Een dakgoot zal vervangen moeten worden wanneer er scheuren of barsten in de goot zitten
Wanneer moet ik mijn dakgoot vervangen? Een dakgoot hoeft pas vervangen te worden wanneer er problemen ontstaan rondom het afvoeren van water. Het water kan zorgen voor waterschade wanneer het niet goed afgevoerd wordt. Een dakgoot zal vervangen moeten worden wanneer er scheuren of barsten in de goot zitten. Over het algemeen gaat een nieuwe zinken dakgoot tussen de 20 & 30 jaar meegaan. Het is dan wel aangeraden om de dakgoten te voorzien van regelmatig onderhoud.
Om de maximale levensduur van een dakgoot te kunnen garanderen, wordt aangeraden om het dakgoot twee keer per jaar schoon te maken. Wanneer een dakgoot verstopt raakt kan het zomaar zijn dat er waterschade rondom het gebouw ontstaat. Daarnaast wordt het dakgoot aangetast, wat tot nog veel meer schade kan leiden. Het schoonmaken van een dakgoot kan je natuurlijk uitbesteden, maar jij kan het ook zelf doen. Welke stappen moet ik volgen bij het schoonmaken van een dakgoot?
Ja dat kan! Het dakgoot kan preventief afgedekt worden met dakgootbeschermers. Zorg voordat je gaat afdekken ervoor dat jouw dakgoot schoon is. Dakgootbeschermers worden ook wel anti-bladnetten genoemd. Ze zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en verschillende materialen. Ze kunnen gemaakt worden van zink, aluminium en kunststof. De meeste dakgootbeschermers kunnen met behulp van klemmen aan de rand van het dakgoot bevestigd worden. Ook voor de regenpijp bestaan speciale bladroosters. Deze plaats je op de gootuitloop.
Een dakgoot moet zo gemaakt worden dat er geen water blijft staan in de afschot. Blijft er toch water staan? Het water dient op een normale dag te verdampen. Blijft het water langer staan? Dan is het noodzakelijk om het dakgoot aan te passen. Wanneer het dakgoot recent is vervangen door een andere partij en er toch water in blijft staan. Dan mag jij een aanpassing van jouw dakgoot eisen. Jouw dakgoot is namelijk geen plek waar water mag blijven staan en het is zeker geen wateropslag. Wanneer dit wel het geval is, kan er mos op groeien of is het zelfs mogelijk dat er lekkages ontstaan.