Foto: Centrum-Natuursteen-natuurstenen-vloer

Natuurstenen vloer

Het uiterlijk van jouw natuurstenen vloer. De unieke kleurschakeringen die hieruit voortkomen, geven een persoonlijk karakter mee.

Guido van Loon

Het uiterlijk van uw natuurstenen vloer. De unieke kleurschakeringen die hieruit voortkomen, geven een persoonlijk karakter mee. Foto: Centrum Natuursteen

Leuk om even bij stil te staan, is dat jouw nieuwe vloer soms eigenlijk al eeuwenoud is. Dit komt natuurlijk doordat natuursteen ontstaat door een proces van miljoenen jaren. Het natuurproduct is verkrijgbaar in verschillende kleuren, formaten en soorten; elk met hun eigen karakteristieke kenmerken. Ruw of glanzend, het kan allebei. Geen enkele steen is hetzelfde en dit is wat jouw natuurstenen vloer zo uniek maakt. Verschillende kleurschakeringen sieren jouw vloer van natuursteen.


Verschillende soorten natuursteen


Marmer

Marmer is ontstaan door een metamorfose of omvorming van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Kenmerken zijn de gekleurde aders, de natuurlijke kleurschakeringen en de kristalstructuur. Marmer komt vooral voor in de kleuren grijs en wit, maar is er ook in zachtroze en rood. Vooral marmer met een verouderd uiterlijk is helemaal van nu. Minder bestand tegen krassen en niet-isolerend. Vloerverwarming is gewenst.


Kalksteen

Net als bij marmer heeft ook kalksteen fraaie kleurschakeringen en gekleurde aders. Bijzonder zijn de fossiele resten van planten en dieren die soms in het oppervlak terug te vinden zijn. Kalksteen is meestal verkrijgbaar in de kleuren crème, geel, rood en bruin, maar ook in grijs en zwart.

Travertin

Travertin is een kalksteensoort afkomstig uit Italië. Kenmerkend zijn de vele gaatjes in het materiaal, die vanuit praktisch oogpunt meestal worden gestopt (geplamuurd).

Hardsteen

Ook hardsteen is een kalksteensoort. Met name de blauwgrijze hardsteen uit België is populair; zowel voor binnen als buiten. Hardsteen kan fossiele resten bevatten. De kleuren variëren van licht- tot donkergrijs met daartussen een scala aan grijsblauw-schakeringen.

Leisteen

Leisteen is een zogenaamd sedimentgesteente, dat wil zeggen dat het ontstaan is door afzetting van kleilagen die later zijn versteend. Leisteen was vooral in de jaren vijftig en zestig razend populair. Maar in de huidige retro-trend is leisteen weer helemaal terug. Sommige soorten hebben een metaalachtige schittering dankzij kwarts- en micadeeltjes (glimmend glasachtig mineraal). Leisteen komt vooral voor in de kleuren donkergroen, donkergrijs, donkerbruin en zwart.

Kwartsiet

Ook kwartsiet maakt een ware revival door. Zowel kwartsiet als leisteen hebben van nature een ruw oppervlak, dat zelfs als het nat is, ruw en daarmee goed anti-slip blijft. Doorgaans verkrijgbaar in de kleuren (donker)grijs, geel, rood en crème. Kwartsiet - en leisteen - worden ook wel splijtsteen genoemd. Door de natuurlijk gevormde lagenstructuur laten kwartsiet en leisteen zich makkelijk splijten in schollen of planken. Daarbij is wel de maatvoering uiteraard beperkt.

Graniet

Graniet is een bijzonder sterk materiaal, sterker dan de hiervoor genoemde soorten. Bovendien is het zuurbestendig. Vanwege deze eigenschappen is graniet ook erg geliefd als aanrechtblad. Gecombineerd met een bijpassende granieten vloer levert dit een mooi geheel op. Kenmerkend is het gespikkelde uiterlijk van graniet. De kleur van graniet komt het best tot z’n recht wanneer de vloer gepolijst wordt. En hier komt ook de kracht van graniet naar voren; gepolijst graniet behoudt zijn glans, zelfs in drukbelopen ruimtes.

Terrazzo

Terrazzo - ook wel granito genoemd - is geen 100% puur natuur. Het gaat hier om een samenstelling van verschillende stukjes natuursteen, zoals marmer, graniet plus zandsteenkorrels. Deze korrels worden gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen. Na het storten wordt de vloer geslepen zodat er een mooi glanzend en vlak oppervlak ontstaat. Wie kiest voor een terrazzovloer moet rekening houden met de dikte van de vloer, die minimaal 50 mm is. Zaken zoals vloerverwarming, zwaluwplaten onder de vloer of hele grove korrels vergroten die laagdikte nog extra.

