Foto: Gevel_reinigen

Gevel reinigen? Gebruik dit handige stappenplan!

Wil je de uitstraling én de levensduur van je woning verbeteren? Maak dan regelmatig de gevel schoon.

Theo 27 Maart 2025

Na verloop van tijd kunnen vuil en andere aanslag zich daar namelijk ophopen, waardoor je gevel er verouderd en onverzorgd uitziet. Maar wanneer is het juiste moment om je gevel te reinigen? En hoe pak je dat het beste aan? Met dit handige stappenplan weet je precies hoe je deze klus aanpakt!

Wanneer is het beste moment om je gevel te reinigen?

Het reinigen van je gevel is het meest effectief in het voor- of najaar. In deze periodes is de temperatuur doorgaans mild. Hierdoor kunnen reinigingsmiddelen optimaal werken en is de kans op vorstschade of uitdroging door extreme hitte klein. Vermijd gevelreiniging op regenachtige dagen of wanneer het vriest, omdat dit de effectiviteit van de reiniging kan verminderen.

Stappenplan voor gevelreiniging

Wil je aan de slag met het reinigen van de gevel van je woning? Volg dan de volgende zeven stappen en je klus is binnen de kortste keren succesvol afgerond.

1. Inspecteer de gevel

Voordat je begint met de gevel reinigen, is het belangrijk om de gevel te inspecteren op scheuren en andere beschadigingen. Reiniging kan bestaande schade verergeren, dus herstel deze eerst als dat nodig is.

2. Kies de juiste reinigingsmethode

Niet elke gevel kan op dezelfde manier gereinigd worden. Afhankelijk van het materiaal en de vervuiling kies je een geschikte methode Heb je een bakstenen gevel? Dan is hogedrukreiniging meestal de beste oplossing. Houd er daarbij rekening mee dat het water schade kan veroorzaken bij poreuze stenen. Is de gevel erg vuil of zit er veel aanslag op? Voer dan een chemische reiniging uit die past bij jouw geveltype. Wil je liever niet aan de slag met chemische middelen? Dan kan stoomreiniging een milieuvriendelijk alternatief zijn. Voor sterk vervuilde gevels is zandstralen soms de beste optie, maar deze methode kan het oppervlak ruw maken.

3. Gebruik een geschikte gevelreiniger

Bij hardnekkige vervuiling is een gespecialiseerd gevelreiniger aan te raden. De juiste producten verwijderen effectief vuil, algen en aanslag zonder de gevel te beschadigen.

4. Bescherm ramen en kozijnen

Voor je begint met reinigen is het belangrijk om ramen en andere kwetsbare delen af te plakken. Zo voorkom je schade. Chemische reinigingsmiddelen en hogedrukstralen kunnen namelijk ongewenste effecten hebben op glas en houtwerk.

5. Reinig de gevel in stapjes

Werk in kleine secties en begin onderaan de gevel om strepen en druppels te voorkomen. Gebruik een borstel of spons bij milde reinigingsmiddelen en een hogedrukspuit bij zwaardere vervuiling.

6. Spoel alles grondig af

Nadat de reiniging is voltooid, spoel je de gevel goed af met schoon water om restanten van het reinigingsmiddel te verwijderen. Dit voorkomt schade en strepen.

7. Bescherm de gevel tegen nieuwe vervuiling

Wil je dat je gevel langer schoon blijft? Overweeg dan om een beschermlaag aan te brengen. Impregneermiddelen of speciale coatings helpen om vocht en vuil af te weren, waardoor je gevel langer fris blijft.

Zelf aan de slag met gevelreiniging

Een gevel reinigen hoeft niet ingewikkeld te zijn als je de juiste aanpak volgt. Door periodiek onderhoud en gebruik van geschikte reinigingsmiddelen blijft je gevel er als nieuw uitzien. Met behulp van het bovenstaande stappenplan kun je zelf aan de slag en zorg je ervoor dat je woning er weer top uitziet!

Reacties