Binnendeuren maken of breken je interieur. Wil je nieuwe deuren kopen en kan je wel wat hulp gebruiken? Welke soorten en stijlen er bestaan, zie je hier.
Toen Guido - mijn hoofdredacteur - me vroeg om een leuk blog over binnendeuren te schrijven, klom ik direct in de pen. In mijn jarenzeventig bungalow hangen namelijk nog steeds dezelfde deuren als toen het huis gebouwd werd. Hele-oude-deuren dus. En geloof me, die zijn niet echt mooi meer. Manlief en ik zijn daarom al een tijdje op zoek naar nieuwe binnendeuren.
Maar ja, waar begin je? Want blijkbaar is geen deur hetzelfde. Ze verschillen in kwaliteit, stijl en natuurlijk prijs. En tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om ze al afgelakt te laten plaatsen. Dat is heel fijn, want mijn huis telt maar liefst elf binnendeuren en als ik die allemaal zelf moet aflakken, ben ik volgend jaar nog bezig.
Dus voor jou - en ook een beetje voor mezelf - dook ik de wondere wereld van binnendeuren in. En dit is wat ik ontdekte:
Er bestaan twee soorten binnendeuren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk IN en gedeeltelijk OP het deurkozijn. Daarom heb je daar ook altijd speciale scharnieren voor nodig: Paumelle scharnieren. En een stompe deur valt altijd helemaal IN het kozijn en hangt aan ‘gewone’ scharnieren.
De kwaliteit van binnendeuren bepaalt de prijs. Logisch natuurlijk, want een deur van massief hout is zwaarder, gaat langer mee en houdt geluid beter tegen.
Een hardboard binnendeur is gemaakt van plaatmateriaal dat weer is gemaakt van houtvezels. Zo’n deur is licht van gewicht en bestaat uit twee hardboard platen die aan weerszijden is opgevuld met een (honingraat) structuur van zachtboard. Het materiaal is niet duur, dus de deur is relatief goedkoop. Het nadeel van een hardboard deur is dat hij sneller beschadigt en meer geluid doorlaat dan een binnendeur van betere kwaliteit.
Binnendeuren van MDF zijn gemaakt van geperst board: gedroogde houtvezels en hars. Deze deuren zijn makkelijk bewerkbaar en splinteren niet als je ze op maat zaagt. Daarbij ‘werkt’ MDF nauwelijks, dus de deur blijft altijd goed passen in het kozijn. Een nadeel van een binnendeur van MDF is dat het materiaal vocht gemakkelijk opzuigt. Daardoor heb je veel verf nodig als je de deur schildert en zwelt het op als het in aanraking komt met ander vocht.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding. Als er dus brand is in huis, zorgt deze deur ervoor dat de brand wordt vertraagd. Ze zijn oersterk, gemakkelijk te lakken en isoleren uitstekend: ze houden geluid én kou tegen. Al deze voordelen zorgen er natuurlijk wel voor dat deze deuren wel wat duurder zijn.
En last but not least: de stalen binnendeur. Het mooie van deze zwarte designklassieker is, dat hij eigenlijk in ieder interieur mooi staat. Deze deuren zijn rank, tijdloos en worden tegenwoordig met de nieuwste materialen en technieken geproduceerd en afgewerkt met een strakke poedercoating. Aan deze deur hangt een prijskaartje, maar dan heb je ook wel wat.
Maar nu, het leukste deel van dit blog:
Als je van industrieel, slank en strak houdt.
Perfect voor een vleugje jarendertig in huis.
Voor de liefhebber van die mooie boeren oud Engelse stijl.
Landelijk en stoer, zonder de nadelen van een geheel houten deur.
Voor wie niet kan kiezen: deze houten binnendeur is net zo slank als een stalen deur.
Je krijgt meer licht én meer ruimte in je huis met deze supermoderne binnendeuren.
Meten is weten: zorg er daarom altijd voor dat je de maten goed opneemt. Bepaal de draairichting van de deur, of je glas (meer licht) in de deuren wil en of de deur op slot moet kunnen. En vergeet ook niet om deurkrukken en mooie scharnieren uit te zoeken.
Zo, ik ben alweer heel wat wijzer en ik hoop dat jij er ook wat aan hebt gehad. Nog een gratis tip: voor welke deur je ook kiest, blijf altijd dicht bij je eigen stijl!
Succes!