5 tips die je warm houden deze winter volgens Huntsman Building Solutions
Vorig jaar zijn de energieprijzen weer wat gedaald na de explosieve prijsstijgingen van 2021 en 2022. De vraag naar energie is nu minder groot dan vlak na de coronacrisis. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne ook een minder grote impact omdat de gasvoorraden in Europa beter aangevuld zijn. We zijn dus minder afhankelijk van Russisch gas dan vorige winter met dank aan gas uit Noorwegen. Maar wat brengt 2024? Zet de daling van de energieprijzen zich in 2024 verder door? Jammer genoeg is die evolutie moeilijk te voorspellen. De energieprijs zal afhangen van verschillende factoren zoals een milde winter of niet, al dan niet beperkte productie en invoer van gas bijvoorbeeld, maar laat daar je energierekening niet vanaf hangen. Hierbij dé vijf structurele tips die jou het meest helpen besparen.
Het klinkt zo vanzelfsprekend dat dit geen tip hoeft te zijn, maar 2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog steeds slecht geïsoleerd. Volgens cijfers van RVO heeft 52% van de woningen in Nederland een energielabel van C of lager. Vanaf dit jaar is het zelfs mogelijk een hogere hypotheek te krijgen bij een energiezuiniger label. Werk aan de winkel dus. Veel energie gaat op aan verwarming van de woning. Start bij het begin en denk na over hoe jouw woning momenteel geïsoleerd is voordat je beslist te investeren in zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en nog meer. Denk hier aan de isolatie van jouw dak, muren en kruipruimtes. Door te voorkomen dat warmte ontsnapt door kieren rond deuren en ramen, kan je gemiddeld 90 euro per jaar besparen.
Hoewel je vanaf 2024 geen premie meer krijgt op het plaatsen van zonnepanelen en ook het verlaagd BTW-tarief niet langer geldig is, is investeren nog steeds de moeite waard. Gelukkig zijn de kosten voor zonnepanelen de laatste paar jaar flink gedaald en verdien je deze gemiddeld binnen de 10 à 12 jaar terug. Maar ook op korte termijn zie je merkbare resultaten op jouw jaarlijkse energierekening. Deze ligt voor een gemiddeld gezin met 10 zonnepanelen 500 euro lager dan voorheen.
Beschik je momenteel nog niet over het budget om een energiezuinigere boiler te laten plaatsen? Dan kan het verlagen van de aanvoertemperatuur van je boiler snel resultaat opleveren. De klassieke boiler heeft meestal doorlooptemperaturen van 75-80°C, maar veel huizen met zo'n ketel kunnen voldoende worden verwarmd bij 50-70°C. Volgens de Heating and Hotwater Industry Council (HHIC) kun je 6-8% op je gasrekening besparen door het debiet van een combiketel tot 50% te verlagen. De HHIC raadt wel aan om de instellingen van jouw ketel aan te passen met advies van een ketelmonteur.
Een minimale investering die je onmiddellijk terugziet op jouw afrekeningen. Een ledlamp is misschien net wat duurder in aankoop maar is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Het voordeel is dat bijna alle lampen verkrijgbaar zijn in een LED-versie. En in de meeste gevallen kan je de bestaande armatuur behouden.
Met een beperkt budget volledige en flexibele controle. Met slimme thermostaten kun je je verwarming op afstand bedienen via je mobiele telefoon, tablet of computer. Sommige volgen zelfs je dagelijkse routine of passen de instellingen aan aan de weersomstandigheden. In combinatie met slimme radiatorkranen kun je precies bepalen welke kamers verwarmd worden en welke niet.
Isoleren is nog steeds de beste manier om sneller en efficiënter de energieprestaties van je woning te verbeteren. De meest koolstofarme energie is namelijk de energie die je niet verbruikt. Ben je al bekend met spuitschuimisolatie? Het is een van de meest effectieve en innovatieve oplossingen voor isolatie op de markt, die de voordelen van traditionele isolatiemethoden weet te overtreffen. Het product wordt meestal in één dag* aangebracht, wat het installatieproces snel en eenvoudig maakt. Bovendien kan je met spuitschuimisolatie wel tot 56%** op je energierekening winnen.
Meer weten over HBS-spuitschuimisolatie? Surf dan naar https://huntsmanbuildingsolutions.com/nl-NL/thuis-een-warm-huis