Denk je er aan om een HDPE zwembad te nemen? Lees hier alle voordelen en waar je rekening mee moet houden bij de aanleg.
High Density Polyethyleen zwembaden, kortweg HDPE zwembaden, zijn de laatsten jaren sterk in opkomst. Logisch want het relatief nieuwe materiaal heeft de perfecte eigenschappen om een duurzaam zwembad mee te maken. Dat en nog vele andere voordelen maakt dat HDPE zijn opmars in de (privé) zwembadwereld voortzet.
In dit blog vertellen we je alles over dit type zwembad en waarom je een zwembad van dit materiaal aan wilt laten leggen. Lees dus snel verder.
Een HDPE zwembad is een kunststof zwembad die wordt vervaardigd uit aardolie. Voluit heet HDPE dus High Density Polyethyleen en wie iets van scheikunde weet, kan hieruit opmaken dat het materiaal wordt gevormd door meerdere aaneengeschakelde etheen moleculen.
Het materiaal is vooral bekend doordat het veelvuldig wordt gebruikt om plastic flessen en zakjes mee te maken, maar het wordt ook veel gebruikt voor mantels van elektrische kabels en gasleidingen. Doordat het materiaal geen elektriciteit geleidt, kan het hier perfect voor gebruikt worden.
Maar HDPE kan nog veel breder gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld voor een zwembad!
HDPE kent vele eigenschappen die het materiaal geschikt maken om een zwembad van te maken. Het lijkt misschien niet erg voor de hand liggend, maar een zwembad heeft veel te verduren waardoor een sterk materiaal als HDPE zeer wenselijk is!
Het materiaal is dus sterk maar bij verhitting ook erg vormbaar. Daardoor kan een HDPE zwembad in praktisch elke vorm en grootte worden gemaakt en wanneer het materiaal eenmaal uitgehard is, kan het heel goed tegen een stootje. Handig wanneer er per ongeluk iets in het zwembad valt. Je wilt er dan graag zeker van zijn dat je niet meteen een lek veroorzaakt.
Ook is het materiaal bestendig tegen extreme temperaturen (van -30 tot wel 80 graden Celcius) en UV-straling. Dit is vooral prettig wanneer je een zwembad buiten in de tuin aan laat leggen, waar het in de zomer langdurig bloot wordt gesteld aan zonlicht.
Als laatste is de toplaag van HDPE glad, waardoor het makkelijk schoon te maken is. En, oja, het materiaal oxideert en corrodeert niet, waardoor je lang plezier aan het zwembad kunt beleven.
HDPE is dus een zeer geschikte kunststof om zwembaden mee te maken, puur op basis van de materiaaleigenschappen. Die eigenschappen zorgen ervoor dat jij een kwalitatief hoogwaardig zwembad koopt, waar je heel lang mee kunt. Dat alles maakt een HDPE zwembad een duurzame investering.
Verder is een HDPE zwembad ook een milieuvriendelijke optie. Mocht het zwembad namelijk ooit aan zijn einde komen, dan kan het materiaal volledig gerecycled worden. Bij een volledige verbranding van polyethyleen ontstaan namelijk alleen de niet-giftige stoffen koolstofdioxide en water. Dat is toch een prettige gedachte, nadat jij jarenlang plezier van het zwembad hebt gehad!
Hoewel HDPE zwembaden ook op maat kunnen worden gemaakt, worden ze meestal als prefab monoblock zwembaden geleverd. Dit betekent dat ze volgens standaardmaten geproduceerd worden en daardoor zijn ze vaak uit voorraad leverbaar. Doordat de maten van het zwembad vooraf bekend zijn, kan veel van het voorwerk zoals het graven van het gat in de tuin, vooraf gedaan worden. Ook het ontwerpproces kost geen extra tijd, waardoor de aanleg van een monoblock HDPE zwembad relatief snel afgerond kan worden.
De aanleg van het zwembad verloopt in een aantal fasen. Nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte, wordt er allereerst een gat in de tuin gegraven waar het zwembad in komt. Vervolgens wordt er een stevige fundering gelegd waar de leidingen in verwerkt worden, en waar het zwembad later op komt te liggen.
Na het testen van de waterpomp en de zwembadverwarming, wordt het gat afgedicht met zand en aarde. Als dit is gebeurd zit het werk van de zwembadbouwer er op en kun je de tuin verder zelf aankleden en afwerken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hiervoor een hovenier in de arm te nemen.
Een zwembad aanleggen is een uiterst precieze en omvangrijke klus. Een tip die we daarom graag meegeven is om dit goed te plannen en om het uit te laten voeren door een ervaren zwembadbouwer. Zo weet je zeker dat het goed gebeurd. En mocht er toch wat zijn, dan kun je altijd terugvallen op de garantie en de verzekering van de zwembadbouwer.