Designtegels verkoopt alle benodigde producten voor het plaatsen, impregneren en onderhouden van cementtegels. Uit eigen productie van het merk Azule.
Cementtegels hebben extra aandacht nodig, met name tijdens het plaatsen. Het is van groot belang dat de juiste volgorde en juiste producten worden gebruikt. Voor een mooi resultaat raden wij aan onderstaande instructies nauwkeurig op de volgen!
1. Cementtegels plaatsen
Maak een goed plan van hoe de cementtegels moeten komen te liggen. Gebruik eventueel onze vloerplanner voor een symmetrische berekening. Bij vloeren met een middenpatroon en randtegels is het verstandig om vanuit het midden te starten en later de randtegels te plaatsen. Dit resulteert in gelijke afmetingen voor de randafwerking. Een goede berekening is dus essentieel!
Zorg voor een vlakke (betonnen) ondergrond en zorg ervoor dat deze voor het verlijmen is behandeld met een voorstrijkmiddel / primer om de aanhechting met de lijm te versterken. Bij plaatsing buiten op een terras dient de ondergrond van beton te zijn, daarna verlijmen. Nooit in het zand leggen!
Indien er op een houten ondergrond wordt getegeld dan dient de ondergrond water / tegelbestendig te zijn (watervast multiplex). Zorg er tevens voor dat deze platen voldoende gefundeerd zijn door grondbalken zodat er geen beweging kan ontstaan wanneer u op de vloer loopt. Een houten vloer die onvoldoende is gefundeerd kan leiden tot het loskomen van voegen en tegels. Gebruik ook hier een speciaal voorstrijkmiddel dat geschikt is voor houten ondergronden.
Plaats de cementtegels met een flexibele tegellijm die geschikt is voor natuursteen. Deze is tevens bij ons verkrijgbaar. (Weber LC 220)
Laat de lijm goed uitharden alvorens u de vloer gaat belopen!! Advies is om minimaal 3 dagen te laten drogen met een open voeg alvorens te voegen. (U kunt de vloer meestal na 24 uur weer belopen) Door de voeg open te laten kan de tegellijm genoeg zuurstof krijgen om uit te harden en om het vocht dat zich in en onder de cementtegels bevindt te laten verdampen. Indien de cementtegels erg vochtig zijn dan raden we aan de voeg minimaal 7 dagen open te laten staan.
Gebruik tegelkruisjes van maximaal 2 mm voor de voeg. Een bredere voeg onderbreekt het patroon.
Cementtegels kunnen gesneden worden met een water gekoelde cementtegelsnijder. (te huur bij bouwmarkt of Boels).
Het is verstandig om gesneden cementtegels direct af te spoelen met schoon water zodat het slijpsel niet kan intrekken in de toplaag van de tegel.
Zorg er altijd voor dat u schoon werkt! De toplaag van de cementtegels zijn gemaakt van marmer en zijn in dit stadium erg bevattelijk voor vloeistoffen en vuil. Verwijder altijd direct het overtollige vuil of lijm dat tijdens het leggen aan de bovenkant van de cementtegels komt.
2. Cementtegels reinigen met Azule cementsluierverwijderaar.
Als de tegellijm uitgehard is en de vloer weer beloopbaar is gaat u de cementtegels eerst schoonmaken met Azule Cementsluierverwijderaar.
Dit product haalt het bouwvuil weg dat op de cementtegels aanwezig is of dat is ontstaan tijdens het leggen. Gebruik een spons of bij sterk vervuilde oppervlakken een schuursponsje om de cementtegels mooi schoon te maken. De mengverhouding staat op de verpakking van de Cementsluierverwijderaar. De Cementsluierverwijderaar is ook onverdund te gebruiken bij sterk vervuilde oppervlakken. Even laten intrekken en goed schoon borstelen. Laat de vloer goed drogen alvorens te impregneren.
3. Cementtegels impregneren
Dit is een belangrijke stap. De cementtegels moeten beschermd worden tegen vocht, vuil, vlekken en voegsel.
De vloer dient geheel droog te zijn voordat u begint met impregneren! Dit is te testen door een A4 papier gedurende een aantal uur op de tegels te leggen. Indien het papier krom trekt of vochtig wordt is de vloer nog niet droog genoeg!
Rol of kwast te cementtegels in met Azule Vlekstop. Het beste is de volgende methode:
Gebruik een lakroller en rol 10 cementtegels tegelijk royaal in met Azule Vlekstop. Zodra u bij tegel nummer 10 bent zult u zien dat tegel nummer 1 al begint in te drogen. De cementtegels nemen het impregneermiddel snel op. Ook is te zien dat het impregneermiddel schuimt tijdens het rollen. Om die reden gebruikt u een droge spons of doek om de cementtegels vervolgens heel licht uit te wrijven. Hiermee wordt voorkomen dat het impregneer in schuim toestand opdroogt en kleine rondjes of vlekjes achterlaat. Het uitwrijven is alleen bedoeld om het impregneer gelijkmatig te verdelen en te ontdoen van sop of belletjes, absoluut niet inwrijven omdat er dan niet voldoende impregneer de tegels in trekt!
Als de gehele vloer één keer behandeld is kan er direct een 2e laag worden aangebracht op dezelfde manier.
Als deze 2 lagen zijn aangebracht moet de vloer minimaal 24 uur drogen alvorens er gevoegd mag worden!
Zorg er altijd voor dat de cementtegels schoon en droog zijn alvorens ze behandeld worden met het impregneermiddel.
Cementtegels mogen nooit geïmpregneerd worden als ze nog nat zijn of als er nog vocht onder de cementtegels aanwezig is, dit veroorzaakt kleine witte vlekjes (kalkafzetting) doordat het vocht na het impregneren niet weg kan verdampen.
4. Cementtegels voegen.
Als het impregneermiddel goed is ingedroogd (meestal na 24 uur) vormt het een prima bescherming tegen de cementsluier die door het voegen ontstaat. Gebruik een watervast voegmiddel dat geschikt is voor natuursteen. Zorg ervoor dat het voegmiddel niet te dun is tijdens het aanbrengen. Tijdens het voegen dient erop gelet te worden dat het overtollige voegsel direct wordt verwijderd zodat het geen kans krijgt in te trekken in de toplaag van de cementtegels. Zodra de toplaag van het voegsel droog is (ong. 10 minuten)de vloer direct schoonmaken met de Azule Cementsluierverwijderaar om kalk en cementsluier te voorkomen.
Wij raden aan om een voeg van 2 mm aan te houden. Gebruik een zilvergrijze, grijze of jasmijn witte voeg, Weber LV 400. (afhankelijk van de kleuren in de cementtegels). Gebruik nooit een zwarte voeg i.v.m. conflicterende pigmenten!!!
5. Wederom impregneren
Als de vloer na het voegen goed is schoongemaakt met de Azule Cementsluierverwijderaar dan dient de vloer nogmaals geïmpregneerd of gecoat te worden om een juiste bescherming te geven voor het in gebruik nemen van de vloer.
Afhankelijk van de ruimte waar u de vloer plaatst kan er gekozen worden om nog zelfs een vierde keer te impregneren of om een coating te gebruiken. In ruimtes waar meer vuil op de cementtegels terecht komt zoals keukens en toiletten is het aan te raden om een extra impregneerlaag aan te brengen. Ook cementtegels die buiten worden gelegd dienen extra geïmpregneerd te worden om ervoor te zorgen dat er geen vocht en vuil in de cementtegels kan trekken. Bij natte ruimtes zoals een inloopdouche dienen de tegels extra geïmpregneerd te worden. Douchegel en shampoo bevatten zuren die de tegels kunnen aantasten en waardoor kalkafzetting kan ontstaan. Dit geeft een witte matte waas op de tegels.
Bij gebruik achter een fornuis moeten de tegels behandeld worden met Nano-Spray, dit zorgt ervoor dat er geen vet spetters kunnen intrekken.
Een goed geïmpregneerde vloer zorgt voor jaren lang plezier. Het is verstandig om de vloer om de 5 jaar te reinigen met een stripper / ontvetter (Azule Vuiloplosser, zuurvrij) en van een of meerdere nieuwe lagen impregneer te voorzien.
6. Dagelijks onderhoud
Gebruik een zuurvrije dweilzeep (Azule dweilzeep) om de vloer regelmatig mee te dweilen. Groene zeep of Goudzeep is ook een goed middel om dit mee te doen. Groene zeep laat na iedere behandeling een microlaagje zeep achter waardoor de vloer na verloop van tijd een lichte glans krijgt. DIt laagje trekt tevens vuil aan omdat het vettig is. Het beste resultaat boekt u door Azule Dweilzeep te gebruiken. Dit is een vloeibare zeep, speciaal ontwikkeld voor cementtegels en bevat tevens een kleine concentratie impregneermiddel zodat de vloer bij elke schoonmaakbeurt weer even wat impregneer krijgt. Indien er vlekken ontstaan op uw vloer neem dan contact met ons op. Dit kan vele oorzaken hebben en is in de meeste gevallen prima te verhelpen.
Cementtegels zijn met de hand gemaakt. Hierdoor ontstaan kleurnuances in de tegels onderling. Maar ook lichte kalkafzettingen en lichte kleurverschillen zijn inherent aan het productieproces en dienen als normaal beschouwd te worden. Een cementtegelsvloer is nooit compleet egaal. De levendigheid van deze tegels geven nou juist het specifieke karakter.
Bij plaatsing in cement dienen de cementtegels eerst extra uit te drogen alvorens ze worden geïmpregneerd. Cement bevat zeer veel vocht dat eerst compleet moet opdrogen. De voeg dient minimaal 2 weken open te blijven alvorens er gevoegd wordt.
