Foto: Linoleumvloer-woonkamer

Zo leg je een linoleum (of marmoleum) vloer

Ben je op zoek naar een linoleum (of marmoleum) vloer? In dit blog vertellen wij je hoe je linoleum moet leggen en waar je vindt wat de prijzen zijn.

Guido van Loon

Foto's: Forbo Flooring
Het ouderwetse 'zeiltje' heeft plaatsgemaakt voor gewaagde designvloeren. Daarbij zijn deze vloeren ook nog eens natuurvriendelijk. Linoleum bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen en ook rubber is een natuurproduct. Evenals leren vloertegels. Samen bieden zij meer variatie in kleur en dessins dan welke vloerbedekking ook. 

Linoleum of marmoleum

Linoleum is een vlakke, maar zeker geen kille vloerbedekking. Het is verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende dessins, is zeer makkelijk in het onderhoud én uitermate vriendelijk voor het milieu. Linoleum bestaat namelijk uit een samenstelling van lijnolie, houtmeel, harsen, kalksteen en jute. Ook het productieproces is natuurvriendelijk. Voor alle duidelijkheid: marmoleum is een bepaalde merknaam voor linoleum, dus geen apart vloertype.

De voordelen van een linoleum vloer

Linoleum kent veel pluspunten. Een opvallende kwaliteit van linoleum is bijvoorbeeld de zeer goede en snelle warmtegeleiding. Linoleum is daarmee een ideale 'blote voeten vloer', die zich bovendien goed laat combineren met vloerverwarming. Verder is linoleum anti-statisch; je krijgt dus geen onaangename elektrische ontladingen als je bijvoorbeeld een metalen deurklink aanraakt. Bovendien blijkt uit laboratoriumonderzoek dat linoleum ook bacteriostatisch is. De lijnolie treedt, heel langzaam weliswaar, uit het materiaal. Wij merken daar niets van, maar dit gaat wel de voortplanting van bacteriën tegen. Een interessant gegeven voor gezinnen met kleine kinderen en mensen met een allergie.

De kleur van een linoleum vloer

Nieuw linoleum kán door de aanwezige lijnolie een gelige waas hebben, waardoor de kleur anders lijkt dan je in de winkel hebt uitgezocht. De waas verdwijnt echter geheel en vanzelf door licht. Bij zonlicht wordt de kleur snel weer helder, bij kunstlicht duurt dit iets langer.

Creatieve combinaties met linoleum 

Linoleum leent zich bij uitstek voor een creatieve vloer. Verkrijgbaar in veel formaten; van kamerbreed tot banen en tegels. Dan zijn er tientallen tinten en dessins te koop; van egale unikleuren tot gewolkte dessins, van subtiele kleurmelanges tot meer uitgesproken marmereffecten. Er zijn ook collecties waaraan een dessin in reliëf is toegevoegd. Bovendien kunnen met combinaties van kleuren en dessins persoonlijke vloerontwerpen worden gemaakt. In sommige collecties zijn tevens borders, corners en kant-en-klare figuren opgenomen. 

Zo leg je een linoleumvloer

Eenvoudig zelf linoleum leggen kan met panelen, voorzien van een handig kliksysteem. Zo’n systeem bestaat uit linoleum op een HDF-drager en kurk. In de dragerplaat is het verbindingssysteem uitgefreesd, zodat de panelen makkelijk onderling te verbinden zijn. Met de langwerpige panelen en tegels en de keuze uit verschillende combineerbare tinten, heb je in een handomdraai een strakke vloer naar eigen ontwerp. Bijpassende plinten maken de vloer helemaal af.
De panelen kunnen op vrijwel elke ondergrond worden gelegd. Als de ondervloer erg ongelijk is, dat wil zeggen met verschillen van 2 mm of meer, dan moet deze eerst worden geëgaliseerd. Bij een goede installatie sluiten de klikpanelen mooi aan, maar een volledig gesloten oppervlak is het uiteraard niet. Dit 'klik-linoleum' is dan ook niet geschikt voor ‘natte’ ruimtes zoals de keuken, toilet of badkamer.

 

De ondervloer bij een linoleumvloer

Afgezien dus van het zogenaamde klik-linoleum, wordt linoleum verlijmd op de ondervloer. Die moet volledig vlak zijn, want oneffenheden tekenen makkelijk door aan het oppervlak. De ondergrond kan worden geëgaliseerd met een MDF-systeem, of met een vloeibaar egaliseermiddel. MDF-platen zijn geschikt voor toepassing op houten en steenachtige ondervloeren. Het systeem zorgt door de zwevende constructie tevens voor warmte- en geluidsisolatie. Op steenachtige ondergronden wordt eerst een vloeibaar egaliseermiddel toegepast. Vraag jouw leverancier om details. 

Zo onderhoud je een linoleumvloer

Dagelijks onderhoud van linoleum kan eenvoudig met een wisser en doekjes. Stofwissen heeft een beter effect dan stofzuigen en/of vegen. Door het gebruik van water gaat los vuil juist vast zitten. Vochtig reinigen doe je eigenlijk alleen bij alles dat ook vloeibaar op de grond komt. Vlekken, ook bijvoorbeeld vetaanslag in de keuken, kunnen worden verwijderd met een speciale cleaner. Van tijd tot tijd moet linoleum van een nieuwe polish worden voorzien. Check: als de vloer na behandeling plakkerig aanvoelt, is de polish aangemaakt met te heet water of er is teveel polish gebruikt.

Benieuwd naar prijzen van linoleum? Lees verder bij onder Forbo Flooring

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties