Foto: Waar-moet-ik-op-letten-bij-het-inmeten-van-raamdorpels-3

Waar moet ik op letten bij het inmeten van raamdorpels?

Bij een huis kan het uitkiezen van raamdorpels nog een hele klus zijn. Maar het is wel belangrijk want het is een stuk uitstraling van je huis

Guido van Loon

Bij nieuwbouw is een raamdorpel inmeten meestal wat makkelijker, maar bij een huis dat je aan het verbouwen bent kan het een hele klus zijn. Wij geven je tips voor het inmeten van een raamdorpel.

Een raamdorpel is belangrijk. Het voert regenwater dat van het raam loopt af en beschermt hiermee de gevel tegen vocht en vuil. Er zijn verschillende soorten raamdorpels. Zo zijn er keramische raamdorpels, kunststof raamdorpels, maar ook stenen raamdorpels. Het mooie van de natuursteen variant is dat je raamdorpels op maat kunt krijgen. Ze geven je huis een totaal andere uitstraling.

Meten

Raamdorpels zijn er in verschillende diktes en breedtes (diepte). Om een raamdorpel met de juiste maat samen te stellen heb je een lengte, diepte en dikte nodig. Bepaal eerst de lengte, houdt hiervoor de buitenwerkse maat van het kozijn aan. De buitenwerkse maat van een kozijn is de maat vanaf buitenkant linkerstijl tot buitenkant rechterstijl. Tel vervolgens 6 mm van deze maat af. Wil je een raamdorpel die aan de zijkanten een stukje doorloopt in de muur, houdt dan vanzelfsprekend een langere lengte aan dan de buitenwerkse maat van het kozijn.

Bepaal vervolgens de diepte van de raamdorpel. Dit is afhankelijk van de dikte van de muur en hoeveel overstek van je raamdorpel je wil (minimaal 4 cm). Vervolgens bepaal je de dikte van de raamdorpel. Dit is afhankelijk van de ruimte die je hebt tussen de muur en het kozijn. Daarnaast is het een esthetische keuze, wil je een robuuste grove raamdorpel of misschien een subtielere dunne?

Waar kun je uit kiezen?

Bij het uitkiezen van raamdorpels bij Kerels van Steen kun je kiezen uit verschillende soorten materialen, zoals hardsteen en graniet. Bij het opmeten van raamdorpels voor buiten zijn de dikte, diepte, lengte en een eventueel eindstuk belangrijk. Een eindstuk wordt toegepast als een raamdorpel een stukje in de muur door loopt. Dit eindstukje sluit mooi recht aan op het metselwerk. Heb je een hoekkozijn? Geen probleem, alle raamdorpels kunnen in verschillende verstekken worden gezaagd.

Factoren om rekening mee te houden

Waar je verder op moet letten is of de buitenmuur nog gestuukt gaat worden. Dit komt minder vaak voor dan bij een binnenmuur, maar het is belangrijk om hier rekening mee te houden omdat het de buitenwerkse maat eventueel kleiner maakt.

Heb je nog twijfels over het inmeten van de raamdorpels? Schakel dan altijd een professional in!

Reacties