Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Een houten vloer kiezen: waar moet u op letten?

Een houten vloer kiezen daar komt veel bij kijken. Naast het kiezen van het patroon, visgraat, rechte planken of Hongaarse punt. Kiest u uit soorten planken, houtsoort en aantal noesten en afwerkingen

Een houten vloer kiezen, wat is nog niet zo makkelijk. Er zijn veel verschillende houtsoorten, maar ook verschillende soorten planken, afwerking zoals olie en/of lak en dan nog de legmethode. Een houten vloer kopen heeft dus wel wat meer uitleg nodig en koopt u niet even zo snel tussendoor. Wij vertellen u graag meer over waar u op moet letten en wat u moet kiezen.

Verschillende soorten houten vloeren

Bij het kopen van een houten vloer kunt u kiezen uit een massieve houten vloer of een duoplank/lamelparket vloer. Hierin zit een groot verschil en beide houten vloeren hebben voordelen en nadelen. Een massieve houten vloer bestaat uit 2 cm helemaal hout. Deze plank bestaat dus uit 1 materiaal, het hout, verder niets. Dit is de duurzaamste optie om te kiezen en kan nog meerdere keren geschuurd en opnieuw bewerkt worden.

Een lamelparket oftewel duoplank is een samengestelde houten plank, bestaande uit een toplaag van 3 mm hout met daaronder een onderlaag. Wij kiezen daarvoor veel voor de beste onderlaag: berken multiplex. Deze onderlaag werkt het minste en veel beter om ook te leggen op vloerverwarming. Dus bij deze planken is het ook altijd goed om te kijken naar de onderlaag. Zo'n samengestelde houten plank werkt minder dan een massieve houten plank en is daarom geschikt om te leggen op vloerverwarming. Ook zijn deze planken wat goedkoper dan een massieve houten vloer.

Wij kunnen u in onze showroom uitgebreid adviseren welke plank u het beste kunt kiezen, qua uw ruimte en voorkeuren. Ook zijn de noesten bij een massieve houten vloer nog open en zijn ze vaak bij een lamelplank allemaal dicht gemaakt. Hierdoor heeft een lamelplank een wat strakkere uitstraling. Echter hebben wij hier ook één uitzondering in, onze vintage vloeren. Deze rustieke planken lijken qua uiterlijk op een massieve houten vloer, maar zijn een lamelplank en werken dus minder en kunnen goed op vloerverwarming gelegd worden. In onze showrooms hebben wij grote vlakken houten vloeren op de grond. Hier kunt u goed de verschillen tussen alle vloeren bekijken. Daarbij geven wij u graag ook uitgebreid advies.

Houtsoorten

Als u een houten vloer gaat kopen, kunt u ook kiezen uit verschillende houtsoorten. Eiken is de houtsoort die het meeste wordt gekozen. Eiken hout is namelijk hard en kan wel tegen een stootje. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden met kleuren. Zo kan een eiken houten vloer in wel meer dan 50 kleuren worden afgewerkt en zijn extra bewerkingen zoals roken, borstelen en verouderden ook mogelijk. Hierdoor kan vrijwel iedereen wel een mooie eiken houten vloer uitzoeken. Ook is er bij eiken vloeren veel keuze in het aantal noesten, van heel rustiek tot heel weinig en vrijwel noest vrij. Ook heeft u keuze uit meerdere breedtes.

Maar naast eiken hout, zijn er nog veel andere opties qua houtsoort. Grenen is een houtsoort dat wij ook veel verkopen, deze houtsoort is wat zachter, dan een eiken vloer. Maar de prijs is wel heel aantrekkelijk van een grenen houten vloer. Zo heeft u al een echte massieve grenen houten vloer voor de prijs van een laminaat vloer.

Naast eiken en grenen verkopen wij ook veel andere houtsoorten zoals, Maple, Essen, Noten, Tarara Colorado, Sucupira, Ipé en Curupau. Deze houtsoorten hebben allemaal een eigen kleur en structuur en zijn allemaal anders. Zo zijn Maple en Essen hele mooie lichte Scandinavische houtsoorten en zijn Noten en Sucupira weer hele mooie intens donkere houtsoorten. Deze houtsoorten kiest u echt om hun unieke kleur.

Bekijk alle houtsoorten hier: Houtsoorten houten vloeren Fairwood

Verschillende soorten afwerkingen

Om de houten planken goed te beschermen tegen vuil en vlekken is het belangrijk ze af te werken. Met de afwerking brengt u de beschermlaag op de houten vloer aan. Hierbij kunt u kiezen uit een olie of lak afwerking. Bij olie wordt er 1 laag aangebracht en zijn beschadigingen gemakkelijk bij te werken. Ook kunt u na een aantal jaren gemakkelijk de tint van de vloer iets veranderen, zonder dat de houten vloer hiervoor geschuurd hoeft te worden. Echter is het wel belangrijk bij een geoliede houten vloer in een woonkamer, deze elke 2 á 3 jaar opnieuw met onderhoudsolie te behandelen. Afhankelijk van hoe intensief u op de houten vloer leeft en of deze ook in de keuken ligt. Zo houdt u de olie laag 100% waardoor vlekken geen kans hebben in de houten vloer te trekken. Een olie is makkelijk zelf aan te brengen en is altijd mat. U heeft wel keuze uit meer dan 30 vaste kleuren.

