die een hek te bieden heeft? Dan kun je kiezen voor een toegangsbeheersingssysteem. Dit systeem is vervaardigd van hoogwaardige materialen, die garant staan voor duurzaamheid, stevigheid en jarenlang onderhoudsgemak. Het systeem heeft een elektrische afstandsbediening voor extra bedieningsgemak.
Brandbeveiliging
Bij de bouw van een nieuw huis is brandveiligheid vaak een vergeten zaak. Er vallen echter jaarlijks tientallen doden en meer dan 800 mensen raken gewond als gevolg van een woningbrand. Te veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van brand en koolmonoxidevergiftiging in huis. Hoe kun je voorkomen dat je ooit slachtoffer wordt van een woningbrand? En welke soorten brandbeveiliging zijn er verkrijgbaar op de markt?
Rookmelders
Rookmelders geven een vroegtijdige waarschuwing in geval van rookontwikkeling of beginnende brand zodat je op tijd in kunt grijpen, of op zijn minst je huis veilig kunt verlaten. Een rookmelder kan je leven redden! Let er wel op dat de rookmelder voldoet aan de hoogste eisen aangaande prestatie, veiligheid en betrouwbaarheid en is voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
CO-melders
Koolmonoxide wordt niet door één van onze zintuigen waargenomen en ook niet door een rookmelder gedetecteerd. Daarom is het zo belangrijk om naast een rookmelder ook een CO-melder in huis te hebben die alarm slaat zodra de concentratie koolmonoxide te hoog is. Per jaar gaan gemiddeld 130 mensen voor behandeling van koolmonoxidevergiftiging naar de Spoedeisende Hulp. Daarvan overlijden er ongeveer tien. Koolmonoxide ontstaat wanneer brandstoffen zoals aardgas, hout of kolen niet volledig verbranden. Het is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller(!) in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Daarbij is uitermate moeilijk op te merken omdat het geur-, kleur- en smaakloos is. De vergiftiging verloopt ongemerkt. Het is dus aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen. De CO-melder is verkrijgbaar met en zonder digitaal display. Op het digitale display kun je altijd in één oogopslag aflezen wat de concentratie koolmonoxide is en of de concentratie toeneemt.
Tip: Er zijn ook gecombineerde rook- en CO-melders.
Brandblussers
Het is raadzaam om minimaal één brandblusser in huis te hebben. Hiermee kun je een beginnende brand snel en effectief bestrijden. Voor particulier gebruik is een poeder- of (sproei)schuimblusser het meest geschikt. De schuimblusser is universeel inzetbaar en heeft een schone blusstof.
Blusdekens
Veel branden ontstaan in de keuken tijdens het koken of frituren. Ook een nagloeiende of brandende lucifer in de vuilnisbak kan brand veroorzaken. Met een blusdeken kunnen brandende vuilnisbakken, kleding, frituur- en braadpannen eenvoudig en veilig worden afgedekt en gedoofd.
Naast je woning ook je hele buurt veiliger te maken? Dat kan relatief eenvoudig! Met straatmeubilair als bankjes, bloembakken of een afzetpaal.
Guido van Loon - Wonen.nl