Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Visgraat of Vissegraat: Wat is het Verschil?

Je hoort de termen allebei, visgraat of vissegraat. Maar wat moet het nu zijn en wat is de juiste term?

Bij het verkennen van de prachtige wereld van houten vloeren kom je wellicht voor een intrigerend vraagstuk te staan: is het nu een visgraatvloer of een vissegraatvloer? De termen lijken door elkaar te worden gebruikt, maar welke is nu eigenlijk correct? Laten we dit mysterie ontrafelen en de schijnwerpers richten op de betoverende visgraatvloer, een tijdloze keuze die je interieur kan transformeren.

Als je een zoekopdracht naar "vissegraatvloer" in Google invoert, word je wellicht prompt gevraagd of je eigenlijk een "visgraatvloer" bedoelt. Deze taalkundige verwarring heeft zich de laatste tijd verspreid, zelfs tot in televisieprogramma's en woonmagazines. Grappig genoeg is "vissegraat" niet terug te vinden in de meeste taalbronnen, waaronder de Dikke Van Dale.

Het opkomende gebruik van de term "vissegraat" roept vragen op, vooral omdat het niet wordt teruggevonden in de PVC-vloerwereld, waar de term "visgraat" nog steeds dominant is. En dan is er nog de term "walvisgraat" die soms opduikt.

Maar wat onderscheidt een visgraat van een walvisgraat? Het zit 'm in de grootte van de planken. Vroeger werden visgraatvloeren vaak gemaakt van kleine plankjes, met afmetingen zoals 7x35 cm of 9x45 cm. Deze maatvoering was populair in de jaren 30 woningen. De trend van de afgelopen 10 jaar is echter dat visgraatvloeren steeds groter worden. Bij ons is de standaardafmeting momenteel 12x60 cm, en we bieden zelfs diverse grotere maten aan.

Als we spreken over een visgraat vloer met afmetingen van 15x70 cm of groter, wordt dit soms ook wel een "walvisgraat" genoemd. Ironisch genoeg hebben walvissen geen graat, maar botten. Misschien zouden we het eerder een "haaiengraat" moeten noemen, aangezien haaien kraakbeen hebben, dat ergens tussen botten en graten in zit.

Verschil Visgraat vloer en Hongaarse punt

Laten we de aandacht nu verschuiven naar een andere interessante vraag: wat onderscheidt een visgraatvloer van een Hongaarse punt?

Het antwoord ligt in de zaaghoek van de plankjes. Een Hongaarse punt, ook wel "chevron" genoemd, wordt onder een hoek van 45 graden of 60 graden gezaagd. De plankjes worden vervolgens tegen elkaar gelegd in plaats van de traditionele afwisseling die je bij visgraat ziet. Hierdoor ontstaat een lijn in het midden van de plankjes, wat een strakke uitstraling geeft. De vraag naar Hongaarse punt vloeren groeit gestaag, en het zou zomaar de nieuwe trend kunnen worden naast de traditionele visgraat.

Kortom, of je nu kiest voor een visgraatvloer, vissegraatvloer (als we deze term even buiten beschouwing laten), een walvisgraat, of zelfs een haaiengraat, het is een beslissing die je interieur naar een hoger niveau kan tillen. Overweeg de tijdloze schoonheid van houten visgraatvloeren, en breng een bezoek aan onze showroom waar je een scala aan prachtige vloeren kunt ontdekken. Of je nu gaat voor de klassieke visgraat of de eigentijdse Hongaarse punt, wij staan klaar om je te begeleiden bij het maken van de perfecte keuze voor jouw unieke ruimte.