Welke materialen hebben een lage milieu-impact en zijn daardoor een groene keuze? We zochten het voor je uit.
Je woning isoleren is een goed idee om de hoge energietarieven van het moment tegen te gaan. Hierbij kun je uit verschillende materialen kiezen, zoals het bekende piepschuim en glaswol.
Maar: omdat 1 op de 3 Nederlanders sinds de coronacrisis toch ook echt meer wil betekenen voor het milieu is het aan te raden om eens te kijken naar de duurzame isolatiematerialen waarvoor je kunt gaan. Welke materialen hebben een lage milieu-impact en zijn daardoor een groene keuze? We zochten het voor je uit.
Misschien heb je al eens van het woord 'cellulose' gehoord. Cellulose of cellulosevlokken zijn gemaakt van versnipperd en gerecycled krantenpapier. Het materiaal ziet er wollig uit en staat ook wel bekend als papiervlokken. Omdat cellulose een natuurproduct is, is het ontzettend milieuvriendelijk. De vlokken worden samengebracht met boraten dat ervoor zorgt dat het materiaal een hoge isolatiewaarde krijgt én brandvertragend werkt.
Je kunt cellulose zowel bij oude woningen als bij nieuwbouwhuizen gebruiken als duurzaam isolatiemateriaal. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt om holle ruimtes te isoleren, zoals het plafond of de ruimtes bij een dak. Dit gebeurt door middel van 'inblazen' waarbij cellulose door geboorde gaten wordt ingeblazen. Dat betekent een kleine ingreep voor je woning, omdat kleine gaten al voldoende zijn voor dit proces.
Ook glaswol is een hele fijne duurzame keuze wanneer je op zoek bent naar een duurzaam isolatiemateriaal. Glaswol bestaat uit zand en kalk en uit natuurlijke onuitputtelijke grondstoffen. Daarbij is dit materiaal voor 75% samengesteld uit gerecycled glas. Dat betekent dat dit isolatiemateriaal volledig herbruikbaar én recyclebaar is; wat dus een goede groene keuze is.
Glaswol kan net als cellulose worden gebruikt voor nieuwbouwprojecten en voor renovaties van oudere woningen. Het kan onder andere worden toegepast bij het dak, in de gevel, bij de binnenmuren, als spouwmuurisolatie en als akoestische isolatie. Vergeet niet om gebruik te maken van de subsidie isolatie wanneer je hiermee minstens twee isolerende maatregelen treft. Dat geldt ook voor de andere isolatiemogelijkheden in dit artikel.
Wat eveneens een duurzaam isolatiemateriaal is, is vlas. Vlas is een restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Je kunt het het beste zien als een soort wol dat in rollen of platen wordt verwerkt om vervolgens te dienen als isolatiemateriaal. Vlasplaten worden vaak gebruikt bij vloerisolatie, maar kan ook toegepast worden als dakisolatie of isolatie voor tussenmuren.
Het grote voordeel van vlas als isolatiemateriaal is dat het 100% natuurlijk, volledig afbreekbaar en daardoor duurzaam is. Hierbij is het met name geschikt op plekken waar een ademende stof nodig is zodat er geen schimmel of rot ontstaat. Denk bijvoorbeeld als duurzaam isolatiemateriaal onder een houten vloer of in het dak. Het enige nadeel is dat vlas in verhouding met andere materialen erg brandbaar is, tenzij je het materiaal laat impregneren met brandwerende zouten.
Wist je dat je zelfs aan de slag kunt gaan met gerecyclede kleding als duurzaam isolatiemateriaal? Métisse isolatiemateriaal is bijvoorbeeld gemaakt van oude kleding. Dit materiaal bestaat voor 85% uit gerecyclede textielvezels en voor 15% uit polyester. Wat bijzonder is, is dat het het enige isolatiemateriaal is dat op alle drie de peilers van duurzaamheid scoort: goed voor planet, people en profit. Het wordt geleverd in rollen én platen en is daarom toepasbaar op verschillende plekken in huis.
Zo kun je Métisse isolatiemateriaal gebruiken als goede isolatie voor het dak, de wanden en de vloer. Naast het feit dat dit materiaal ontzettend duurzaam is én dat het zorgt voor een goed geïsoleerd huis is Métisse sterk geluidsisolerend. Het materiaal kan tot wel 95% geluid absorberen. Daarnaast is het volledig brandveilig om toe te passen thuis en kun je het zonder handschoenen of beschermende kleding plaatsen.
Tot slot is het meer bekende houtwol een duurzame optie om te kiezen als isolatiemateriaal. Houtwol bestaat uit houtsnippers van Noord-Europees sparrenhout dat uit duurzaam beheerde bossen komt. Deze bossen en bomen beschikken over het PEFC-label dat staat voor duurzame bosbouw. Omdat er verder geen chemische stoffen worden gebruikt bij het samenstellen van houtwol is het volledig milieuvriendelijk.
Houtwol als isolatiemateriaal kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals dakisolatie, zoldervloerisolatie, vloerisolatie, binnenmuurisolatie, plafondisolatie en gevelisolatie. Verder is het materiaal geluidsisolerend, biedt het een hoge isolatiewaarde en is het eenvoudig te verwerken in huis. Van oorsprong is houtwol brandbaar, tenzij het wordt behandeld met een brandwerend middel.