Bij aankoop bood jouw huis waarschijnlijk genoeg ruimte. Maar nu je kinderen hebt, merk je dat het huis toch vaak veel te klein wordt. Herkenbaar?
Je zou natuurlijk kunnen gaan verhuizen, maar een verbouwing kan hier al veel problemen oplossen. In dit artikel lees je wat een verbouwing gemiddeld kost en wat de populairste onderdelen zijn die mensen doorgaans aan hun huis laten opknappen.
Verbouwen is een handige manier om ervoor te zorgen dat je huis weer aan jouw wensen en behoeften voldoet. Aan de hand van een verbouwing wordt jouw huis net zo groot, luxe en mooi als je wilt! Een verbouwing hoeft niet ingrijpend te zijn. Zo kan het plaatsen van een dakkapel al veel verschil maken en precies zijn wat je nodig hebt om de zolder naar jouw smaak te maken. Dit soort kleine verbouwingen zijn snel afgerond en je zult dus niet lang in het geklus zitten. Het opknappen van een oudere woning is een ander verhaal. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.
Voordat je aan een verbouwing begint, is het handig om ter voorbereiding een kostenplaatje te maken. Gemiddeld genomen kost een verbouwing tussen de 25.000,- en 50.000,- euro. Uiteraard is het zo dat hoe groter en luxer de verbouwing is, hoe meer geld je eraan kwijt zal zijn. De kosten verschillen echter ook per onderdeel. Een uitbouw is vele malen duurder dan het laten verbouwen van het toilet.
De ene verbouwing wordt vaker uitgevoerd dan de andere. Hieronder lees je welke onderdelen in huis het vaakst worden opgeknapt.
Aanbouw: Veel mensen kampen met een tekort aan ruimte in hun huis. Een aanbouw (of uitbouw) is een flinke investering, maar dan heb je ook wat! Gemiddeld kost het bouwen van een aanbouw 20.000,- euro.
Badkamer: Het verbouwen van de badkamer komt veelvuldig voor. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het bouwen van een comfort badkamer en het aanleggen van een luxe badkamer. Het verbouwen van een badkamer kost gemiddeld 6.000,- tot 15.000,- euro. De comfort badkamer zal sneller onder de 10.000,- euro uitkomen.
Toilet: Veel mensen kiezen voor het laten opknappen van het toilet. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld tussen de 500,- en 4.000,- euro.
Dakkapel: Het laten plaatsen van een dakkapel is een veelvoorkomende verbouwing aan een woning. De gemiddelde kosten voor dit type verbouwing bedragen tussen de 5.000,- en 13.000,- euro.
Zonnepanelen: Zonnestroom is gratis. Veel mensen kiezen dan ook voor het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van hun huis. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je wilt laten plaatsen kost dit gemiddeld tussen de 2.000,- en 3.000,- euro.
Keuken: Tot slot is het verbouwen van de keuken iets wat veel mensen aan hun woning laten doen. Deze klus kost gemiddeld tussen de 15.000,- en 20.000,- euro.
Een ouder huis laten verbouwen is een ingrijpend karwei. Je zult voor langere tijd in het geklus zitten, maar ook de kosten kunnen hoog oplopen. Dit komt omdat de vakmensen gebruik moeten maken van verouderde bouwtechnieken. Juist omdat het huis wat ouder is, komen hier meestal nog extra verbouwingen bij kijken.
Hieronder vind je enkele manieren om je verbouwing slim en weloverwogen te financieren.
Voordat je aan een verbouwing begint, is het verstandig om een kostenplaatje te maken. Het vaststellen van een budget is een goed begin. Binnen het kostenplaatje moet ook rekening worden gehouden met onvoorziene kosten. Door goed vooraf een kosteninschatting te maken is geld lenen voor de verbouwing. Wanneer je wel extra geld nodig hebt kun je hier je verbouwing financieren.
Het is verstandig om een aannemersbedrijf in te huren. Let op: informeer vooraf bij verschillende aannemers. De prijzen tussen de verschillende aannemers kunnen weleens flink verschillen.
Laat niet alles tegelijk verbouwen. Begin met de verbouwing die het meest noodzakelijk is en werk vervolgens langzaam toe naar jouw ultieme droomhuis!