Foto: sedum

Dit zijn de voordelen van een groen dak

Bij het verduurzamen van woningen gaat het vaak over zonnepanelen, warmtepompen en in een iets verder verleden dubbel glas. Een groen dak wordt jammer genoeg niet echt vaak genoemd.

Theo Vliegop 27 September 2024

Toch is dat een kwestie van tijd. Deze daken brengen niet alleen meer groen terug in de stad. Ze helpen ook bij waterbeheer, het tegengaan van hittestress en het verhogen van de biodiversiteit. In dit artikel lees je alles over groene daken. Bijvoorbeeld over welke types er zijn, hoe het met het onderhoud zit en uiteraard wat de voordelen voor jou zijn.

Weinig onderhoud nodig

Heb je geen groene vingers? Dan heb je wellicht niet direct zin om te investeren in een groen dak. De vrees is gelukkig nergens voor nodig. Een bepaald type groen dak heeft namelijk weinig onderhoud nodig. Dit is de zogenoemde extensieve daktuin. Andere namen zijn sedum- en kruidendaken. Ze zijn zo ontworpen dat ze zichzelf in stand kunnen houden. Twee of drie onderhoudsrondes per jaar is ruim voldoende. Onderhoud betekent dat je onkruid verwijdert en de beplanting van nieuwe mest voorziet.

Mogelijk voor daktuin

Een ander type zorgt er juist voor dat je je dak kunt omtoveren tot een terras of, je raadt het al, een tuin. Dit worden gebruiksdaktuinen genoemd, oftewel intensieve daktuinen. Dit type dak wordt gebruikt als extra leefruimte en is dan ook toegankelijk voor mensen. Je moet er wel meer tijd in steken. Maandelijks zijn er onderhoudsbeurten nodig. Je kunt denken aan het schoonmaken van hemelwaterafvoeren en het onderhouden van het groen. Uiteraard kun je dit uitbesteden. Dan weet je zeker dat het goed en regelmatig gebeurt.

Absorberen van regenwater

Een groot pluspunt van een groen dak is dat regenwater wordt geabsorbeerd. Dit merk je vooral bij heftige regenval. Nu is het lastig om in de toekomst te kijken, maar zowat iedere weerkundige is het erover eens dat extreme buien alleen maar vaker gaan voorkomen. Een groen dak werkt als een buffer, omdat de vegetatielagen een deel van het water vasthouden. Je kunt het vergelijken met een spons. Het wegstromen van water kan tot ongeveer 45% worden beperkt.

Goed voor het milieu en de biodiversiteit

Groene daken bevorderen de biodiversiteit. De plant sedum trekt bijvoorbeeld bijen en hommels aan. Zoals je waarschijnlijk weet, gaat het niet goed met de bijenstand, terwijl deze beestjes erg belangrijk zijn. De verschillende planten op je dak trekken vogels, vlinders en andere insecten aan. En als klap op de vuurpijl worden fijne stofdeeltjes en stikstof uit de lucht opgenomen en CO2 omgezet in zuurstof.

Minder hitte

Als het boven de 30 graden is, is het natuurlijk nooit echt koud. Zeker in stedelijke gebieden loopt de temperatuur op. Een begroeid dak heeft een positieve invloed op de temperatuur in de omgeving. De vegetatie slaat water op, wat verdampt en de temperatuur laat zaken. Daarnaast absorberen en reflecteren planten zonlicht. Deze combinatie zorgt ervoor dat het enkele graden koeler wordt. Nogmaals, het blijft warm. Maar de verkoeling is meer dan mooi meegenomen.

Reacties