 

Afwerkmethoden

Behalve de natuursteensoort zelf, zal in de winkel ook voor een bepaalde afwerking gekozen moeten worden. Het zijn de verschillende afwerkmethoden die het natuursteen uiteindelijk haar definitieve look geeft. Bewerkingen zoals polijsten en zoeten geven de natuurstenen vloer glans. Jouw leverancier kan precies vertellen welke soort afwerking geschikt is voor welke soort natuursteen. Zandstralen, boucharderen of vlammen geven de vloer een ruw en stroever uiterlijk, terwijl schuren de vloer wat doffer maakt. Verder is het mogelijk de vloer een oud uiterlijk te geven door zuur op het oppervlak in te laten werken, of door het ‘trommelen’ van tegels. Hoewel dankzij polijsten de kleur van de vloer intenser wordt, ligt de huidige trend duidelijk meer op het verouderde, robuuste uiterlijk. Met name in Italië is het gebruikelijk om eerst de vloer te leggen en daarna pas vlak te slijpen en steeds fijner te slijpen en schuren tot de gewenste glansgraad bereikt is.

 

Beschermingslaag

Hooglans, matglans, geen glans of een ruwe afwerking; aan de ene kant spelen esthetische aspecten een rol, aan de andere kant een stuk veiligheid. Zéker als er natuursteen in de badkamer of keuken komt. Hierbij geldt voor hooggepolijst natuursteen hetzelfde als voor bijvoorbeeld tegels van geglazuurd keramiek: er zijn diverse mogelijkheden om het oppervlak stroever te maken, om uitglijden te voorkomen. Bedenk echter wél dat een dergelijke bewerking van invloed is op het uiterlijk van natuursteen. Zo kunnen kleuren fletser worden en aders en fossiele resten minder duidelijk zichtbaar. Houd er verder rekening mee dat natuursteen in de badkamer na elke bad- en douchebeurt droog gemaakt moet worden. Dit om kalkaanslag te voorkomen. Sommige natuursteensoorten zijn namelijk gevoelig voor kalkoplossers omdat deze zuur bevatten. Voor de keuken is het van belang dat de vloer vlek- en vuilbestendig is. Omdat er aardig wat bedrijvigheid in de keuken is, zal een natuurstenen vloer doorgaans voorzien moeten worden van een extra beschermende, slijtvaste toplaag.

 

Jarenlang plezier

Een natuurstenen vloer is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat en kan wel 80 jaar mee! Als het type natuursteen en de afwerking van het oppervlak goed afgestemd zijn op het gebruik van de vloer is extra bescherming niet per se noodzakelijk. Toch kan het soms wenselijk zijn de vloer van een extra beschermlaag te voorzien; zeker in ruimtes waar veel gelopen wordt. Dit kan op verschillende manieren:

Impregneermiddel

Een impregneermiddel dringt in de toplaag van de steen en wordt eenmalig aangebracht. Omdat het impregneermiddel niet als een laagje op de steen, maar ín de steen dringt, is impregneren een zeer duurzame bescherming. Impregneren beschermt tegen vuil en vlekken en vermindert de indringing van vocht.

Een natuurstenen vloer is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat en kan wel 80 jaar mee! Als het type natuursteen en de afwerking van het oppervlak goed afgestemd zijn op het gebruik van de vloer is extra bescherming niet per se noodzakelijk. Foto: Michel Oprey

Goede bescherming

Een coating vormt een laagje op de steen en dringt gedeeltelijk in de steen. Deze laag wordt eenmalig aangebracht en is verkrijgbaar in mat- en hoogglans. De coating beschermt goed en langdurig tegen vuil, vlekken en het indringen van vocht. Afhankelijk van het gekozen middel kan de slipweerstand toe- of afnemen. Na verloop van tijd nemen glans en beschermingseffect af. De oude laag kan dan verwijderd worden om een nieuwe laag coating aan te brengen.


Was

Was vormt een dun, ietwat vettig laagje op de vloer. Er zijn uitpoetsbare-, dweil- en zelfglanswassen. Afhankelijk van de soort krijgt de vloer wel of geen glanslaagje. Vloeren behandeld met was zijn vuilafstotend en minder gevoelig voor de indringing van vocht, maar ook minder slipvast. Wassen op polymeerbasis zijn vaak beter bestand tegen slijtage dan wassen op natuurbasis. Let wel op: de beschermende werking van was zal – zeker op plekken waar veel gelopen wordt – van beperkte duur zijn. Het is dus een behandeling die regelmatig herhaald moet worden. Waak er echter voor dat hoekjes waar nauwelijks gelopen wordt, niet gaan aankoeken door daar teveel waslagen over elkaar aan te brengen.

Zeep

Door natuursteen in te zepen hecht vuil zich minder goed en krijgt vocht minder kans om in te dringen. De bescherming is echter van korte duur doordat de zeeplaag bij elke dweilbeurt oplost. Er zijn globaal twee soorten zeep: zepen op basis van natriumhydroxide en zepen op basis van kaliumhydroxide. De eerste soort is een zogenaamde zachte zeep en niet geschikt in combinatie met hard leidingwater. De kaliumhydroxide zepen kunnen zonder problemen met hard leidingwater gebruikt worden.

 

Geschikt voor vloerverwarming

Natuursteen is als geleidend materiaal zeer geschikt voor vloerverwarming. Bespreek bij aanschaf van de vloer de wens om vloerverwarming aan te brengen. Jouw leverancier kan je voorzien van informatie en zo nodig de noodzakelijke maatregelen treffen. 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Delicia-Love

so in love met de witte tegels

9 jaar geleden
Sia-Windig

Wat voor blauwe stenen zijn gebruikt in het bovenste plaatje en waar zijn ze te koop?

10 jaar geleden