Hè bah...koud en nat buiten! En het wordt ook nog eens vroeg donker buiten. De sandalen en slippers zijn omgewisseld voor stoere boots en regenlaarzen.
Schoenen met een grof profiel waar modder en natte blaadjes makkelijk tussen blijven zitten. Voorkomen van viezigheid en nattigheid in huis doe je makkelijk met een schoonloopmat en een droogloopmat.
Snel naar binnen, naar de behaaglijke warmte van de verwarming. Lekker met een kop thee of warme chocolademelk met slagroom op de bank ploffen. Maar...niet voordat je goed je voeten hebt geveegd. Want de afdruk van je schoen op de vloer terugvinden is natuurlijk niet de bedoeling. Vaak stamp je het ergste vuil eerst buiten op de mat af. Zo’n mat noemen we een schoonloopmat. Binnen veeg je nog eens je voeten op een droogloopmat. Daarna loop je met je schone schoenen het huis in of je zet ze netjes in de rij bij de andere schoenen. Maar wat doet een schoonloopmat nou precies en is die droogloopmat nu echt nodig? Ik leg het je graag uit.
De mat buiten bij de voor- of achterdeur, met die wat grovere en stugge materialen noemen we een schoonloopmat. De stugge vezels van de schoonloopmat zorgen ervoor dat de modder, blaadjes en ander vuil achterblijven tussen de vezels van de mat. Dus voor je naar binnen gaat, even lekker stampen met je voeten op de schoonloopmat. Zo ben je er zeker van dat je het vuil niet meesjouwt naar binnen. Een schoonloopmat haalt de ergste nattigheid van je zool, maar de kampioen vocht absorberen is de droogloopmat. Maar voor ik meer vertel over de droogloopmat, nog even terug naar de schoonloopmat. Bij deurmataanhuis.nl heb je ruime keuze uit verschillende schoonloopmatten; rubber schoonloopmatten en borstelmatten. En heel handig; je kunt je schoonloopmat op maat laten maken. Een schoonloopmat buiten bij je deur is gewoon heel handig en voorkomt een onnodig rondje stofzuigen.
Je schoenen buiten lekker afgestampt? Dan is het tijd om je schoenen droog te lopen of droog te vegen op een droogloopmat. De specialiteit van een droogloopmat is het opnemen van vocht. Droogloopmatten absorberen vocht zo goed, omdat ze worden geweven in een hoge dichtheid van garens en met materialen als katoen, polyamide of polyester. Met een droogloopmat van goede kwaliteit kun je heel wat schoenen drooglopen. Om uitglijders te voorkomen is de onderkant van de mat van rubber en daarmee antislip. Nu je je schoenen aan een uitgebreide veegsessie hebt onderworpen kun je met een gerust hart je weg verder in huis vervolgen.
Wil je echt brandschone en droge schoenzolen? En geen voetsporen in huis? Dan is er maar één oplossing; combineer een schoonloopmat en droogloopmat. Na een stevige wandeling over modderige bospaden, met al net zulke modderige schoenen als eindresultaat, is het fijn om eerst de schoonloopmat buiten het grove werk te laten doen. Het vuil blijft zo buiten. Het fijnere werk, de finishing touch, komt voor rekening van de droogloopmat die binnen ligt.
Eigenlijk adviseer ik altijd om zowel een schoonloopmat als een droogloopmat te gebruiken. Je voorkomt zo dat je vuil en vocht mee je huis in sleept. Vooral in de winter als het buiten nat is door regen en sneeuwval. En je vaak schoenen of laarzen met een grof profiel draagt. Met alleen een schoonloopmat is het vuil wel van schoenzolen, maar blijven ze vochtig. Gebruik je alleen een droogloopmat, dan neem je modder en blaadjes mee in huis en wordt je mat snel vies. Bij deurmataanhuis.nl vertellen we je graag meer over onze schoonloopmatten en droogloopmatten. We verkopen zowel standaardmaten als maatwerk matten in verschillende soorten, materialen, kleuren en prints.