Met smart home-apparatuur stel je je huis ook mogelijk open voor hackers en ongenode gasten. Hoe voorkom je dat?
Smarthome-apparaten maken ons leven eenvoudiger, leuker en slimmer. Je hebt misschien een slimme thermostaat, lichten die je op afstand aan kunt zetten, of een beveiligingscamera in huis. Deze apparaten zorgen voor net even wat meer gemak in ons leven of voor net wat meer veiligheid. Maar met smart home-apparatuur stel je je huis ook mogelijk open voor hackers en ongenode gasten. Hoe voorkom je dat?
Slimme apparatuur komt bijna altijd met een standaardwachtwoord. Heel veel gebruikers veranderen dat wachtwoord niet. Ze vergeten het, weten niet hoe dat moet, of vinden het te ingewikkeld. Het is aan te raden na aanschaf van je slimme apparaat meteen op te zoeken hoe je het wachtwoord verandert.
Standaard wachtwoorden voor slimme apparatuur zijn namelijk heel gemakkelijk te vinden. Hackers hebben een soort kookboek met de meest gebruikte wachtwoorden erin. Inloggen op jouw apparaat is dan een fluitje van een cent. Kies het liefst voor een wachtzin: een wachtwoord dat je onthoudt met een ezelsbruggetje. Maak in je wachtwoord gebruik van hoofdletters, kleine letters, symbolen en getallen. Zo duurt het voor hackers langer om wachtwoorden eventueel te raden.
Veel beveiligingscamera’s hebben tegenwoordig de optie om opnames op te slaan in de cloud. Dat klinkt heel veilig, maar is het niet. Bedenk je dat de cloud eigenlijk ook maar de computer van iemand ander is. Bovendien moeten die opnames geüpload worden. Die opnames kunnen gestolen worden.
Daarom is het beter om opnames lokaal te bewaren. Bijvoorbeeld op een SD-kaartje. Zo weet je zeker dat niemand je opnames kan stelen. Zeker met de beelden van camera’s op de wat kwetsbaardere plekken in huis, moet je extra voorzichtig zijn.
Met een VPN geniet je van extra veiligheid. Een VPN is een Virtual Private Network, oftewel een virtueel privé netwerk. Dit is een netwerk in je bestaande netwerk, dat verbindt met een server (vaak in het buitenland), en daarover je data omleidt. Alle data die wordt omgeleid, wordt versleuteld. Op het eindadres wordt de data ontsleuteld, zodat je websites gewoon kunt zien en diensten gewoon kunt gebruiken.
Een VPN biedt je als voordeel dat gegevens niet afgetapt, gelezen of aangepast kunnen worden. Daardoor is het dus ook niet mogelijk om zomaar je data van je smart home-apparatuur te stelen.
Een ander voordeel is dat je met een VPN je apparatuur ook op een andere locatie kunt benaderen, mits beide apparaten met dezelfde VPN verbonden zijn. Zo hoef je in principe geen poort in je router open te zetten.
Heb je een geschikte VPN-aanbieder gevonden? En heb je een abonnement afgesloten? Dan krijg je je gegevens die je kunt gebruiken om in je router te zetten. Als je router ondersteuning biedt voor een VPN, is het handig om hier gebruik van te maken. Alle apparaten die je dan aansluit op dezelfde router, worden meteen met de VPN verbonden. De VPN zal dit zien als 1 verbinding, in plaats van voor ieder apparaat. Doordat je nieuwe smart home-apparatuur meteen verbonden is via de VPN, is het ook meteen beveiligd via de VPN.
Kijk bij de keuze voor een VPN altijd eerst naar de mogelijkheid om deze direct te verbinden met je router. Lang niet alle VPN’s kunnen dit. Ook niet alle routers hebben ondersteuning voor een VPN. Zonder een router die een VPN ondersteunt, is het vaak niet mogelijk om smart home apparatuur met een VPN te verbinden. Controleer daarom beiden.