Foto: boor-kopen

Boren kopen? Hier moet je op letten

Heb je boren nodig? Dan is het belangrijk de juiste boor te kiezen. Dit is vooral afhankelijk van waar je in wilt boren: steen, metaal of hout.

Guido van Loon

Voor elke klus heb je weer een andere boor nodig. Er zijn dan ook vele soorten boren waar je uit kunt kiezen. Logisch, want hout heeft weer een hele andere hardheid (en vereist dus iets heel anders) dan bijvoorbeeld steen of metaal. En: waar kun je boren kopen? Hiervoor kun je natuurlijk eenvoudigweg naar de bouwmarkt gaan, maar een echt uitgebreid assortiment vind je online. Een erg uitgebreide webshop is bijvoorbeeld Boorkopen.nl. Maar allereerst moet je weten wat het verschil tussen de diverse boren is. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Grof gezegd zijn er vier materialen waar je in kunt boren: hout, steen, metaal en glas.

Boren in hout

Er zijn voor het boren in hout een aantal soorten boren die hiervoor geschikt zijn: de houtboor, de speedboor, de verzinkboor en de slangenboor. Het belangrijkste hierbij is het type hout waar je in gaat boren, dus hoe hard het hout is.

Houtboor

Een houtboor is, logischerwijs, de standaardboor wanneer je in hout gaat boren. Dit type lijkt qua uiterlijk veel op een steenboor, alleen heeft de houtboor op het uiteinde een scherpe punt. Zo kun je heel precies richten en kun je makkelijker een begin in het hout maken.

Speedboor

Moet je een relatief groot gat in het hout boren, dan is een speedboor de juiste optie. Belangrijk hierbij is dat je in een rechte hoek boort. Het kan zijn dat je hierbij wel eerst met een dunner boortje voor moet boren. Vervolgens kun je met de speedboor in de juiste positie gaan boren. Dit type boor is ideaal voor dikke stukken hout.

Verzinkboor

Wil je iets aan een dikke plank hout bevestigen, dan gebruik je een verzinkboor. Je kunt hiermee namelijk tot een bepaalde diepte en in bepaalde breedte een stuk hout verwijderen. Je kunt de verzinkboortjes ook vastzetten aan een gewone hout, waarmee je eerst door het hout boort. Zo kan bijvoorbeeld de kop van een schroef worden verzonken in het hout.

Slangenboor

Een slangenboor bevat een schroefdraad. De houtboor heeft een punt om een begin mee te maken, maar vervolgens wordt de boor het hout in getrokken door het schroefdraad. Zo kun je het boorgat heel exact precies centreren rond het punt waar je gaat beginnen met boren. Tip: probeer op lage toeren te boren, zo kan de boor zelf zijn weg zoeken.

Boren in steen

Ga je boren in steen? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Het allerbelangrijkste is het soort steen waar je in gaat boren. We maken een onderscheid in diamantboren, steen- en betonboren. Ga je in een echt harde steensoort boren? Dan heb je altijd een betonboor nodig. Bij een zachtere soort steen heb je doorgaans genoeg aan een steenboor.

Steenboor

De steenboor heeft punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. Een houtboor heeft dit ook, alleen bij een steenboor gaat het niet om een hele scherpe punt. Het is verstandig om met deze boor eerst zacht te boren en vervolgens bij een goede grip vol vermogen te gaan gebruiken. Ga je echt brede gaten maken, dan is het verstandig eerst voor te boren met een wat minder brede steenboor.

Betonboor

Zoals gezegd gebruik je de betonboor wanneer je gaat boren in echt harde steensoorten. Het verschil met de steenboor zit hem in de kop van de boor. Omdat je in een harde steensoort gaat boren, kun je het beste een klopboormachine gebruiken.

Diamantboor

Voor de echt harde steenmaterialen kun je het beste een diamantboor gebruiken. In tegenstelling tot veel metalen komt een materiaal als diamant bijvoorbeeld wel door graniet. Let op: een diamantboor kun je beter niet gebruiken met een boor met klopfunctie of klopboor. Dit komt omdat het voordeel ontstaat door de wrijving van het diamanten laagje op de boor met het materiaal waar in geboord wordt.

Boren in metaal

Metaalboor

Als je in metaal heb je een scherpe boor nodig. Dit komt omdat de boor als het ware door het metaal moet snijden. Door de wrijving die ontstaat wordt het boren in metaal erg heet. Houd er dus rekening mee dat ook je boor erg heet kan worden.

Boren in glas

Glasboor

Je herkent een glasboor doordat er geen schroefdraad op zit. Boren in glas is een delicaat klusje, je kunt er dan ook het beste voor kiezen om het glas waarin je gaat boren op een houten plank te leggen. Ook hierbij veel warmte ontstaan. Belangrijk is dan ook regelmatig te stoppen met het boren, omdat anders het glas te heet wordt. Je kunt er ook voor kiezen om het booroppervlak te koelen met vloeistof.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties