We leggen uit wat de voordelen zijn van elektrisch bijstoken in huis.
We weten allemaal als het goed is dat je huis verwarmen een kostbare aangelegenheid is. Sinds de gasprijzen enorm stegen door de oorlog in Oekraïne zijn we ons daar extra bewust van. Maar de koude periode van het jaar duurt toch enkele maanden in Nederland, en niet stoken is geen optie. Niet alleen omdat je dan zelf verkleumd raakt, maar ook omdat een te lage temperatuur in huis schimmelvorming in de hand werkt. Het is dus zaak om op een economische manier te verwarmen. Elektrische bijverwarming kan daarbij uitkomst bieden.
Je cv-installatie kan je hele woning in één keer verwarmen. Dat is tegelijkertijd ook het probleem, want je bent niet overal tegelijkertijd. Dan kun je wel knoppen van radiatoren dichtdraaien in ruimtes waar je niet verblijft, maar die moet je dan ook iedere keer weer opendraaien als je de ruimte in kwestie wél wilt verwarmen. Erg praktisch is dat niet. Elektrische verwarming is echter een individueel verwarmingsapparaat dat je apart bedient. Daardoor kun je gericht enkel de ruimte waar deze verwarming zich bevindt ermee opwarmen. Zo verspil je geen kostbaar gas (of stroom) aan het verwarmen van ruimtes die helemaal niet opgewarmd hoeven te zijn. Verwarm bijvoorbeeld je werkkamer als je thuiswerkt, of de keuken als je daar een tijdje bezig bent. Of natuurlijk de slaapkamer als je het nodig vindt dat het daar lekker warm is als je er verblijft. Vergeet echter niet de een basistemperatuur in huis aan te houden die voldoende is om schimmelvorming te voorkomen.
Een ander voordeel dat elektrische bijverwarming biedt ten opzichte van cv-verwarming, is dat de warmte veel sneller afgegeven wordt. Elektrische kachels, zoals convectoren, infraroodpanelen en ventilatorkachels, kunnen binnen enkele minuten een ruimte opwarmen, terwijl centrale verwarming daar een stuk langer over doet. Dat is ideaal voor ruimtes waar je direct comfort wilt, omdat het dan snel lekker warm is. Maar het scheelt ook in de kosten, omdat je effectiever verwarmt en dus de verwarming minder lang aan hoeft te laten staan, waardoor je minder energie verbruikt. In de wetenschap dat elektrische verwarmingen relatief veel stroom verbruiken, is dat een prettige eigenschap.
Heb je zonnepanelen op je dak? Ook al brengen ze in de koudere maanden van het jaar minder stroom op, is het niet zo dat ze helemaal niets opbrengen. Van die stroom profiteer je het meest als je hem gewoon zelf verbruikt. Dan hoef je geen dure stroom van het net af te nemen of genoegen te nemen met een lage terugleververgoeding voor de stroom. Als je overdag wilt verwarmen, is het daarom gunstig om de stroom die je zelf opwekt daarvoor te gebruiken. Helaas kun je daar ’s avonds niet van profiteren, hoewel je tot 1 januari 2027 nog profiteert van de salderingsregeling die ervoor zorgt dat je stroom die je in de zomer ‘te veel’ opgewekt hebt maar in de winter van het net moet afnemen tegen elkaar kunt wegstrepen.
Je kunt ervoor kiezen om een ruimte standaard te voorzien van een elektrische verwarming aan de muur. Dat doe je bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen hebt, of omdat het bijvoorbeeld een aanbouw is waar de cv er onvoldoende in slaagt om de temperatuur op een aangenaam niveau te houden. Maar aanvullend daarop of in plaats daarvan, kun je ook kiezen voor een verplaatsbare elektrische verwarming. Die biedt jou de mogelijkheid om hem te gebruiken in de ruimte waar je je op dat moment bevindt. Zo heb je aan één apparaat genoeg om alle plekken waar je op dat moment in een comfortabele warmte wilt vertoeven te verwarmen.
Het is dus zeker het overwegen waard om elektrisch bijverwarmen te overwegen. Het kan je geld besparen als je er slim mee omgaat, en het kan er vooral ook voor zorgen dat je de ruimte waar je verblijft snel op een aangename temperatuur kunt brengen zonder tegelijkertijd andere ruimtes onnodig te verwarmen. De apparaten in kwestie zijn vaak niet eens zo heel duur, dus het kan lonen om je eens te verdiepen in de optie van elektrische bijverwarming voor je woning.