Foto: torsten-dederichs-R2TdVrJsq5E-unsplash

Drie soorten daken en de voor en nadelen ervan

Iedereen heeft een huis nodig om in te wonen. Je moet natuurlijk beschermd worden voor de regen, de wind en de barre kou die je buiten te wachten staat.

Binnenshuis ben je daar gewoonlijk tegen beschermd, maar er zijn altijd uitzonderingen. Misschien krijg je wel dakproblemen, waardoor je helemaal niet meer zo warm en droog binnen kunt zitten.

Wat voor soort dak kun je het beste hebben om problemen te voorkomen? Dat hangt een beetje af van je situatie. Zit je een beetje krap bij kas, of kom je netjes rond? Houdt je van simpel, of vind je een uitdaging niet erg? Dat soort vragen zijn wel degelijk van belang. Wat zijn de voor en nadelen van bepaalde soorten daken? Hieronder vind je het antwoord voor: pannendaken, bitumen daken en EPDM daken.

Welke van deze drie soorten dakbedekking is voor jou het beste?

Pannendaken

Pannendaken hebben in veel opzichten grote voordelen. Ten eerste zien huizen met dakpannen erop redelijk elegant uit. Er is iets met hoe de dakpannen in elkaar overgaan wat voor een zeer bevredigend uitzicht zorgt. Ook gaan dakpannen pas na een enorme hoeveelheid jaren ‘over de datum’ en moeten ze vervangen worden. Dakpannen kunnen tussen de 30 en 50 jaar lang goed regenbestendig blijven, soms zelf nog langer! Dit sterke pluspunt wordt lichtelijk verzwakt door de relatief hoge prijs voor het pannendak renoveren. De regen wordt door dakpannen bijzonder goed buiten gehouden, wat niet helemaal het geval is qua kou. Een isolatielaag onder de dakpannen leggen om de kou echt buiten te houden is daarom wel een vereiste. Als laatste nadeel van dakpannen als dakbedekking is dat er weinig ruimte voor persoonlijke voorkeur is bij het aanleggen van de dakpannen. Er zijn niet heel veel bijzondere kleuren en designs beschikbaar.

Bitumen daken

De volgende dakbedekking waar ik het over ga hebben is het bitumen dak, wat weer heel wat anders is dan een pannendak. Bitumen is voornamelijk bedoeld voor platte daken, maar het is daarentegen ook mogelijk om bitumen te plaatsen op een dek met een lichte helling. Bitumen dakbedekking is fantastisch voor het tegengaan van lekkages wegens de dichtheid ervan. Daarbovenop is het materiaal erg duurzaam, vergeleken met andere dakbedekkingen. Een groot nadeel van bitumen dakbedekking is dat het materiaal best gevoelig is voor een vonkje. Dat maakt het een dakbedekking die niet volkomen brandveilig is. Het is daarom een slecht plan om in de buurt van het dak een fikkie te stoken. Gelukkig doet men dat in het algemeen niet erg gauw. Voor het dakbeheer is het voordeel dat bitumen best makkelijk aan te leggen valt. Zolang het bitumen strak op het dak wordt neergelegd is de kans op een lekkage nihil.

EPDM dakbedekking

De laatste soort dakbedekking die ik ga benoemen is de EPDM dakbedekking, die eruit ziet als een gladde rubberen platform. EPDM dakbedekking heeft uitzonderlijk veel voordelen. Neem bijvoorbeeld: het is materiaal zit sterk vast en gaat niet zomaar los, terwijl een dakpan al door een windstoot verschoven kan worden. Ook is het duurzaam, erg licht qua gewicht en houdt het goed al het water buiten, zoals een functioneel dak dat hoort te doen. Het voornaamste nadeel aan EPDM dakbedekking is dat het verre van chloorbestendig is. Het is daarom onverstandig om op het dak te werk te gaan met chloor. Alhoewel ik denk dat dat voor de overgrote meerderheid geen probleem is.

Reacties