Binnen een badkamer zijn er een hoop oppervlakken die je van verf kunt voorzien.
Logische kandidaten zijn de muren en het plafond van je badkamer, maar ook onderdelen zoals de tegels en je bad kun je van een nieuwe laag verf voorzien. In deze blog leggen we de focus op het verven van de wanden en het plafond van je badkamer. Hoe pak je dit het beste aan en welke soort verf heb je hiervoor nodig? We vertellen het je hieronder.
Een badkamer kun je niet zomaar schilderen met ieder verfproduct. Dit komt omdat een badkamer een vertrek is waar het vochtiger is dan gemiddeld. Denk aan de condens die ontstaat tijdens het douchen of het nemen van een bad. Een goede badkamer verf moet hiertegen bestand zijn. Is dit niet het geval, dan heeft dit meerdere nadelige gevolgen: de verf kan gaan afbladderen, er ontstaan vochtplekken en daarnaast kan schimmel zich gaan vormen. Daarom zoek je een water- en schimmelbestendig verfproduct dat goed met de omstandigheden in een badkamer kan omgaan. Een goed voorbeeld hiervan is Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.
Nu kun je aan de slag met het schilderen van je badkamer. Over het algemeen kies je voor een verfproduct dat bestaat uit twee componenten. Hierdoor hoef je geen grondverf of primer vooraf toe te passen. Wel zijn enkele andere voorbereidingen van belang. Zo is het altijd een goed idee om een ondergrond vooraf goed te reinigen en te ontvetten. Mochten er vocht- of schimmelplekken zijn, dan haal je deze plekken voor het schilderen weg. Je kunt hier niet overheen schilderen. Dit probleem moet voor het verven opgelost zijn. Vergeet daarnaast niet om beschadigingen bij te werken en om nabij gelegen oppervlakken af te plakken. Zo komt hier geen verf op.
Binnen een badkamer pas je een hoogglanzende of glanzende verf toe. Dit laat niet alleen je badkamer stralen, maar verfproducten met deze glansgraden bieden ook beter weerstand tegen vocht in vergelijking met matte verfproducten. Als eerste verf je de lastig te bereiken plekken met behulp van een kwast. De grote oppervlakken verf je met een roller. Voor gladde oppervlakken gebruik je een kortharige variant en voor oppervlakken met structuur gebruik je een langharige roller. Vaak zul je twee lagen sikkens verf aan moeten brengen om de beste dekking te bewerkstelligen.