Wanneer er te snel een voeg wordt aangebracht zal het vocht door de tegel omhoog komen en kan vlekken / kringen geven.
Wij raden echter altijd een flexibele tegellijm aan, geschikt voor natuursteen zoals de Weber LC 220.
Als u vragen heeft of onzeker bent over de behandeling, neem dan ALTIJD contact met ons op om teleurstellingen te voorkomen!
Wij verkopen alle onderhoudsproducten en bieden ondersteuning bij probleemgevallen, vraag ons naar de producten om sterk vervuilde vloeren te reinigen en weer mooi te maken!
U kunt bij ons de behandelproducten van Azule en Weber-Metzger aanschaffen bij uw bestelling.
Zelliges (Marokkaanse wandtegels) zijn een ambachtelijk en delicaat product. Onderlinge kleur nuances zorgen voor het kenmerkende karakter van deze tegels. In één doos kunnen dus redelijk wat onderlinge kleurverschillen voorkomen!
Zelliges worden 2x gebakken in een traditionele tegel-oven. Na de eerste keer in de oven worden de tegels van een pigment voorzien waarna ze een 2 keer de oven in gaan.
Na de 2e keer in de oven worden de tegels met de hand afgewerkt. Alle randen worden schuin afgekapt met een hamer en beitel. Dit geeft de tegel een scherpe maar ook gevoelige rand. Door deze scherpe randen kunnen de Zelliges vrij strak tegen elkaar geplaatst worden zodat een minimale voeg volstaat.
Zelliges zijn vrij breekbaar, men moet dus goed opletten met het vervoer hiervan. Wij adviseren om 5 tot 10% extra Zelliges te bestellen ivm breuk. Dit percentage is een toelaatbaar percentage. Het is voor ons helaas niet mogelijk om alle dozen te controleren op breuk en om die reden adviseren wij dus om 5 tot 10% extra te bestellen. Het artisanale karakter laat ook toe dat er kleine foutjes, scheurtjes, barstjes of afgebroken randjes aanwezig zijn. Dit maakt het geheel juist levendiger en ademt een Arabische uitstraling uit. Bedenk dus goed dat Zelliges alles behalve fabriekstegels zijn.
Onze Zelliges hebben de maten 10x10 cm en 5x5 cm. De dikte kan licht varieren. Ook dit is inherent aan het product. De verschillen in diktes kan met met de tegellijm opvangen door een zogenaamde dubbele verlijming.
Plaats de tegels zo dicht mogelijk tegel elkaar. Een voeg van 1 mm is voldoende.
Verlijm de Zelliges aan de onderkant en op de muur. Breng dus tegellijm aan op de Zelliges en op de wand zodat oneffenheden en verschil in dikte worden opgevangen.
Zorg voor een vlakke / gelijke onderwand, eventueel behandeld met een voorstrijkmiddel voor een betere aanhechting.
Aangezien de Zelliges alle anders zijn van vorm / dikte en kleur hoef je je niet druk te maken over de regelmaat waarin je de tegels plaatst. De voeg van max 1 mm zal er meer een geheel van maken, echter zal er altijd een onregelmatig oppervlak ontstaan, dit hoort bij de Zelliges!
Wij raden de volgende tegellijm aan: Weber LC 220
Gebruik een dun voegmiddel zodat deze makkelijk tussen de dunne voegjes kan komen. Voeg echter pas 3 dagen na plaatsing van de tegels. Gebruik altijd een waterbestendig voegmiddel.
Maak de tegels niet nat voor het voegen!!
Na het voegen moeten de Zelliges goed schoongemaakt worden met water en zeep.
Indien nodig kan de voeg in een aantal malen na elkaar worden aangebracht (aangezien een dun voegmiddel gebruikt moet worden).
Wij raden het volgende voegmiddel aan: Weber LV 400 (meerdere kleuren beschikbaar)
Zelliges kunnen met een water gekoelde tegelzaag worden gesneden. Dit moet echter met voorzichtigheid worden gedaan aangezien de Zelliges niet zo hard zijn als een gebakken fabriekstegel.
indien u de zelliges gaat verlijmen zorg er dan altijd voor dat er niet in tegels zonder beschadigingen wordt gezaagd. Zelliges zijn hand-gehakt, het kan voorkomen dat er tijdens het transport of het vervaardigen 'chips' van de tegels zijn gesprogen. Deze tegels dienen gebruikt te worden voor de te verzagen randen/hoeken.
In de dozen kunt u gebroken tegels aantreffen. Hier kunnen wij helaas niets aan doen. Het toelaatbare percentage breuk dat voor kan komen is gesteld op 10%. De breuktegels zijn echter zeer goed te gebruiken op plaatsen waar u zou gaan snijden in de tegels. In de meeste gevallen kunt u alle tegels gebruiken in uw project.
Het onderhoud van Zelliges kan geschieden met een standaard reinigingsmiddel.
Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de behandelproducten