Een monumentale woning verduurzamen? Dat is zeker mogelijk!

Het verduurzamen van een monumentale woning kan een uitdaging zijn, maar onmogelijk is het niet. Het vraagt wel om een zorgvuldige aanpak.

Jakko en Daphne liepen drie jaar geleden tegen hun droomwoning aan. Een twee-onder-een-kap monumentale woning uit 1931 op loopafstand van het strand. Voor Jakko en Daphne was het liefde op het eerste gezicht. Toen ze het huis kochten, volgde een grootschalige verbouwing. Het doel? Het creëren van meer duurzaam wooncomfort zonder het authentieke karakter van de woning te verliezen.

Enorme ruimte

Jakko woonde al ruim 20 jaar in de wijk van hun nieuwe woning en kent de wijk daardoor goed. “Bijzonder aan onze woning is dat het gaat om een twee-onder-een-kap woning”, vertelt Jakko. “De meeste huizen uit deze buurt zijn namelijk geschakelde herenhuizen. Wij waren gelijk gecharmeerd van de ruime tuin rondom de woning. Ook de timing was voor ons perfect. Onze kinderen zijn nog niet het huis uit, waardoor we toe waren aan een volgende stap. Deze woning heeft een oppervlakte van 385 vierkante meter, heerlijk al die ruimte.”

Zorgvuldige aanpak
Toen Jakko en Daphne het huis kochten was er nog niks aan verduurzaming gedaan. De monumentale woning uit 1931 was nauwelijks geïsoleerd en er was nog enkel glas. Jakko: “Door de combinatie van een oude woning en een grote woonoppervlakte hadden wij er al rekening mee gehouden dat we de woning flink moesten aanpakken om meer wooncomfort te creëren. Bovendien kunnen de energiekosten in dit type woningen flink oplopen. Verduurzamen was daarom een must. We dachten dat het een uitdaging zou zijn om een monumentaal pand te verduurzamen, zeker omdat wij de woning, waar mogelijk, in ere wilden herstellen. Maar onmogelijk is het niet. Het vraagt wel om een zorgvuldige aanpak.”

Verschillende isolatiemaatregelen
Om een woning te verduurzamen zijn er verschillende stappen die je moet nemen. De eerste, belangrijke stap is goed isoleren. Jakko vertelt hierover: “We zijn begonnen met het isoleren van het dak en hebben de zolder afgewerkt. Daarna hebben we de vloeren extra laten isoleren. Dit heeft al veel effect gehad op de isolatiewaarde van ons huis. Ook hebben we ons georiënteerd op gevelisolatie aan de binnenzijde van de woning, een mooie duurzame oplossing. Maar dit bleek een flinke klus te zijn door alle oude elementen die nog aanwezig zijn in de woning. De plafonds zijn boven bijvoorbeeld half rond gestukt en dat wilden we graag behouden. Voor het aanbrengen van de extra isolatie hadden we daarvoor een andere oplossing moeten bedenken. De kosten zouden hierdoor hoog oplopen. Daarom hebben we ons eerst op de vloer- en dakisolatie gericht. Maar het isoleren van de gevels blijft altijd een optie voor de toekomst.”

Verduurzamen in stijl
Inmiddels is de woning ook voorzien van dubbel glas. Dat was nog best een uitdaging. De woning heeft namelijk beschermd stadsgezicht. ”Bij het vervangen van het glas moesten we de oude elementen, zoals de roedes in de ramen, terugbrengen om de oorspronkelijke uitstraling van het pand te behouden. Dit was niet alleen een wens van ons, maar ook verplicht vanwege beschermd stadgezicht. Het glas is vervangen door HR++ glas, triple glas was door de oude elementen helaas niet mogelijk. Aan de achterzijde hebben we de woning een stuk uitgebouwd met een glazen pui. Daar hebben we wel HR+++ glas in laten plaatsen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat”, vertelt Jakko.

Jakko en Daphne: “Door de snelle reactietijd van onze nieuwe radiatoren is het mogelijk om nachtverlaging toe te passen. Hierdoor besparen we nog eens extra op de energiekosten.”

Upgrade verwarmingssysteem
Naast het aanbrengen van isolatie en vervangen van het glas, hebben Jakko en Daphne ook gekeken naar het bestaande verwarmingssysteem. Ze besloten om voor nu de bestaande cv-ketel te behouden, aangezien deze in een prima staat was. Wel wilden ze graag van de hoge temperatuurradiatoren af. Jakko: “Op de begane grond hebben we een authentieke parketvloer. Deze wilden we graag behouden, dus vloerverwarming was geen optie. Daarom besloten we om onze oude radiatoren te laten vervangen voor lage temperatuurradiatoren om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen.”

Uit het zicht
Jakko en Daphne kozen voor lage temperatuurradiatoren van Jaga. “De radiatoren van Jaga werken heel goed op lage watertemperaturen in combinatie met een cv-ketel. Ook was het heel gemakkelijk om de radiatoren op ons bestaande systeem toe te passen. Er waren geen grote bouwkundige ingrepen nodig. Het vervangen van de radiatoren is heel mooi gedaan. Hierbij is rekening gehouden met het behoud van de karakteristieke elementen van de woning. In overleg met de adviseur hebben we ervoor gekozen om de radiatoren uit het zicht te plaatsen. In de woonkamer kozen we voor wandinbouw radiatoren, deze zijn ingebouwd in de vensterbanken. In de keuken hebben we de radiatoren laten vervangen door één vloerinbouwoplossing. De vloerinbouwoplossing is geplaatst voor de glazen openslaande deuren. Hierdoor wordt koudeval voorkomen omdat de lucht in de koudere maanden eerst wordt verwarmd, voordat deze wordt verspreid door de volledige ruimte”, licht Jakko toe.

Extra besparing
Door alle aanpassingen die zijn gedaan is de woning van Jakko en Daphne al een stuk duurzamer geworden. Jakko: “We zijn tevreden over het wooncomfort en besparen door de aanpassingen al flink op de energiekosten. Natuurlijk kan dit altijd nog beter. Wij passen bijvoorbeeld ook nachtverlaging toe. Nachts verlagen wij de temperatuur van de radiatoren, zodat er niet onnodig energie wordt verbruikt. In de vroege ochtend gaan de radiatoren weer aan. Het is dan wel belangrijk dat je een afgiftesysteem hebt dat snel en effectief reageert zoals de radiatoren van Jaga. Zo besparen we nog eens extra op de energiekosten.”

Klaar voor de toekomst
Toch hebben Jakko en Daphne ook nog wensen voor de toekomst. “We hebben nu nog een cv-ketel, deze kunnen we later vervangen voor een warmtepomp. Gelukkig is ons afgiftesysteem hier al klaar voor. Onze nieuwe Jaga radiatoren kunnen we heel eenvoudig upgraden, waardoor we dezelfde radiatoren in combinatie met een warmtepomp kunnen gebruiken. Bovendien kunnen ze dan zelfs koelen”, aldus Jakko. De monumentale woning van Jakko en Daphne is dus niet alleen duurzaam en geheel in stijl gerenoveerd, maar ook klaar voor de toekomst.

Wil je meer weten over oplossingen en de mogelijkheden voor jouw monumentale pand? Bekijk dan onze website www.jaga.nl en neem direct contact op met een van onze adviseurs.