Boren in beton is niet makkelijk en soms zelfs onmogelijk zonder professionele gereedschap. Gelukkig kan je ook iets ophangen zonder te boren door beton.
Een schilderij ophangen, een kapstok monteren of een plankje bevestigen – het klinkt als een simpele klus. Totdat je ontdekt dat de muur waar je mee te maken hebt van beton is. Veel mensen komen er tijdens het klussen achter dat boren in beton een stuk lastiger is dan verwacht. Het materiaal is keihard, zwaar, en vergt niet alleen het juiste gereedschap, maar ook de nodige kennis en ervaring. In dit artikel lees je waarom boren in beton zo'n uitdaging is, wat je nodig hebt om het goed te doen, en vooral: hoe je het jezelf een stuk makkelijker kunt maken – zonder ook maar één gat te hoeven boren.
Beton is een van de meest stevige en dichte bouwmaterialen die er zijn. Het bestaat uit cement, grind, zand en water en wordt keihard zodra het uithardt. Waar je bij een houten of gipsen muur met een eenvoudige boormachine al ver komt, is dat bij beton een ander verhaal. Je stuit al snel op de volgende problemen:
Het resultaat? Een hoop frustratie, stof, lawaai en mogelijk beschadigde muren – en dat allemaal voor het ophangen van een lijst of plankje.
Mocht je toch besluiten om in beton te boren, dan heb je in elk geval het volgende nodig:
Voor veel mensen – vooral in een huurwoning of appartement – is dit alles niet beschikbaar, praktisch of wenselijk. Gelukkig is er een veel eenvoudigere én veilige oplossing.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je iets wilt ophangen op een betonnen muur, maar geen zin hebt in stof, herrie of gaten, dan zijn plakspijkers dé oplossing. Ze zijn speciaal ontworpen om zonder boren stevig aan beton, tegels of andere harde oppervlakken te hechten.
Wat zijn plakspijkers?
Plakspijkers zijn slimme, zelfklevende ophanghaken die werken met een speciale kleefstrip. Ze zijn ontworpen om stevige grip te bieden op gladde én ruwe ondergronden. Er zijn verschillende varianten beschikbaar, afhankelijk van:
Het gewicht dat je wilt ophangen (variërend van 1 tot 10 kg per spijker)
De ondergrond (zoals beton, tegels of hout)
De omstandigheden (zoals waterdichte varianten voor badkamers)
De voordelen op een rij:
Wanneer kies je voor plakspijkers?
Let wel op dat je de juiste soort kiest voor jouw oppervlak en het gewicht van je object. Plakspijkers zijn verrassend sterk, maar er zijn grenzen – en voor zware kastjes of planken is een boor nog steeds nodig.