Je kunt een raamdorpel zien als een vensterbank voor buiten. Dit is misschien niet de spannendste aankoop, maar het moet wel gebeuren.
Veel mensen vergeten soms dat de buitenkant van het huis ook onderhoud en aandacht vergt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je raamdorpels op tijd vervangt. We vertellen je waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe raamdorpel.
Een raamdorpel is een onderdeel van de gevel. De taak van een raamdorpel is het voorkomen dat er water of vuil via de gevel naar beneden loopt. Zonder raamdorpel wordt het onder het raam vochtig en vies, wat je huis niet ten goede komt. Bovendien doet een raamdorpel veel voor de uitstraling van de buitenkant van je huis. De raamdorpel wordt ook wel eens een waterslag genoemd, vooral als die van metaal of kunststof is gemaakt. Bij beton en steen wordt vooral de term raamdorpel gebruikt.
Er zijn verschillende materialen van raamdorpels te krijgen. We zetten de belangrijkste op een rij:
- De natuursteen en hardstenen dorpel. Raamdorpels van dit materiaal blinken uit op het gebied van kwaliteit en bescherming van je gevel. Bovendien zorgen ze voor een luxe uitstraling en zijn ze duurzaam, dus je weet zeker dat ze jaren meegaan. Tot slot vergt dit materiaal weinig onderhoud. Je kunt een hardstenen raamdorpel op maat laten maken, zodat het precies bij jouw huis past.
- De betonnen raamdorpel kan goed tegen een stootje en is duurzaam. Dit materiaal is bijna niet kapot te krijgen.
- De raamdorpel van kunststof. Dit type raamdorpel ziet er strak uit, kun je eenvoudig plaatsen en isoleert goed.
- Tegenwoordig zie je ook steeds meer raamdorpels van graniet of aluminium. Aluminium past goed bij moderne woningen, is redelijk lief voor de portemonnee en heeft niet veel onderhoud nodig.
Uiteraard gaat het bij het kiezen van het materiaal erom wat je zelf mooi vindt en hoeveel geld je eraan uit wilt geven. Het is daarnaast verstandig om rekening te houden met hoe de rest van de buitenkant van je huis eruitziet. Stel dat je kunststof kozijnen hebt, dan is het mooier om ook voor dito raamdorpels te kiezen. Bij oudere woningen passen raamdorpels van steen vaak weer beter. Het is daarnaast aan te raden om muurafdekkers die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als je raamdorpels te kiezen.
Er zijn raamdorpels in allerlei kleuren te vinden, dus je kunt de raamdorpel op dat gebied helemaal afstemmen op jouw eigen smaak en de rest van de buitenkant van je huis. Eventueel kun je de raamdorpels ook op een later moment nog verven. Kies je voor een natuurstenen raamdorpel, dan ben je afhankelijk van de kleur van de steen. Hardsteen heeft over het algemeen een blauwgrijze kleur. Daarnaast verschilt het per aanbieder welke kleuren in het assortiment te vinden zijn.
Je moet een raamdorpel (laten) vervangen als die verrot, beschadigd of kapot is of simpelweg zijn werk niet meer goed doet. Het is belangrijk dat je de raamdorpel zo snel mogelijk laat vervangen als deze niet meer naar behoren werkt. Niet alleen kan er water en vuil in je gevel lopen, het zorgt er ook voor dat je huis minder goed geïsoleerd is. En dat heeft weer als gevolg dat je de verwarming hoger moet zetten, wat weer de nodige kosten met zich meebrengt.
Je kunt raamdorpels op maat laten maken, maar ook kant-en-klaar kopen. Als je speciale wensen hebt zal je uitkomen bij maatwerk. Dit is wel vaak wel duurder. Ook moet je bij kant-en-klare varianten net de juiste afmetingen kunnen vinden. Bij raamdorpels op maat weet je zeker dat het allemaal exact past.
Het is absoluut mogelijk om raamdorpels zelf plaatsen, maar dan moet je er natuurlijk wel het een ander vanaf weten. Het veiligst is om de klus uit handen te geven aan een specialist, al zal je dan iets dieper in de buidel moeten tasten. Als de raamdorpel niet goed gemonteerd wordt, kan dat nare gevolgen hebben. Denk aan schade aan je kozijn.