Lak is een andere afwerking voor de houten vloer. Vroeger waren lakken glimmend en geel, maar dit is tegenwoordig niet meer zo. Vrijwel alle lakken zijn mat en bijna niet zichtbaar. Het is tegenwoordig moeilijk om het verschil te zien tussen een geoliede of gelakte houten vloer. Bij lak afwerking op een houten vloer wordt er 3 lagen lak aangebracht. Deze lak wordt ervoor dat het hout extra goed beschermt is. Ook is lak veel harder, waardoor u gemiddeld circa 10-15 jaar geen groot onderhoud aan de vloer hoeft te doen. Het is dus heel vergelijkbaar met de afwerking en onderhoud van een PVC vloer.
In onze showroom kunnen wij u goed de verschillen laten zien tussen de afwerkingen. Ook kunnen wij dan u adviseren over welke afwerking het beste bij uw eigen wensen past. Of lees hier meer over de afwerkingen en bekijk alle mogelijke kleuren: Afwerkingen en kleuren houten vloeren


Verschillende legmethoden voor houten vloer

Een houten vloer kan op 2 manieren worden gelegd, zwevend en verlijmd leggen. Bij zwevend worden de houten planken los op folie gelegd en worden er spanveren aan de zijkanten geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat het hout kan werken door de seizoenen zonder dat u kieren krijgt in de vloer. Ook is de houten vloer sneller en goedkoper gelegd. De andere manier is om te verlijmen. De houten vloer wordt dan vol vast verlijmd aan de ondergrond. Deze manier is veel stiller als u eroverheen loopt. Ook werken de planken dan minimaal. Als u vloerverwarming heeft dan is het goed om de houten vloer te verlijmen. Dit laat het beste de warmte door zodat u het lekker warm heeft. Een zwevende houten vloer kan goed zelf gelegd worden. Verlijmen is wat moeilijker en is goed te laten doen door een professionele parketlegger.


Onderhoud en duurzaamheid

Om een houten vloer goed te onderhouden raden wij aan een onderhoudsmiddel te kiezen die past bij de door gekozen afwerking. Zo is er een speciaal onderhoudsmiddel voor geoliede houten vloeren: de onderhoudszeep. En ook een speciale reiniger voor gelakte vloeren: Milde reiniger lak vloeren. Hierbij kunt u wekelijks de houten vloer licht vochtig dweilen. Hierdoor maakt u de vloer goed schoon van vuil en vlekken.

Daarnaast is bij een geoliede houten vloer regelmatig onderhoud belangrijk (gemiddeld na 2 á 3 jaar). Dit is makkelijk zelf te doen. U dweilt de vloer dan eerst met een speciale intensief reiniger. Deze haalt al het vuil en vet van de houten vloer. Daarna behandeld u de houten vloer met een onderhoudsolie. Deze is na circa 12 uur droog. Dus een nacht. De volgende dag kunt u weer op de houten vloer en ziet deze er weer uit als nieuw!

Om een houten vloer goed te houden en te beschermen tegen krassen en slijtage is het belangrijk om goed vilt onder uw meubels te plakken. Ook zeker goed vilt onder stoelen is heel belangrijk. En een stoel met wieltjes zou altijd zorgen dat de vloer wat sneller slijt dan een houten vloer met alleen poten.

Onze houten vloeren zijn duurzaam en gekapt onder goed beleid. Veel van onze houten vloeren hebben een speciaal keurmerk en komen van gebieden waar goed bosbeleid is. Zo weet u zeker dat u een goede keuze maakt. Daarnaast zijn houten vloeren natuurlijk heel duurzaam en goed voor het milieu. Een boom zuivert eerst onze lucht en zorgt voor goede zuurstof en neemt veel CO2 op. Als de boom oud genoeg is wordt deze gekapt om ruimte te maken voor nieuwe bomen. Er worden dan ook direct nieuwe bomen aangeplant. Van het hout worden dan onze meubelen en houten vloeren gemaakt. Zo heeft u hier weer jaren lang plezier van.

Een houten vloer kiezen; waar op letten?

Kortom bij het kopen van een houten vloer moet u veel kiezen over de soort planken, houtsoorten, afwerkingen en legmethoden. Hopelijk hebben wij u al een eind op weg geholpen. In onze showroom kunnen wij u nog veel meer uitleggen en vertellen. Ook maken wij dan gelijk vrijblijvende prijsopgaves zodat u verschillende mogelijkheden ook met elkaar kunt vergelijken. Zo kunt u een goede keuze maken. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken en kunt zo bij ons binnen lopen.