Foto: Bouw_domotica1

Huisautomatisering: domotica

Met een domotica woonautomatiseringssysteem ben je verzekerd van het ultieme wooncomfort. Lees hier meer over de mogelijkheden met huisautomatisering.

Guido van Loon

Met een woonautomatiseringssysteem ben je verzekerd van het ultieme wooncomfort. En als je het huis verlaat, schakelt alle verlichting en apparatuur in één keer uit en schakelt de verwarming over naar de energiebesparende stand. Moeiteloos regel je de verlichting en verwarming in je woning en in een handomdraai creëer je de gewenste sfeer. 

Besturingssysteem voor thuis

Hoe werkt zo'n besturingssysteem? Het systeem zorgt er door middel van een schakelaar of afstandsbediening voor dat alle energieverbruikers aan- of uitgeschakeld worden. Een bekende term voor dergelijke intelligente voorzieningen in een woning is domotica. Dit is een centraal registratie- en besturingssysteem voor onder andere verwarming, ventilatie, verlichting en elektra. Regel de bewegingsmelding, tijdschakeling, daglichtafhankelijke verlichtingsregeling, energiemanagement, eenvoudige alarmering en routeverlichting vanaf één centraal punt. De elektrische toestellen communiceren met elkaar en maken gebruik van elkaars functies, bijvoorbeeld door middel van sensoren. Denk aan wandschakelaars, lichtsensoren, bewegingssensoren, temperatuursensoren en de infrarood afstandsbediening. Er zijn verschillende comfortverhogende systemen mogelijk. Naast bovengenoemde functies zijn er ook meer uitgebreide systemen waarbij ook de toegangscontrole, elektrische zonwering en het alarmsysteem in één standaardprogramma zitten.

Functies

Kortweg onderscheiden we verschillende functies: 

- Aan/uit Het in- en uitschakelen van elektrische apparaten en/of verlichting. Bij motorgestuurde functies denken we aan zonwering, garagedeuren of rolluiken. 

- Tijd Timer-functies voor het inschakelen van een toestel op een van te voren bepaald tijdstip. 

- Sfeer Sfeerfuncties voor het gelijktijdig schakelen van diverse apparatuur en toestellen. Dimfuncties bij verlichting behoren hier ook toe.

Multimedia

Alles draait om multimedia. De domoticasystemen kunnen namelijk zelfs aangestuurd worden via externe apparatuur zoals jouw tablet, laptop, smartphone of via het internet. Stel je eens voor; het is een winterse dag en je zit op je werk als je besluit een halve dag vrij te nemen. Maar als je naar huis gaat is de woning nog koud en ongezellig. Met een op afstand bedienbaar automatiseringssysteem zet u de verwarming alvast hoger en de sfeerverlichting aan. Of je bent net aan het winkelen in de stad en het wordt een onverwacht zonnige dag? Met behulp van jouw smartphone laat je de zonwering gewoon zakken en winkelt rustig verder. Eenmaal terug kom je thuis in een koel huis.

Technologie

Oorspronkelijk is domotica ontwikkeld voor mensen die zich minder goed kunnen verplaatsen in huis, maar inmiddels is het een populair systeem voor iedereen die waarde hecht aan dat extra beetje comfort. Hak- en breekwerk is niet nodig. De geavanceerde technologie wordt aangestuurd door kleine zendertjes die onzichtbaar worden gemonteerd in bijvoorbeeld wandschakelaars of stopcontacten. Zodoende zijn dergelijke systemen niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar kunnen ook prima toegepast worden bij renovatieprojecten. De kosten van een domoticasysteem zijn afhankelijk van de grootte van jouw huis, maar het hangt er ook vanaf hoe uitgebreid je het systeem wilt hebben. De eenvoudigere systemen zijn vanzelfsprekend ook beter betaalbaar.

Veiligheid 

Een domoticasysteem biedt allerlei mogelijkheden. Zo kan men bijvoorbeeld de veiligheid bevorderen door alarminstallaties te koppelen aan andere functies. Zo kan het licht of een hifi-installatie aangezet worden wanneer er iets verdachts gedetecteerd wordt. Ook kan aanwezigheid gesimuleerd worden: lichten aan- en uit laten gaan, rolluiken op- en neer laten gaan etcetera. Maar ook het detecteren van een gas- of waterlek en het nemen van adequate maatregelen behoort tot de mogelijkheden: de combinatie tussen domotica en communicatie. Zo kan een domoticasysteem een fax versturen in geval van een gaslek.  

Comfort bevorderen

Een domoticasysteem is er ook om comfort te bevorderen. Zo kunnen verwarming en rolluiken of andere zonwering op elkaar en op de weersomstandigheden worden afgestemd; zo verkrijgt u thermisch comfort. Verlichting kan automatisch aangedaan of gedoofd worden en meerdere lichtpunten kunnen met één schakelaar worden bediend. Huishoudelijke toestellen kunnen worden geprogrammeerd en zelfs van afstand (bijvoorbeeld telefonisch) worden gestuurd en audio- en hifi-apparaten kunnen vanuit meerdere kamers bediend worden. 

Verbruikskosten verminderen

Een domoticasysteem kan ook helpen de verbruikskosten te verminderen. Het systeem kan de verschillende toestellen op het goedkoopste tarief laten werken. Ruimten kunnen alleen verlicht en verwarmd worden als er effectief iemand aanwezig is. Bovendien kan het de verbruiker erop attent maken dat bepaalde toestellen of onderdelen het laten afweten. Mogelijkheden te over! Laat je daarom eens informeren over de toepassing van domotica in jouw woning.

Tip

Geef met een geprogrammeerd systeem jouw huis een bewoonde indruk als je op reis bent. Op vooraf ingestelde tijden gaan er in de door jou gekozen ruimtes lampen aan en gordijnen open of dicht. Een uitgekiend lichtprogramma kan zelfs bepaalde scenario's in jouw huis simuleren. Zo lijkt het bijvoorbeeld alsof je op een bepaald moment van de woonkamer via de badkamer naar de slaapkamer loopt.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties