Je woning duurzaam verbouwen kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door een houten vloer te leggen en die te combineren met vloerverwarming en een warmtepomp.
Door de hoge huizenprijzen en de energierekening die omhoog schiet, besluiten steeds meer mensen om niet te verhuizen, maar om hun huidige woning te verbouwen. Maar waar niet altijd over wordt nagedacht, is duurzaamheid.
En dat is zonde. Want door je woning duurzaam te verbouwen belast je het milieu minder, is een volgende verbouwing minder snel nodig en bespaar je op de energierekening.
Met duurzaam verbouwen bedoelen we alles wat je doet om je woning minder belastend voor het milieu te maken. Een voorbeeld hiervan is het isoleren van je woning. Maar duurzaam verbouwen betekent ook dat je bij het verbouwen voor producten kiest waarvan het productieproces relatief weinig impact op het milieu heeft en de eindproducten langdurig meegaan.
In dit artikel zoomen we in op een specifiek voorbeeld van duurzaam verbouwen. We vertellen je namelijk waarom een houten vloer en duurzaamheid hand in hand gaan.
In tegenstelling tot de grondstoffen die voor andere vloersoorten worden gebruikt, is hout een hernieuwbare grondstof. Bomen kunnen immers weer aangeplant worden. Bovendien is de CO2 footprint van een houten vloer een stuk lager dan de footprint van bijvoorbeeld PVC vloeren, omdat een PVC plastic vloer gemaakt wordt van olie. Sterker nog, hout slaat CO2 zelfs op.
Wanneer er op je houten vloer slijtageplekken ontstaan, is het mogelijk om de vloer te schuren en opnieuw met olie af te werken. Je vloer ziet er dan weer als nieuw uit. Met andere vloersoorten is dat meestal niet mogelijk en is vervangen de enige optie. Niet bepaald duurzaam.
Het is niet bij iedereen bekend dat een houten vloer op vloerverwarming al jaren een warme combinatie is. Lamelparket kun je namelijk uitstekend met vloerverwarming combineren. Lamelparket is een houten vloer die uit meerdere lagen is opgebouwd. De toplaag bestaat uit massief hout, de andere lagen zijn gemaakt van kruislings verlijmd multiplex.
Doordat alleen de toplaag van massief hout is, is de warmteweerstand van de houten vloer beperkt en kan de warmte van de vloerverwarming goed door het hout komen. De combinatie hout en vloerverwarming geeft een unieke, natuurlijke sensatie aan je voeten en je kunt vloerverwarming zowel voor hoofd- als bijverwarming gebruiken.
Soms wordt er geadviseerd om voor een PVC vloer te kiezen als je vloerverwarming wilt. Dat komt omdat PVC een nog lagere warmteweerstand heeft dan hout. Daardoor hoef je iets minder te stoken en bespaar je (beperkt) op je energierekening.
Toch is een PVC vloer geen goede keuze als je duurzaam wilt verbouwen. Het productieproces van PVC vloeren is namelijk zeer milieuvervuilend. Daarnaast kunnen PVC vloeren vinylchloride, DEHP en dioxines bevatten. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Over dit probleem zijn al diverse publicaties verschenen, maar desondanks zijn veel mensen niet bekend met de nadelen van een PVC vloer.
Binnen de productgroepen hout en PVC is er veel variatie in kwaliteit. Wanneer je voor PVC wilt kiezen, kijk dan eerst met welke materialen de vloer is samengesteld. Duurdere PVC vloeren bevatten minder schadelijke stoffen, hoewel het productieproces niet duurzaam blijft.
Wanneer je voor hout kiest, kijk dan waar het hout vandaan komt. Sommige goedkopere planken vloeren uit China bestaan bijvoorbeeld uit samengeperst hout en worden niet op een duurzame manier geproduceerd.
Verwarmen met vloerverwarming is duurzamer dan verwarmen met traditionele radiatoren. Dat komt omdat de cv-ketel het water maar tot 50 graden hoeft te verwarmen. Voor radiatoren is dat 90 graden.
Maar je kunt het verwarmen van je woning nog duurzamer maken en de vloerverwarming met een warmtepomp combineren. Een warmtepomp is tot ruim 5 keer zo zuinig als een cv-ketel. De overheid wil het investeren in een warmtepomp dan ook stimuleren en biedt een subsidieregeling voor de aanschaf van een warmtepomp aan.
Een houten vloer is niet alleen duurzaam, maar past ook bij vrijwel ieder interieur. Dat komt niet alleen doordat het hout in tientallen kleuren leverbaar is, maar ook doordat je de vloer in verschillende patronen kunt leggen.
Bij het visgraatpatroon worden de vloerdelen onder een hoek van 90 graden gelegd. De kopse zijde van een vloerdeel ligt daardoor haaks tegen de lange zijde van het vloerdeel dat ernaast ligt. Door het tijdloze en sfeervolle karakter is het visgraatpatroon enorm populair.
Dit patroon is te herkennen aan de ‘sergeantstreep’ die zichtbaar is doordat de vloerdelen onder een hoek van 60 graden zijn gelegd. De Hongaarse punt oogt wat rustiger dan het visgraatpatroon en heeft een strakke uitstraling.
Bij het plankenpatroon worden de vloerdelen met de kopse zijde tegen elkaar gelegd. Daardoor geeft de vloer je woning een ruimtelijk en modern gevoel.
Verduurzamen is leuk, maar het moet je natuurlijk niet veel extra onderhoudswerk opleveren. Met een houten vloer hoef je je daar geen zorgen over te maken. Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer te onderhouden.
Gebruik voor het dweilen een speciale vloerzeep voor houten vloeren. De zeep bevat olie die de afwerklaag van je vloer beschermt, waardoor hij in goede conditie blijft.
Een houten vloer is goed bestand tegen morsen. Koffie, spaghettisaus, cola en andere vloeistoffen laten geen vlekken achter, mits je het na het morsen niet te lang op de vloer laat liggen. En als er toch een vlekje achterblijft trekt de vloer meestal bij als je een paar keer hebt gedweild.
Een houten vloer kun je het beste bij een specialist kopen. Dit biedt diverse voordelen:
- Een specialist heeft veel productkennis over houten vloeren
- Een specialist heeft vaak unieke producten, kan maatwerk leveren en beschikt over zijn eigen legservice, zodat er altijd één centraal aanspreekpunt is voor klanten.
- Het leggen van een houten vloer is vakwerk. Specialisten hebben geschoolde monteurs in dienst die de houten vloeren op de juiste wijze kunnen leggen. Grote winkelketens werken vaak met ZZP’ers samen die niet gespecialiseerd zijn in het leggen van houten vloeren. Dat zie je aan het eindresultaat.
Een voorbeeld van een specialist is Uipkes Houten Vloeren. In de centraal gelegen showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden en Amsterdam kun je tal van houten vloeren bekijken, voelen en ervaren. Bekijk voor meer informatie de website van Uipkes Houten Vloeren.