Kurkvloeren hebben diverse voordelen. Zo zijn kurkvloeren waterafstotend.
Een kurkvloer is als natuurlijke en veelzijdige vloerbedekking is helemaal van nu. Waterafstotend, isolerend, geluiddempend én verkrijgbaar in verschillende dessins.
De grote veerkracht is een enorm voordeel van kurk. Zo verdwijnen indrukken van naaldhakken vrijwel direct. Beschadigingen door zware voorwerpen blijven echter mogelijk, dus enige voorzichtigheid is altijd geboden. Omdat de warmte zeer goed geïsoleerd wordt, voelt kurk bovendien altijd aangenaam warm aan, zelfs in de winter. Tot slot nog een belangrijk pluspunt voor mensen met een allergie of aandoeningen aan de luchtwegen: kurk stoot dankzij de antistatische werking stof en huismijt af.
Karakteristiek voor kurk is de schorsachtige structuur. De basis voor een kurkvloer wordt geleverd door de bast van de kurkeik. Deze wordt er om de zeven tot negen jaar afgehaald en groeit daarna gewoon weer aan. De kurkeik wordt dus níet gekapt en kan gemiddeld zo’n 200 jaar oud worden. Kurk is dus vooral ook een zeer milieuvriendelijke vloer.
Groot voordeel van kurk is dat het vrijwel overal gelegd kan worden, ook in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Een kurkvloer is verkrijgbaar in tegels, stroken en vloerdelen; in uiteenlopende afmetingen. Denk vooral aan rechthoekige of vierkante formaten van pakweg 15 x 30 cm tot wel 95 x 15 cm. Het combineren van diverse vormen, maten en kleuren geeft uiteraard een fraai effect. Qua dikte varieert een kurkvloer globaal van 3 tot 6 mm. Stroken en vloerdelen zijn dikker, omdat de kurk daarbij op een onderlaag is bevestigd. De dikte bepaalt overigens alleen de isolatiewaarde, niet de sterkte.
Qua slijtvastheid doet kurk niet onder voor parket. Dat komt door het speciale procédé, waarbij gemalen kurkkorrels onder hoge druk worden verhit en bijeen geperst. Hierbij komt kurkhars vrij dat de korrels weer stevig met elkaar verbindt. De persdichtheid geeft de slijtvastheid en het indrukherstellend vermogen van de vloer weer. Hoe hoger, hoe sneller de indruk van een naaldhak of stoelpoot weer verdwijnt.
Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in talloze kleurstellingen en dessins. Zo zijn er zelfs uitvoeringen met de uitstraling van marmer of graniet. Daarnaast worden kurkvloeren soms gecombineerd met echt hout. Weetje: bij sommige fabrikanten zijn de kleurvezels door en door in de kurklaag gemengd, wat betekent dat de vloer geschuurd kan worden zonder kleurverlies.
Kurktegels moeten - net als parket - een goede top- of slijtlaag hebben. Deze voorkomt het indringen van vlekken en vergemakkelijkt het onderhoud. Zo’n toplaag kan bestaan uit pvc of een speciale kurklak. In bouwmarkten worden kurktegels doorgaans onbewerkt verkocht. De afwerklaag kun je dan zelf aanbrengen.
Tot slot nog een tip: voor een complete afwerking van jouw kurkvloer zijn er plinten met dezelfde kleur en structuur als de kurk van jouw keuze. Ook zijn er sierstrips waarmee een fraaie bies rond de kurkvloer kan worden gelegd. De mooiste creaties maak je zelf.
Een kurkvloer wordt doorgaans gelijmd, maar er zijn ook uitvoeringen met een lijmloos kliksysteem die zwevend gelegd kunnen worden. Deze vloeren kunnen gemakkelijk zelf worden gelegd en verhuizen later eventueel gewoon mee.
Het is verstandig om de kurkvloer direct bij levering te controleren. Eventuele kleurverschillen in tegels of stroken uit verschillende verpakkingen kun je zo opsporen. Te grote verschillen in kleur hoeft u níet te accepteren.
Wie last heeft van allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, zou een kurkvloer zeker eens moeten overwegen. Kurk trekt namelijk geen stof aan en bovendien hebben de vloeren een vuilafstotende toplaag wat bacteriën, schimmels en vuil geen kans geeft.